Νόσος Πάρκινσον: Το γονίδιο «κλειδί» που αναστρέφει την εξέλιξη της ασθένειας

Metrosport Team01 Αυγούστου 2024

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser (SFU), σε συνεργασία με μια επιστημονική ομάδα από το Baylor College of Medicine στο Τέξας, κατάφεραν να εντοπίσουν ένα γονίδιο στις φρουτόμυγες, που φαίνεται να αντιστρέφει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Σύμφωνα με την ανακάλυψη του εργαστηρίου του SFU, η αύξηση της ποσότητας του γονιδίου Cdk8 της φρουτόμυγας σε μύγες με νόσο Πάρκινσον προκάλεσε αναστροφή των συμπτωμάτων της νόσου. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της νόσου είναι μια γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια των κυττάρων ή τον θάνατό τους», εξηγεί η Δρ Esther Verheyen, καθηγήτρια μοριακής βιολογίας και βιοχημείας του SFU και αντίστοιχη συγγραφέας της δημοσίευσης. «Αυτό συμβάλλει σε πολλές από τις γνωστικές απώλειες και άλλα συμπτώματα της νόσου» συμπληρώνει.

Τα πειράματά τους δείχνουν ότι το γονίδιο Cdk8 της μύγας και η αντίστοιχη CDK19 του ανθρώπου παίζουν κάποιο ρόλο στη ρύθμιση των μιτοχονδρίων, των κινητήριων μονάδων του κυττάρου. Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τρόπους καταστολής της νόσου, όμως η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία για τα γονίδια Cdk8 και CDK19.

πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.