Noor 1: Δε θέλει να έρθει στην Ελλάδα, γιατί φοβάται για τη ζωή του!

Metrosport Team28 Απριλίου 2020

H υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor1», που μετέφερε τρεις τόνους ηρωίνη, εκ των οποίων 2,1 τόνοι εντοπίστηκαν από τις λιμενικές Αρχές της Ελλάδας το 2014 βυθισμένοι μέσα σε εκατοντάδες σακιά ρυζιού, καθώς τα υπόλοιπα 900 κιλά είχαν ήδη μεταφερθεί πριν από τον εντοπισμό μέσω δικτύου στην Ευρώπη, αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες της Βρετανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Express» ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο ως Κούρδος πρόσφυγας του Ιράν και ο οποίος έχει συνδεθεί από τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές Αρχές με το διάσημο πλέον ναρκόπλοιο, στάθηκε ενώπιον Βρετανού δικαστή διεκδικώντας να μην εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί. Ποιο ήταν το βασικό του επιχείρημα; Πως, εάν μεταφερθεί στις ελληνικές φυλακές, θα στοχοποιηθεί και τελικά μπορεί να χάσει τη ζωή του, όπως ακριβώς συνέβη με ακόμη εννιά άτομα που συνδέθηκαν με την υπόθεση και βρέθηκαν νεκρά, ακόμη και μέσα στις φυλακές.

Και η αλήθεια είναι πως το επιχείρημα του Κούρδου δεν είναι μετέωρο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σε αυτό αποτελεί ο Τούρκος υπήκοος Σερχάν Μπασκαλέ, ο οποίος κατέληξε το 2015 στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε διακομιστεί με συμπτώματα δύσπνοιας, αλλά και ο Σιράσταβα Ντεμπράτ Κουμάτ, β' μηχανικός του «Noor1», ο οποίος κατέληξε το 2016 στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζάνειου Νοσοκομείου. Ο Ινδός μηχανικός, μάλιστα, είχε αναγνωρίσει τον Μάκη Γιαννουσάκη και δύο βοηθούς του ως τους ανθρώπους που ήταν παρόντες κατά την εκφόρτωση της ηρωίνης στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Η «Daily Express» στο δημοσίευμά της περιλαμβάνει και αποσπάσματα από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019 για τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, τα οποία αναφέρουν πως ο Κούρδος βρισκόταν σε «προφορικές συνεννοήσεις» για να προμηθευτεί ποσότητες από το φορτίο του «Noor1» προκειμένου να τις διακινήσει.

Στο δικαστήριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκαν και οι «ελληνικές Αρχές», προκειμένου να υποστηρίξουν την έκδοση του Ριγκαμπάντι. Μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, προκάλεσε η πληροφορία που μετέφερε η βρετανική εφημερίδα ότι στο δικαστήριο βρέθηκε και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης για να υποστηρίξει τη μη έκδοση του Κούρδου.

Είναι άγνωστο πώς κ. Τσιτσελίκης, ο οποίος είναι κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, βρέθηκε να υπερασπίζεται έναν Κούρδο από το Ιράν που φέρεται, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές Αρχές, ότι εμπλέκεται με εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και με το πλοίο του θανάτου.

Και η έκπληξη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός πως ο κ. Τσιτσελίκης, για να τονίσει το επιχείρημα του Κούρδου για την επικινδυνότητα της έκδοσής του, υποστήριξε πως «μία σειρά ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας» εμπλέκονται στην υπόθεση και πως ένας υπουργός «άσκησε πίεση σε έναν κατάδικο για να αλλάξει την κατάθεσή του».

Είναι προφανές πως ο καθηγητής αναφέρεται στην περίφημη μαγνητοφώνηση του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) το 2018 προϊόν μοντάζ. Πώς βρέθηκε εκεί ο Έλληνας καθηγητής; Γιατί επικαλέστηκε μία υπόθεση για την οποία οι εγκληματολογικές Αρχές της Ελλάδας έχουν αποφανθεί πως είναι ψευδής; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μένει να απαντηθούν. Ποιος τον σύστησε στον Κούρδο υπόδικο; Ποιου τα συμφέροντα εξυπηρέτησε; Ο Βρετανός δικαστής, πάντως, απεφάνθη πως οι φόβοι για τη ζωή του Κούρδου, εάν εκδοθεί στην Ελλάδα, είναι υπερβολικοί και πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να αποτελεί ασφαλή παράδεισο για όσους προσπαθούν να αποφύγουν μία δίωξη. Ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Πηγή: espressonews.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.