Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται πως ο Νικολά Σαρκοζί μπόρεσε να ταξιδέψει οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες, ενώ είχε διαταχθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι - Τι εξηγεί η Liberation;
Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα εκ των οποίων σε «κατ’ οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση», το γνωστό «βραχιολάκι», πολλοί χρήστες των social media και γαλλικά μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται για τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες που μοιράστηκε η κόρη του Τζούλια από τις… εξωτικές Σεϋχέλλες.
«Paris Match, Gala, Public… Σχεδόν όλος ο Τύπος μίλησε γι’ αυτό», γράφει η γαλλική εφημερίδα La Liberation: «στις διακοπές στις Σεϋχέλλες με τους γονείς της, η Τζούλια Σαρκοζί μοιράζεται παραδεισένιες φωτογραφίες στο TikTok. Η κόρη του Νικολά Σαρκοζί και της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, η οποία είναι μόλις 13 ετών και έχει περισσότερους από 23.000 followers, ανέβασε διάφορες εικόνες από το ταξίδι τους, μερικές από τις οποίες έχουν πλέον διαγραφεί».
Οι λήψεις κυμαίνονται από το ταξίδι με το αεροπλάνο μπροστά σε μια οθόνη που εμφανίζει ως τελικό προορισμό το «Seychelles Mahé», μέχρι καρύδες τρυπημένες με καλαμάκι και τοποθετημένες μπροστά στον Ινδικό Ωκεανό… «χωρίς να ξεχνάμε και μια selfie με τον ‘μπαμπά’ στο βάθος εν μέσω τηλεφωνικής κλήσης», σημειώνει χαρακτηριστικά η Liberation.
Η παρουσία του Νικολά Σαρκοζί στις Σεϋχέλλες έγινε ευρέως αντιληπτή και σχολιάστηκε σε μια εποχή που ο πρώην πρόεδρος μόλις καταδικάστηκε οριστικά – αφού έχασε την έφεση – για διαφθορά και επιρροή στην υπόθεση των υποκλοπών (γνωστή ως «υπόθεση Bismuth»).
«Το ηλεκτρονικό βραχιόλι του Σαρκοζί φτάνει μέχρι τις Σεϋχέλλες»
«Το ηλεκτρονικό βραχιόλι του Σαρκοζί φτάνει μέχρι τις Σεϋχέλλες», έγραψε ο λογαριασμός Marcel στο Χ, αναφερόμενος σε άρθρο της Madame Figaro.
«Λογικά, όταν καταδικάζεσαι σε φυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, πρέπει να μένεις στο σπίτι ή σε κοντινή απόσταση. Αλλά όταν είσαι ο Σαρκοζί, μπορείς να πας και να περάσεις τα Χριστούγεννα στις Σεϋχέλλες», παραπονέθηκε ένας άλλος χρήστης με μεγάλη απήχηση στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο, με το όνομα Philippe Duval.
«Βραχιολάκι» εντός… τεσσάρων μηνών
Αν όμως ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να απολαμβάνει τις παραλίες στις Σεϋχέλλες, τονίζει η γαλλική εφημερίδα, είναι επειδή δεν… φοράει ακόμη το «βραχιολάκι». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν ένας δικαστής εκτέλεσης ποινών (JAP) αποφασίσει πώς θα εφαρμοστεί.
Όπως εξηγούσε η Libération τον Δεκέμβριο, ο JAP πρέπει να καλέσει τον καταδικασθέντα παραβάτη, να εξετάσει τα δικαιολογητικά του και στη συνέχεια να εκδώσει διαταγή με την οποία θα καθορίζει τις ώρες κατά τις οποίες επιτρέπεται η έξοδος. Μόλις το θέμα παραπεμφθεί από την εισαγγελία, ο JAP έχει μέγιστη προθεσμία είκοσι ημερών για να εκδώσει την κλήση (προηγουμένως 30 ημέρες, η προθεσμία έχει μειωθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024).
Στην περίπτωση του Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο, εάν ο εισαγγελέας παρέπεμψε αμέσως την υπόθεση στον JAP, αυτό σημαίνει ότι η κλήτευση πρέπει να εκδοθεί έως την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025. Μόνο που, στην πράξη, η προθεσμία αυτή σπάνια τηρείται, όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι που ερωτήθηκαν από το CheckNews.
Άλλο ο Σαρκοζί, άλλο οι υπόλοιποι…
«Σε αυτό τον τομέα, πρόκειται για έναν θεωρητικό κανόνα στο βαθμό που τα δικαστήρια εκτέλεσης ποινών είναι υπερφορτωμένα και φυλακίζουν συνεχώς ανθρώπους», επιβεβαιώνει ο Olivier Cahn, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre. Επισημαίνει επίσης ότι «η προσωπικότητα του Νικολά Σαρκοζί λειτουργεί υπέρ του».
«Έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει όλα τα εχέγγυα εκπροσώπησης, αφού είναι εύκολο να γνωρίζουμε πού βρίσκεται και τι κάνει. Έτσι, είναι λιγότερο σημαντική προτεραιότητα από κάποιον που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο, για παράδειγμα», όπως εξήγησε.
Ακόμα και όταν εκδοθεί η κλήση, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι ο Νικολά Σαρκοζί να υποχρεωθεί να φορέσει το «βραχιόλι» του. Στην πραγματικότητα, ο δικαστής εκτέλεσης της ποινής πρέπει να εκδώσει διαταγή, που να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του κατ’ οίκον περιορισμού υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, εντός τεσσάρων μηνών. Συνεπώς, το «βραχιολάκι» μπορεί να τοποθετηθεί αρκετούς μήνες μετά την τελεσιδικία της ποινής.
Σε κάθε περίπτωση, η Liberation και εκατομμύρια Γάλλοι κρίνουν ότι το ζήτημα είναι «περισσότερο ηθικό παρά νομικό».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube