Ο Άρης προσπάθησε ν’ ανέβει… δέκα σκαλοπάτια, αλλά έχει ζήτημα στη γραμμή των ψηλών

Βασίλης Βλαχόπουλος13 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος καταγράφει κάποια από τα συμπεράσματα των τεστ προετοιμασίας της ομάδας μπάσκετ του Άρη αναγνωρίζοντας το… ελαφρυντικό της ελλιπούς προετοιμασίας και στέκεται στα «μεγέθη» των παικτών της γραμμής των ψηλών η οποία μοιάζει ασθενέστερη της αντίστοιχης περσινής.

Ταξιδεύοντας στον χρόνο, μια από τις πλέον βιωματικές εμπειρίες ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από φιλικές αναμετρήσεις, ήταν το καλοκαίρι του 2022. Τότε που ένας ξανθομάλλης ψηλός με καρέ μαλλί (το οποίο μάλιστα ενοχλούσε τον τότε προπονητή Μίλαν Μίνιτς ο οποίος ήθελε όλους τους αθλητές του… κοντοκουρεμένους λες και επρόκειτο για νεοσύλλεκτους), δεν γέμιζε το μάτι κανενός και άπαντες απαίτησαν την απομάκρυνσή του. 

Και είναι αλήθεια ότι τούτη η λαϊκή απαίτηση θα ικανοποιούταν αλλά την ύστατη στιγμή αυτός ο… αψηλός έκανε ένα καλό παιχνίδι κι έτσι εξασφάλισε μερικές εβδομάδες παραμονής. Στην πορεία του χρόνου εξελίχθηκε σ’ έναν από τους καλύτερους ξένους στην ιστορία του Άρη κι έγινε αρχηγός εντός της τετραετίας του στην ομάδα καθώς στο τέλος αυτής πήρε τα 600χιλ. δολάρια που του έδωσε ο Ολυμπιακός και κατηφόρισε στον Πειραιά. Ναι, αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία του Ράιαν Στακ. 

Έκτοτε, προτίμησα το μετριοπαθές μονοπάτι ως προς τις εκτιμήσεις (μέσα από τα τεστ προετοιμασίας) καθώς το… πάθημα έγινε μάθημα. Έπειτα από το χθεσινό «στραπάτσο» από τη Χαποέλ Τελ Αβίβ στο Nick Galis Hall άρχισε να πέφτει μπόλικο νερό στον μύλο της αμφισβήτησης των επιλογών του μπασκετικού Άρη. Οι εξηγήσεις – και όχι δικαιολογίες – του Γιάννη Καστρίτη δεν εμπεριείχαν, απλά, λογική αλλά αναδεικνύουν την απόλυτη αλήθεια. Ποια προετοιμασία πέντε εβδομάδων όταν αυτή διεξάγεται δίχως τρία βασικά στελέχη κι ένα ακόμη που προσπαθεί να συνέλθει έπειτα από ένα κοπιαστικό καλοκαίρι; 

Πράγματι, η ερχόμενη εβδομάδα (έκτη στον αριθμό) είναι η σπουδαιότερη στην προετοιμασία του Άρη, ειδικά από τη στιγμή που ο Τζέιμς Μπανκς θα είναι διαθέσιμος. Για πρώτα φορά θα δουλέψει μαζί (περίπου) το 90% της ομάδας. Το τελευταίο έχει τη σημασία του διότι οι βασικοί ενδοιασμοί σχετίζονται με τη γραμμή των ψηλών αν και ολόκληρη δεν την έχω δει λόγω της απουσίας του Λαζέφσκι ο οποίος λογίζεται ως ο βασικός πάουερ φόργουορντ. 

Σε σχέση με την περασμένη σεζόν, η ομάδα δεν μου φαίνεται τόσο «γεμάτη» στη ρακέτα και τούτο το συμπέρασμα δεν αντλείται από το τεστ με τη Χαποέλ καθώς η ισραηλινή ομάδα διαθέτει τους Μόντλεϊ, Καμπόκλο των συνολικών απολαβών περί των τριών εκατομμυρίων δολαρίων και δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης. Ο Μπανκς επιβεβαίωσε τα χαρακτηριστικά του αθλητικού σέντερ και ο Τζος Ρόμπερτς επίσης δικαιολόγησε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο έβδομου ψηλού καθώς δείχνει ότι είναι εκτός περιβάλλοντος. 

Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μπει στα… παπούτσια του Ίσμαελ Σανόγκο. Από τον Μανόλη Χατζηδάκη ξέρω τι πρέπει να περιμένω, το ίδιο ισχύει και για τον Γκιουζέλη. Αντιθέτως, δεν έχω τον παραμικρό προβληματισμό για την περιφερειακή γραμμή η οποία φέτος θα είναι πιο ισχυρή σε σχέση με την περσινή διαθέτοντας περισσότερους δημιουργούς και εκτελεστές. Πέρυσι ο Άρης στηρίχθηκε στο τρομερό step up του Βασίλη Τολιόπουλου και στις εκρήξεις του Ρομπέρτο Γκάλινατ. Φέτος θα είναι σε θέση να απορροφήσει και το διάστημα πτώσης του διεθνούς έμπειρου γκαρντ ο οποίος θα μπει στη σεζόν μ’ ένα ισχυρό μειονέκτημα. 

Αυτό σχετίζεται με το απαιτητικό καλοκαίρι που πέρασε το οποίο δεν του έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψει σε ατομικό επίπεδο αλλά και στο σώμα του. Ντιμόι Χοτζ και Τρέι Γούντμπερι είναι παίκτες με δημιουργικές και εκτελεστικές αρετές, το ίδιο έδειξε απέναντι στη Χαποέλ και ο ΝτεΤζούλιους. Το συγκεκριμένο τεστ προετοιμασίας δεν είναι κριτήριο λόγω χαώδους διαφοράς ποιότητας. Η Ισραηλινοί δεν επένδυσαν απλά ένα ποσό κοντά στα 8-10 εκατομμύρια με σκοπό την εκθρόνιση της Μακάμπι και την κατάκτηση του Eurocup αλλά είναι πιο ψηλά σε επίπεδο ετοιμότητας. 

Πέραν αυτού, έχοντας παίκτες τρομερής εμπειρίας κέρδισαν και νοητικά τους αντίστοιχους του Άρη από τα πρώτα λεπτά του αγώνα με συνέπεια – για τους «κίτρινους» - να αποκτήσουν ρόλο κομπάρσου μετά τα πρώτα πέντε αγωνιστικά λεπτά. Καθώς ο προπονητής έκρινε χρήσιμο το τεστ αιτιολογώντας την άποψή του, η αντίστοιχη κάθε άλλου έχει μικρή σημασία. Απλά ο Άρης προσπάθησε ν’ ανέβει δέκα σκαλοπάτια μαζί παίζοντας με τη Χαποέλ κι εν τέλει γκρεμοτσακίστηκε. Αν αυτό το μάθημα που πήρε είναι διδακτικό θα φανεί έπειτα από δέκα-δεκαπέντε ημέρες, στα πρώτα επίσημα παιχνίδια. Πάντως, αυτό που είπε ο Γιάννης Καστρίτης είναι απολύτως αληθές. Αν δεν δείξεις στον αθλητή (με εικόνα) τα λάθη του, δύσκολα τα καταλαβαίνει, πολλώ δε μάλλον… διορθώνει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.