Είναι ένα κορίτσι με συγκροτημένη σκέψη, ζεστό χαμόγελο και καλή διάθεση. Ασχολείται με τον πρωταθλητισμό τα τελευταία τρία χρόνια, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε μαραθώνιο και έχει θέσει ως στόχο τη συνεχής βελτίωση. Βρίσκεται μια ανάσα από την ειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία, κρατά τα θετικά σε κάθε φάση και κάποιες φορές απορεί και η ίδια με τον εαυτό της.
Η Ματίνα Νούλα έκοψε το νήμα στο Διεθνής Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και μίλησε στο Metrosport.gr για την εμπειρία αυτή, τα «κλειδιά» του αγώνα και τη βελτίωση που αναζητά στις μικρές αποστάσεις. Η αθλήτρια του Ηρακλή ξετύλιξε το κουβάρι των αγώνων της, στάθηκε στη συμβολή του προπονητή της, Ιάσονα Ιωαννίδη, και την αγάπη της οικογένειας της.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Καυτανζόγλειο, την αναγκαιότητα παρουσίας αθλητικού ψυχολόγου στις ομάδες και τα σημεία που θα ήθελε να γίνει καλύτερη. Τέλος, αποκάλυψε το πρότυπο της, μίλησε για το πόσο επηρεάζεται τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως και τον επόμενο στόχο της.
«Είναι θέμα μυαλού ο Μαραθώνιος – Να βελτιωθώ στις μικρές αποστάσεις»
Έκοψες πρώτη το νήμα στη δεύτερη συμμετοχή σου σε Μαραθώνιο και μάλιστα, με ατομικό ρεκόρ. Είσαι ικανοποιημένη με την παρουσία σου;
«Ήταν μια όμορφη εμπειρία με περίεργες συνθήκες. Έβγαλε ήλιο αρκετά νωρίς και από το 30ο χιλιόμετρο και μετά ήμουν αρκετά υποτονική, είχα ζαλάδες και κάποιες στομαχικές διαταραχές. Η διαδρομή ήταν εξαιρετική, ευνοεί να κάνεις ένα καλό χρόνο. Κόβοντας το νήμα ένιωσα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Μπορεί να μην πέτυχα το χρόνο που ήθελα γιατί δεδομένης της προπόνησης που έχω κάνει μπορούσα καλύτερα, αλλά είμαι ευχαριστημένη. Προσπάθησα πολύ για αυτό το αποτέλεσμα, είδα και τα δικά μου άτομα στον τερματισμό και χάρηκα περισσότερο».
Ποια τα χαρακτηριστικά που σε βοηθούν σε ένα Μαραθώνιο;
«Ο Μαραθώνιος θέλει υπομονή και επιμονή. Είναι αρκετές οι ώρες και τα χιλιόμετρα. Από ένα σημείο και μετά νιώθεις κουρασμένη και ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις. Σε εκείνο το σημείο, οφείλεις να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου για να μη τα παρατήσει. Είναι και θέμα μυαλού. Να σου δώσεις κίνητρο και να μην αφήσεις τις μαύρες σκέψεις να σε πάρουν από κάτω και να σε σταματήσουν. Σημαντικό είναι και το κομμάτι της προπόνησης. Χρειάζεται να έχεις χιλιόμετρα στα πόδια σου και να έχεις τη σωστή καθοδήγηση».
Η επόμενη μέρα πώς σε βρήκε;
«Ήμουν σωματικά και πνευματικά κουρασμένη. Είχα ζαλάδες, ανακατευόμουν. Ίσως, έπαθα κάποια ηλίαση. Είχα ξεχάσει να βάλω και καπέλο (γέλια). Κάηκα στο πρόσωπο και στο σώμα».
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;
«Θα ήθελα να συμμετάσχω στο Μαραθώνιο της Αθήνα το Νοέμβρη. Το καλοκαίρι θα ξεκουραστώ και αποφασίσαμε με τον προπονητή μου να «ρίξω» λίγο χιλιόμετρα. Θα λάβω μέρος στο Πανελλήνιο Ανδρών και Γυναικών 5χλμ τον Ιούλιο. Θέλω να βελτιωθώ και στις μικρότερες αποστάσεις».
«Ένιωθα το σώμα μου να με αφήνει»
Ποιο ήταν το ερέθισμα του ταξιδιού στον στίβο;
«Από μικρή είχα ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Μου άρεσε να τρέχω. Γενικά, ο πρωταθλητισμός ήρθε κάπως τυχαία. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών, με είχε βρει ο Ιάσονας Ιωαννίδης και μου έβαλε το μικρόβιο. Μπήκα στην ομάδα του Ηρακλή, που είναι οικογένεια για εμένα, και άρχισα να τρέχω. Με έκανε να θέλω να εξελιχθώ και βελτιώσω τους χρόνους μου. Του το χρωστάω αυτό που είμαι σήμερα. Ουσιαστικά, με τον πρωταθλητισμό ασχολούμαι σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια, πριν απλά έτρεχα καμιά φορά μόνη μου και χωρίς οδηγίες».
Δοκίμασες και άλλα αγωνίσματα;
«Μικρή έκανα βόλεϊ, μπάσκετ, μπαλέτο και είχα δοκιμάσει μήκος και ύψος».
Δοκίμασες και τις μικρές αποστάσεις;
«Όχι, είχα μια κλίση στις μεγάλες αποστάσεις. Δεν με ενθουσίασε ποτέ η ένταση των προπονήσεων των μικρών αποστάσεων».
Ξεχωρίζεις κάποιον αγώνα σου;
«Ο Πανελλήνιος Ημιμαραθωνίου που έτρεξα φέτος. Είχα κάνει μια καλή προετοιμασία αλλά το τριήμερο του αγώνα είχα επιβαρυνθεί αρκετά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ζορίστηκα πάρα πολύ, σκέφτηκα να εγκαταλείψω. Ένιωθα το σώμα μου να με αφήνει, απορώ πως έκανα 21 χιλιόμετρα. Η αποζημίωση μου ήταν η τρίτη θέση. Ήταν το πρώτο μου βάθρο!».
«Σε κακή κατάσταση το ταρτάν στο Καυτανζόγλειο»
Κάνεις κάτι ιδιαίτερο πριν την εκκίνηση;
«Προσπαθώ να επικεντρωθώ στη διαδρομή και να μην ακούω τους γύρω μου. Κάνω το σταυρό μου».
Πόσες ώρες προπονείσαι; Τι περιλαμβάνει η προπόνηση σου;
«Κάνω συνήθως διπλές προπονήσεις. Συνήθως το λιγότερο είναι δύο ώρες το πρωί και το απόγευμα. Κάνουμε long run, κομμάτια, απλά χιλιόμετρα και προπόνηση σε ρυθμό αγώνα».
Υπάρχει κάποιο κομμάτι που σε δυσκολεύει;
«Η διαλειμματική προπόνηση. Προς το τέλος της προετοιμασίας για τον Μαραθώνιο οι ημέρες που είχα τα κομμάτια ήταν ζόρικες καθώς το σώμα μου είχε βαρύνει και δυσκολευόμουν να βγάλω την απαραίτητη ένταση».
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή σου (Ιάσονας Ιωαννίδης);
«Είναι ένα πολύ καλός προπονητής. Με βοηθάει πολύ και με έκανε να αγαπήσω αυτό που κάνω. Με ενθαρρύνει, είναι πάντα δίπλα μου και με βοηθά να πιστέψω στον εαυτό μου. Μου είναι απαραίτητος σε κάθε προπόνηση».
Ποια η σημαντικότερη συμβουλή που σου έχει δώσει;
«Να πιστεύω στον εαυτό μου. Πολλές φορές όσο και αν προσπαθώ, μπαίνω στο τρυπάκι της σύγκρισης και αυτό είναι κάτι που με ρίχνει ψυχολογικά».
Είσαι ικανοποιημένη με τις εγκαταστάσεις στις οποίες προπονείσαι;
«Κάνω προπονήσεις στο κεντρικό στάδιο του Καυτανζογλείου. Είναι θέμα ότι όλη η Θεσσαλονίκη έχει ένα γήπεδο και όλοι πηγαίνουμε σε αυτό. Το ταρτάν είναι σε κακή κατάσταση, κάτι που δε δικαιολογείται γιατί έγινε πέρυσι. Στο βοηθητικό είναι καλύτερες οι συνθήκες».
«Απαραίτητος ο ψυχολόγος – Θα ήθελα καλύτερες επιδόσεις και στα 5 -10 χιλιόμετρα»
Τι θα ήθελες να βελτιώσεις;
«Θα ήθελα να κάνω καλύτερες επιδόσεις στις πιο μικρές αποστάσεις, δηλαδή στα 5 και στα 10 χιλιόμετρα. Η ταχύτητα αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη και για τον Μαραθώνιο».
Ποια η στάση της οικογένειας μου;
«Με στηρίζουν πάρα πολύ. Οι γονείς μου και ο αδερφός μου σε κάθε σημαντικό αγώνα ταξιδεύουν από το Καρπενήσι για να με παρακολουθήσουν. Προγραμματίζουν τις δουλειές τους για να είναι δίπλα μου. Με στηρίζουν πραγματικά πολύ και τους ευχαριστώ και τους τρεις».
Σε τι βαθμό σε επηρεάζει η έμμηνος ρύση;
«Με επηρεάζει πολύ, ειδικά τις δύο πρώτες ημέρες. Στον Ημιμαραθώνιο ήμουν και άρρωστη και αδιάθετη. Με δυσκόλεψε πολύ. Είναι γενικά μια δύσκολη περίοδος, το σώμα μου βαραίνει και είμαι αρκετά υποτονική. Οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι και δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Είναι θέμα, όμως».
Εκτός στίβου, με τι ασχολείσαι;
«Έχω σπουδάσει ψυχολογία και έχω τελειώσει και το μεταπτυχιακό μου στην Κλινική ψυχολογία. Τώρα κάνω την εξειδίκευση μου στην αθλητική ψυχολογία. Δουλεύω ως ψυχολόγος στις ακαδημίες του Ηρακλή. Είναι κάτι που μου αρέσει και θα ήθελα να συνεχίσω σε αυτόν τον κλάδο».
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου στον αθλητισμό;
«Είναι απαραίτητος ο αθλητικός ψυχολόγος. Ακόμη και τα παιδάκια έχουν άγχος και φοβούνται μήπως δεν τα πάνε καλά στους αγώνες. Κάποια δεν θέλουν να συμμετέχουν στους αγώνες για να μη κάνουν κακή επίδοση και κριθούν. Χρειάζονται έναν άνθρωπο να τους συμβουλεύει και να μπορούν να πουν το τι τους προβληματίζει».
Γνωρίζοντας καλύτερα τη Ματίνα
Πρότυπο: «Θαυμάζω πολλούς αθλητές για τις επιδόσεις και την επιμονή τους. Η Χασάν είναι εξαιρετική. Στον τελευταίο της αγώνα τη θαύμασα. Είχε κράμπες, χρειάστηκε να βγει για να κάνει διατάσεις αλλά δεν τα παράτησε και βγήκα νικήτρια».
Αγαπημένο φαγητό: «Κοτόπουλο με ρύζι».
Αγαπημένη σειρά/ταινία: «Τρέχω για την αλήθεια μου. Την είδα πρόσφατα στο Netflix και αναφέρεται σε ένα βαδιστή που ντοπαριζόταν και έπειτα, προσπάθησε να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τις ίδιες επιδόσεις και χωρίς αυτές τις ουσίες».
Αγαπημένο τραγούδι: «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο αλλά περισσότερο ακούω ξένη μουσική».
Κατοικίδιο: «Στη Θεσσαλονίκη όχι, στο Καρπενήσι έχω ένα σκυλάκι».
Γούρι: «Δεν έχω κάποια γούρι. Πάντα φοράω ένα σταυρουδάκι, όμως».
Ελεύθερος Χρόνος: «Διαβάζω βιβλία και βλέπω ταινίες».
Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με μια λέξη ή φράση: «Υπομονή και επιμονή».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook