Νερό: Πότε έρχονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια - Η κλίμακα που τα αλλάζει όλα

Παναγιώτα Απέργη16 Σεπτεμβρίου 2024

Σε πονοκέφαλο φαίνεται πως έχει μετατραπεί το ζήτημα της αύξησης των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για λελογισμένα αυξημένη τιμή του νερού.

Το ερώτημα εάν οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ θα είναι «φουσκωμένοι» ή μειωμένοι παραμένει κορυφαίο ζήτημα για τους καταναλωτές, καθώς η συζήτηση για τη λειψυδρία και οι αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιβεβαίωσαν ότι έρχονται άμεσα ριζικές αλλαγές.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πλέον οι πάροχοι νερού είναι υποχρεωμένοι να περνούν οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του Σεπτέμβριο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε να κατευνάσει τις οποίες ανησυχίες, έκανε λόγο για αυξήσεις στο νερό, το οποίο, όμως, θα μείνει φθηνό μόνο για τις «λογικές καταναλώσεις». 

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού. Κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του», τόνισε.

Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι όποιο νοικοκυριό δεν προβαίνει σε υπέρμετρη κατανάλωση νερού, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, ενώ σίγουρα θα δει αύξηση όποιο υπερβαίνει τα φυσιολογικά. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καταστεί ακόμη γνωστό από ποιο όριο και πάνω θα αυξάνεται η τιμή στα τιμολόγια οικιακής χρήσης, αν και ήδη υπάρχουν 5 κλίμακες στην ΕΥΔΑΠ με διαφορετική χρέωση.


Πάντως, η επερχόμενη ΚΥΑ θα δίνει τη δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, μέσω κλιμακωτής χρέωσης ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, υποχρεώνοντας, ωστόσο, τους παρόχους για ύπαρξη πρώτης κλίμακας κατανάλωσης με προσιτή τιμή, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.