Ντιόγκο Κόστα: Ποιος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Εθνικής Πορτογαλίας

Δημήτρης Μπασμπαρέλας02 Ιουλίου 2024

Ντιόγκο Κόστα… Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εθνικής Πορτογαλίας και συγκεκριμένα ο άνθρωπος, που της χάρισε την πρόκριση στους «8» του EURO 2024.

Ο 25χρονος τερματοφύλακας με τις επεμβάσεις του αρχικά στην παράταση, αλλά πολύ περισσότερο στις εκτελέσεις πέναλτι έφερε την ανακούφιση στις… καραβάνες της εθνικής, μιας και ήταν αυτός που κυριολεκτικά τις ξελάσπωσε και έστειλε συνάμα τη Σλοβενία εκτός διοργάνωσης.

Ο Κόστα όρθωσε ανάστημα στο κομβικό τετ α τετ με τον Σέσκο στην παράταση, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή του ματς, ύστερα από το τραγικό λάθος του έμπειρου Πέπε. Μία φάση, που θα μπορούσε εύκολα να στείλει τους Ίβηρες στο σπίτι τους. «Είναι αξέχαστο βράδυ. Ήταν δύσκολο παιχνίδι και χαίρομαι γιατί φάνηκα χρήσιμος στην ομάδα μου, αν και δεν είχα μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια του ματς και αυτό το έκανε ακόμη πιο δύσκολο», είπε μετά το φινάλε ο μεγάλος πρωταγωνιστής, Ντιόγκο Κόστα.



Τα δάκρυα χαράς



Ο Ντιόγκο Κόστα είχε και συνέχεια στο ρεπερτόριο, μιας και κρατούσε το καλό για τα πέναλτι. Άλλωστε, στην ψυχοφθόρο διαδικασία, στη ρώσικη ρουλέτα, έπιασε κατά σειρά και τα τρία πέναλτι των Σλοβένων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Κριστιάνο Ρονάλντο να νιώσει ανακουφισμένος για την πρόκριση στα προημιτελικά, μιας και είχε προηγηθεί το χαμένο πέναλτι του στην παράταση. Για την ακρίβεια, ο Όμπλακ ήταν αυτός που κράτησε το μηδέν για τη Σλοβενία. Όπως και να έχει, ο Ντιόγκο Κόστα ήταν ο άνθρωπος της βραδιάς. O MVP της αναμέτρησης. 

Οι συμπαίκτες του, τον έπνιξαν στις αγκαλιές του, έσπευσαν να τον συγχαρούν και εκείνος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του… Ποιος είναι, όμως, ο 25χρονος Πορτογάλος κίπερ;


Γεννήθηκε στην Ελβετία

Πόσο συχνό είναι για έναν παίκτη να έχει καθιερωθεί στον σύλλογό του και την εθνική του, να έχει κατακτήσει δύο φορές την κορυφή της Ευρώπης, να έχει σηκώσει πάνω από οκτώ τρόπαια, αλλά και να κατέχει ένα all-time ρεκόρ στο Champions League;

Ο Ντιόγκο Κόστα, για όσους δεν το γνωρίζουν, γεννήθηκε στο Ρόθριστ της Ελβετίας στις 19 Σεπτεμβρίου 1999. Γεννήθηκε από Πορτογάλους γονείς, τους Armanda Meireles και Francisco Costa, οι οποίοι έζησαν μια μεσοαστική ζωή σε ένα μικρό ελβετικό χωριό στα περίχωρα της Ζυρίχης. Ο Ντιόγκο έπαιζε ποδόσφαιρο στο χωριό, με φίλους κάθε μέρα.

Το 2006, σε ηλικία 7 ετών, ο Ντιόγκο και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Πορτογαλία στη Βίλα ντας Άβες για να μπορέσει ο μικρός να κυνηγήσει το όνειρό του. Ο πατέρας του πήγαινε συχνά πέρα ​​δώθε από την Ελβετία για δουλειά.

Το ντεμπούτο με την Εθνική

Ο Κόστα έκανε το διεθνές ντεμπούτο του το 2021, σε ηλικία 22 ετών. Κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας στις 26 Αυγούστου 2021. Η αποχώρηση του Ρουί Πατρίσιο επέτρεψε εντέλει στον Κόστα να κάνει το ντεμπούτο του και να επιλεγεί ως ο πρώτος τερματοφύλακας της Πορτογαλίας.

Μάλιστα, ο Φερνάντο Σάντος, όταν ανακοίνωσε στις 10 Νοεμβρίου το τελικό του ρόστερ με 26 παίκτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 στο Κατάρ, ήταν στους τερματοφύλακες της αποστολής (Ντιόγκο Κόστα, Ζοσέ Σα και Ρουί Πατρίσιο).

Το είδωλό του, ο Βίτορ Μπαΐα

Μεγαλώνοντας στη Βίλα ντε Άλβες, ο Ντιόγκο και ο ξάδερφός του περνούσαν το χρόνο τους στην κεντρική πλατεία, παίζοντας ποδόσφαιρο μεταξύ τους. Ήταν και οι δύο οπαδοί της Πόρτο και έψαχναν το είδωλό τους, τον Βίτορ Μπαΐα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ήταν Πορτογάλος τερματοφύλακας της Πόρτο, με την οποία κατέκτησε συνολικά 25 τίτλους. Έπαιξε επίσης στην Μπαρτσελόνα και την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας τόσο στο Euro του 2000, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Την ίδια μέρα, που έμαθε την είδηση ότι θα έπαιζε στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022, στις 10 Νοεμβρίου, ο Ντιόγκο Κόστα καλωσόρισε τη γέννηση του γιου του, Τόμας Κόστα. Για το πρώτο του παιδί, ο Κόστα είχε κάνει, μάλιστα, ανάρτηση, στο Instagram, λέγοντας: «Καλώς ήρθες, Τόμας. Είσαι και θα είσαι πάντα ο καλύτερος της ζωής μας».

Τα 4 πέναλτι στο Champions League σε 22 μέρες

Κάποιοι τερματοφύλακες δεν αποκρούουν 3-4 πέναλτι σε ολόκληρη την καριέρα τους. Ο Ντιόγκο Κόστα είχε πιάσει 4 τον αριθμό σε διάστημα 22 ημερών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, υπερασπιζόμενος την εστία της Πόρτο.

Επομένως, για όσους γνωρίζουν, το... έχει με τις αποκρούσεις πέναλτι. Δεν είναι κάτι νέο. Το έχει κάνει ξανά. Για την ακρίβεια, έπιασε κατά σειρά τα πέναλτι των Σικ, Ντεμιρμπάι, Φανάκεν και Νόα Λανγκ στις δύο αναμετρήσεις με την Μπάγερ Λεβερκούζεν (μέσα, έξω) και τα άλλα δύο στο ίδιο, μάλιστα, ματς με την Κλαμπ Μπριζ.

Παρεμπιπτόντως, είχε νικήσει ξανά τον Σικ από την άσπρη βούλα και στο Τσεχία-Πορτογαλία του Nations League στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022! O τερματοφύλακας της Πόρτο είχε δείξει επίσης τα τρομερά αντανακλαστικά του και κόντρα στην Ίντερ, αλλά και με αντίπαλο την Άρσεναλ.



Τον έχρισε διάδοχο ο Κασίγιας

Στην Πόρτο, θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας μελλοντικός σούπερ σταρ. Ο Ίκερ Κασίγιας τον είχε ορίσει ως μακροπρόθεσμο διάδοχό του ήδη από το 2018. Έξι χρόνια μετά, ο Κόστα είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη επιλογή τόσο για την ομάδα του, την Πόρτο, όσο και για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.

«Είναι ο πιο εντυπωσιακός Πορτογάλος τερματοφύλακας μετά από τον Βίτορ Μπαΐα», είχε τονίσει ο Πέδρο Κούνια, εκδότης της ιστοσελίδας ZeroZero και μακροχρόνιος οπαδός της Πόρτο.

Τη σεζόν 2021-22 άδραξε την ευκαιρία του, κάνοντας σειρά από πειστικές εμφανίσεις, καθώς η ομάδα του Σέρζιο Κονσεϊσάο «έτρεχε» προς τον τίτλο του πρωταθλητή. Μέχρι το τέλος της... εκστρατείας, ο Κόστα είχε κρατήσει σε 15 ματς ανέπαφη την εστία του και αναδείχθηκε ως ο τερματοφύλακας της σεζόν.

Στάζουν… μέλι

Ο Πέδρο Περέιρα, προπονητής τερματοφυλάκων, που συνεργάστηκε με τον Κόστα στους νέους της Πόρτο, αλλά και στη Β’ ομάδα, μεταξύ 2011 και 2021 ήταν ξεκάθαρος. «Ο Ντιόγκο είναι πολύ ήρεμος τερματοφύλακας, με... ηγετική παρουσία», είχε πει ο Περέιρα στο «The Athletic».

«Έχει διαύγεια σε κρίσιμες στιγμές και ελέγχει πολύ καλά τα συναισθήματά του. Αποπνέει ασφάλεια σε ό,τι κάνει και αυτό μεταδίδει... αίσθηση γαλήνης στην ομάδα. Είναι ολοκληρωμένος τερματοφύλακας.


Είναι ικανός να κάνει αποκρούσεις, που κερδίζουν ματς, είναι πολύ δυνατός και μπορεί να παίξει υπό πίεση. Είναι επίσης πολύ άνετος με την μπάλα στα πόδια. Αυτό είναι ένα από τα δυνατά του σημεία. Χτυπά την μπάλα με δύναμη και ακρίβεια, ώστε να μπορεί να παίξει σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου», ήταν η ανάλυση του Περέιρα. Φέτος, έπαιξε σε 45 ματς με την Πόρτο. Η Πορτογαλία, όπως και να έχει, είναι πλέον στους «8» του EURO, χάρη σε αυτόν, στον εντυπωσιακό Ντιόγκο Κόστα...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.