Στη μεγάλη οθόνη βλέπει κανείς τον απολογισμό των 11 τερμάτων στο σύνολο των 35 αλλά αν εστιάσει στη μικρή οθόνη θα διαπιστώσει τη θεαματική βελτίωση του Αρη στις στατικές φάσεις καθώς μέσα από αυτές σκόραρε τα οκτώ από τα 15 τελευταία γκολ του σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Τουλάχιστον στην τελευταία τετραετία η (μη) αξιοποίηση των στατικών φάσεων στοιχειοθετεί το διαχρονικό πρόβλημα του Αρη. Εν αντιθέσει δηλαδή με τους βασικούς ανταγωνιστές του, παίρνει ελάχιστα πράγματα από τις στημένες μπαλιές και παράλληλα, είτε λόγω της δυσκολίας δημιουργίας σε ροή παιχνιδιού είτε του χαμηλού ποσοστού αποτελεσματικότητας στην τελική προσπάθεια, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στη μετουσίωση του παιχνιδιού του.
Καθόλου τυχαία, βασικό αντικείμενο συζήτησης στα τελευταία χρόνια είναι η δυσκολία στη διάσπαση των κλειστών αμυνών γεγονός το οποίο αναγκάζει τους «κίτρινους» να βρίσκονται συνεχώς σε καθεστώς επιφυλακής αναζητώντας παίκτες οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν στο ένας εναντίον ενός προς επίλυση αυτού του προβλήματος.
Αυτό το πρόβλημα εμφανίστηκε έντονα και πριν τη διακοπή των Πρωταθλημάτων λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη μεγάλη οθόνη θα δει κανείς ότι ο Αρης πήρε τα 11 από τα 35 τέρματά του από στατικές φάσεις. Αυτό το ποσοστό του 31%, θεωρητικά, δεν είναι κακό για μια ομάδα η οποία συνηθίζει να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο κι έχει την ευθύνη διάσπασης των αντίπαλων αμυνών. Ωστόσο, αν κανείς εστιάσει στη μικρή οθόνη θα διαπιστώσει ότι α) τα δύο εξ’ αυτών μπήκαν στον πρώτο επίσημο αγώνα απέναντι στην Γκόμελ στο «Κλ. Βικελίδης» και κυρίως ότι β) τα οκτώ μπήκαν στους τελευταίους έξι αγώνες!
Τον άλλαξε ο Φαμπιάνο
Για την ακρίβεια ο Αρης σκόραρε α) τα δύο από τα τρία γκολ του απέναντι στον Αστέρα από εκτέλεση κόρνερ και φάουλ, β) και τα τρία γκολ του απέναντι στον Λεβαδειακό σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο από εκτελέσεις φάουλ, γ) τα δύο από τα τέσσερα γκολ του απέναντι στον ΠΑΣ από εκτέλεσε κόρνερ και πέναλτι και δ) το ένα από τα πέντε γκολ του κόντρα στη Λαμία από εκτέλεση κόρνερ.
Σε επίπεδο προσώπων, αυτός που σίγουρα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της ομάδας στις στατικές φάσεις είναι ο Φαμπιάνο Λέισμαν καθώς ο Βραζιλιάνος μετρά τρία γκολ κι ένα δοκάρια με αφετηρία τον εντός έδρας αγώνα με τη Λαμία έως και το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Γενικώς, ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός δείχνει να έχει διαφορετικό ρόλο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς και στην αναμέτρηση με τον Αστέρα, σε καταστάσεις έντονης πίεσης, είχε την εντολή της προώθησης και κάλυπτε το κενό που δημιουργούταν κυρίως ο Μόουζες Οντουμπάτζο.
Τα πόδια του Λούις Πάλμα
Οι βασικοί εκτελεστές των στατικών φάσεων του Αρη είναι οι Λούις Πάλμα, Ντάνιελ Μαντσίνι. Τις εκτελέσεις φάουλ τις αναλαμβάνει είτε ο πρώτος είτε ο Χουάν Ιτούρμπε ο οποίος μετά το τέρμα που πέτυχε απέναντι στην Γκόμελ, σκόραρε ξανά στη Λιβαδειά, επίσης με εκτέλεση φάουλ. Α
υτός που πλέον προβληματίζει τους αντίπαλους τερματοφύλακες είναι ο Πάλμα καθώς σκόραρε από εκτελέσεις φάουλ και στους δύο αγώνες στη Λιβαδειά. Γενικώς ο 22χρονος έχει εξαιρετικά χτυπήματα κι αυτός είναι ο λόγος που ο Αλαν Πάρντιου τον επιλέγει να εναλλάσσεται στις εκτελέσεις με τον Ντάνιελ Μαντσίνι.
Καταλήγοντας, τα οκτώ γκολ που βρήκε ο Αρης από στατικές φάσεις στους τελευταίους έξι αγώνες ουσιαστικά του έχουν λύσει ένα σημαντικό μέρος του επιθετικού προβλήματος, κυρίως όμως τον διευκολύνει στη διάσπαση των κλειστών αμυνών.
Ο Αρης έφτασε στα 25 γκολ στους αγώνες Πρωταθλήματος έχοντας πάρει τα μισά εξ’ αυτών από τους Λούις Πάλμα, Αντρε Γκρέι. Ο Φαμπιάνο πέρυσι σκόραρε για πρώτη φορά στα Playoffs, φέτος έχει τον ίδιο αριθμό τερμάτων με τον Ντάνιελ Μαντσίνι. Τα γκολ που λείπουν από τους «κίτρινους» είναι σε ροή αγώνα και κυρίως από τον άξονα.
1.ΛΟΥΙΣ ΠΑΛΜΑ 7
2.ΑΝΤΡΕ ΓΚΡΕΪ 6
3.ΦΑΜΠΙΑΝΟ 3
4.ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΑΝΤΣΙΝΙ 3
5.ΜΑΝΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ 1
6.ΝΙΚΟΛΑ ΕΝΚΟΥΛΟΥ 1
7.ΣΑΛΕΜ ΕΜΠΑΚΑΤΑ 1
8.ΡΑΦΑΕΛ ΚΑΜΑΤΣΟ 1
9.ΜΟΟΥΖΕΣ ΟΝΤΟΥΜΠΑΤΖΟ 1
10.ΖΕΡΒΙΝΙΟ 1
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook