Ντέγιαν Λόβρεν: Από τη Ντιναμό στο Champions League, ένα πείσμα δρόμος

Παναγιώτα Χαλκιά12 Σεπτεμβρίου 2024

Γνωστός για την αμυντική του δεινότητα, την ηγετική του φυσιογνωμία στο χορτάρι και την αποφασιστικότητα του έχει γίνει πρωταγωνιστής σε σπουδαίες στιγμές ενώ έχει περάσει αλώβητος και τις δύσκολες. Από τα πρώτα του βήματα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ μέχρι την κατάκτηση του UEFA Champions League με τη Λίβερπουλ, η πορεία του είναι ένα παράδειγμα επιμονής, σκληρής δουλειάς και ανθεκτικότητας.

Ο ΠΑΟΚ στο παρά πέντε της μεταγραφικής περιόδου ήρθε σε συμφωνία με τον Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος αναμένεται άμεσα στη Θεσσαλονίκη για να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να ενσωματωθεί στην αρμάδα του Λουτσέσκου.

Η ακαδημία της Ντιναμό και το άλμα στη Λυών

Γεννημένος στις 5 Ιουλίου του 1989, η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τον πόλεμο. Η οικογένεια του αναγκάστηκε να αφήσει τον τόπο της και να αναζητήσει καλύτερες συνθήκες ζωής σε άλλες χώρες. Οι δυσκολίες που βίωσε όντας παιδί, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και του δίδαξαν τη σημασία της σκληρής δουλειάς και της επιμονής.

Στην εφηβική του ηλικία, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του. Στην ηλικία των 17 ετών πήρε το χρίσμα για την πρώτη ομάδα της Ντιναμό ενώ στη συνέχεια, για να πάρει τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής και να έχει παραστάσεις προτιμήθηκε να δοθεί δανεικός στην Ίντερ Ζάπρεσιτς. Εκεί, κατέγραψε 50 συμμετοχές κερδίζοντας τις εντυπώσεις για τις ικανότητες του.

Οι καλές του εμφανίσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Λυών, η οποία δαπάνησε το ποσό των οχτώ εκατομμυρίων για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ήταν η πρώτη φορά που θα δοκιμαζόταν ποδοσφαιρικά εκτός Κροατίας αλλά παρά τον αρχικό δισταγμό, ήξερε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να εξελιχθεί και να «χτίσει» σιγά σιγά το όνομα του. Ο Λοβρέν δικαίωσε τους ανθρώπους που τον επέλεξαν καθώς έδειξε τις αμυντικές του αρετές και την ικανότητά του να αρχίζει επιθέσεις από την άμυνα. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών, κατάφερε να αγωνιστεί σε 72 αγώνες με τη φανέλα της Λυών στα τρία χρόνια που έμεινε στο σύλλογο. Το πέρασμα του από τη Γαλλία τον βοήθησε να αναπτυχθεί ως ποδοσφαιριστής και να αποκτήσει και την απαραίτητη εμπειρία σε υψηλό επίπεδο παίζοντας σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Σαουθάμπτον και τα 20 εκατ. λίρες της Λίβερπουλ

Οι επιδόσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα, τράβηξαν την προσοχή κάποιων ευρωπαϊκών συλλόγων και ο Λόβρεν έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του υπογράφοντας στη Σαουθάμπτον. Η Premier League, γνωστή για τον γρήγορο ρυθμό και τη φυσική δύναμη, ήταν ένα νέο κεφάλαιο για εκείνον αλλά κατάφερε να προσαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα και να γίνει ένα από τα δυνατά χαρτιά του Μαουρίτσιο Ποκετίνο. 

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-2014, ο Λόβρεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της όγδοης θέσης της Σαουθάμπτον στο πρωτάθλημα εντυπωσιάζοντας με την ηγεσία του και την ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έκαναν στόχο των μεγαλύτερων συλλόγων της Αγγλίας και το 2014 η Λίβερπουλ απέκτησε τον Κροάτη αμυντικό έναντι του ποσού των 20 εκατομμυρίων λίρων.

Η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ ήταν η μεγαλύτερη κίνηση της καριέρας του. Παρά τις αρχικές δυσκολίες, σταδιακά κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικό μέλος της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ. Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε τη σεζόν 2018-201 όταν πανηγύρισε την κατάκτηση του UEFA Champions League ενώ το 2020 πρόσθεσε στη συλλογή του και το πρωτάθλημα της Premier League.

Ακολούθησε η μεταγραφή στη Ζενίτ , όπου κατέγραψε 63 συμμετοχές, τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ ενώ τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψε στη Λυών. Την τελευταία του χρονιά μέτρησε μόλις 11 συμμετοχές. Η τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 26 Ιανουαρίου του 2024 στο παιχνίδι με την Σταντ Ρεν, όπου αγωνίστηκε 90 λεπτά.

Ο τελικός του 2018

Υπήρξε βασικό μέλος της εθνικής ομάδας της Κροατίας από το ντεμπούτο του το 2009. Έχει συμμετάσχει σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η μεγαλύτερη στιγμή ήταν το 2018, όταν η Κροατία έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία αλλά ηττήθηκε από τη Γαλλία.

Γιατί ξεχωρίζει;

Ο Ντέγιαν Λόβρεν είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κεντρικούς αμυντικούς της γενιάς του. Οι αμυντικές του αρετές, η ηγεσία του και η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικά συστήματα παιχνιδιού τον καθιστούν έναν πολυδιάστατο αμυντικό.

Είναι γνωστός για τις εξαιρετικές του τοποθετήσεις, έχει την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιθέσεις των αντιπάλων. Η ικανότητά του να αναγνωρίζει τις κινήσεις των επιθετικών και να προσαρμόζεται γρήγορα είναι ένα από τα πιο δυνατά του χαρακτηριστικά. Συχνά παρεμβαίνει την κατάλληλη στιγμή για να κόψει πάσες ή να σταματήσει επικίνδυνες επιθέσεις πριν εξελιχθούν σε γκολ

Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στις μονομαχίες σώμα με σώμα ενώ είναι ιδιαίτερα ικανός στο ψηλό παιχνίδι. Με ύψος 1.88 μ. αποτελεί ένα δυνατό όπλο για κάθε ομάδα στις εναέριες μονομαχίες τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Ακόμη, όταν η πίεση αυξάνεται, ο Λόβρεν είναι ικανός να κρατά την ψυχραιμία του και να κάνει τις σωστές επιλογές είτε πρόκειται για μια καθοριστική απομάκρυνση είτε για μια πάσα που θα βοηθήσει την ομάδα του να διατηρήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. 

Διαθέτει καλή τεχνική και ικανότητα στις μακρινές πάσες, κάτι που τον βοηθά να αρχίσει επιθέσεις από την άμυνα. Συχνά, μετά από μια αμυντική ενέργεια, μπορεί να βρει γρήγορα τους μεσοεπιθετικούς ή τους επιθετικούς της ομάδας του με μια ακριβή μακρινή πάσα, δημιουργώντας έτσι αντεπιθέσεις. Ξέρει να προσαρμόζεται σε κάθε σύστημα και σε κάθε πρωτάθλημα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Tips

1. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 τον έδειχνε να κάνει χειρονομία που μοιάζει με ναζιστικό χαιρετισμό. Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε ότι σκόπιμα έκανε ναζιστικό χαιρετισμό και υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το αν η κίνησή του ήταν εσκεμμένη ή απλώς παρεξηγήθηκε στο πλαίσιο της γιορτής. Παρά το γεγονός αυτό, το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις γύρω από τις πολιτικές και ιστορικές ευαισθησίες που σχετίζονται με τέτοιες πράξεις.

2. Μιλάει γερμανικά, κροατικά, αγγλικά και γαλλικά άπταιστά.

3. Μόλις στα τρία του χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω του πολέμου και για αυτό έχει μια ευαισθησία στους πρόσφυγες.

4. Θεωρεί ότι η γνώση δεν σχετίζεται με τα πτυχία αλλά με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη σου.

5. Διαθέτει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κροατία, το Joel Hotel

6. Είναι ιδιαίτερα θρήσκος. Πιστεύει ότι ο Θεός είναι στο πλευρό του σε κάθε βήμα και ο άνθρωπος κερδίζει μόνο από την επαφή με τα θεία και διδάσκεται πολλά από την καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.