Νορβηγική ψώρα: Ποια είναι η νόσος που ήρθε και στην Ελλάδα

Metrosport Team20 Οκτωβρίου 2024

Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές φαίνεται πως έχει σημάνει το κρούσμα ψώρας που εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη (17/10) σε Δημοτικό σχολείο των Χανίων.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο πράγματι για μαθητή με «νορβηγική ψώρα», νόσος που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις, με σπυράκια και εξανθήματα.

Λόγω της μεταδοτικής φύσης της ασθένειας, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την άρση λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας, προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα απολύμανσης και καθαρισμού.

Αν και δεν υπάρχουν αναφορές για δεύτερο κρούσμα, τόσο στο προσωπικό του σχολείου όσο και στους μαθητές συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη, που πρέπει να λάβουν είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο παράσιτο στο δέρμα τους.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια νόσο που η μετάδοσή της γίνεται με παρατεταμένη επαφή, συνήθως εντοπίζεται σε κλειστές δομές ή σε μέρη δηλαδή όπου οι άνθρωποι είτε είναι σε στενή δερματική επαφή είτε μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες κτλ.

Τα πιο συχνά συμπτώματά της είναι:

  • ο επίμονος κνησμός (φαγούρα)
  • οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες, σαν «σπιθουράκια»), που μπορεί να αφορούν σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, οσφυική περιοχή (μέση), ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κοιλιακή χώρα-περιοχή «ζώνης», γλουτούς, γόνατα

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.