New York Times για Τέμπη: «Η Ελλάδα έχει το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό σύστημα στην Ευρώπη»

Metrosport Team03 Μαρτίου 2023

«Η Ελλάδα έχει το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό σύστημα στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και αμέλεια», γράφουν για την τραγωδία στα Τέμπη οι New York Times.

Η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο να εγκαταστήσει σύστημα ασφαλείας πριν από τρία χρόνια για να αποτρέψει τη σύγκρουση που οδήγησε στη χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή στην ιστορία της χώρας στα Τέμπτη το βράδυ της Τρίτης 28/2.

Όταν το εμπορευματικό και το επιβατικό τρένο συγκρούστηκαν στην ίδια γραμμή με μεγάλη ταχύτητα το βράδυ της Τρίτης, οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έπρεπε να βασιστούν σε ένα σύστημα πολύ λιγότερο εξελιγμένο από αυτό που χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με αξιωματούχους σιδηροδρόμων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και στοιχεία.

Aκόμη και το στοιχειώδες σύστημα δεν ήταν πλήρως λειτουργικό καθώς τα φώτα και τα σήματα ήταν εκτός λειτουργίας, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς ερευνητές έψαχναν στα ερείπια για περισσότερα πτώματα.

Αυτή η συρροή καθυστερήσεων, προειδοποιήσεων και λαθών άφησε τον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό διάδρομο της Ελλάδας ευάλωτο σε αυτό που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει κάθε σύστημα ασφαλείας: το ανθρώπινο λάθος.

Πολλά από τα όσα συνέβησαν πριν τη σύγκρουση, στην οποία σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, παραμένουν ασαφή. Οι αξιωματούχοι και οι ειδικοί συμφώνησαν: αν υπήρχε ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας όπως είχε προγραμματιστεί, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για ένα φορτηγό τρένο να καταλήξει στην ίδια γραμμή με ένα γεμάτο επιβατικό τρένο.

Θα είχαν ηχήσει προειδοποιήσεις και θα είχαν παρέμβει αυτόματα φρένα. «Ναι, σίγουρα», λέει ο Josef Doppelbauer, επικεφαλής του οργανισμού σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προειδοποιεί για σημαντικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων εδώ και χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» για τη συντριβή. Ο υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε, αναγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων ήταν ανεπαρκείς. Και ο διευθυντής του σταθμού στη Λάρισα, μια πόλη κοντά στο σημείο της συντριβής, αντιμετωπίζει κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Όμως, το δυστύχημα ρίχνει «φως» σε συστημικά ζητήματα πέρα ​​από τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα. Το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας είναι σταθερά από τα πιο επικίνδυνα στην Ευρώπη, παρά το ότι έλαβε 700 εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα εκσυγχρονισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία.

Η εγκατάσταση του νέου συστήματος ασφαλείας καθυστέρησε τόσο πολύ που ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος παραιτήθηκε πέρσι για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκάλεσε «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις». Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τα 27 κράτη μέλη της να εισαγάγουν εξελιγμένες νέες διαδικασίες γνωστές ως Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων έως το τέλος της δεκαετίας. Αυτό το σύστημα παρακολουθεί τα τρένα και παίρνει τον έλεγχο εάν αναπτύσσουν ταχύτητα, τρέχουν με κόκκινα φανάρια ή καταλήγουν σε λάθος τροχιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να επεκτείνει τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες και η εναρμόνιση των προτύπων ασφάλειας σε όλο το τμήμα αποτελεί μέρος της στρατηγικής. Αλλά η εφαρμογή ήταν ασυνεπής, όπως δείχνει η συντριβή στα Τέμπη.

«Εάν το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου τρένων είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε σωστά, θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε αποτρέψει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Jedde Hollewijn, διευθυντής σιδηροδρομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές. «Η πρόθεση είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να το εφαρμόσουν και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά».

Το Λουξεμβούργο, η μικρότερη και πλουσιότερη χώρα της Ένωσης, χρησιμοποιεί ήδη το νέο σύστημα στην πορεία του. Το Βέλγιο σχεδιάζει να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2025. Άλλες χώρες έχουν αναβαθμίσει τις κύριες διαδρομές τους.

Ακόμη και χωρίς τη νέα τεχνολογία, τα περισσότερα σιδηροδρομικά συστήματα διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας για την πρόληψη μετωπικών συγκρούσεων. Για παράδειγμα, η γαλλική εθνική αρχή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων χρησιμοποιεί αυτόματα συστήματα πέδησης και άλλες τεχνολογίες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.