Νεφρά: Η διατροφή με το ρολόι που τα προστατεύει – Έρευνα αποκαλύπτει

Metrosport Team03 Ιουλίου 2022

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη διαλειμματική νηστεία, που φαίνεται να έχει αποκτήσει τόσο φανατικούς υποστηρικτές, όσο και απόλυτους εχθρούς. Η συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους που κρύβει παραμένει ανοιχτή, με τις δύο αντίπαλες δυνάμεις να προσθέτουν διαρκώς νέες πληροφορίες, με σκοπό να απαντήσουμε τελικά στο ερώτημα: Είναι καλή ή κακή η διατροφή με το ρολόι;

Σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση προχώρησε νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει τους δείκτες υγείας των νεφρών και των αγγείων. Τα νέα ερευνητικά ευρήματα αναμένεται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας (APS) και της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Ειδικότερα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διεξήγαγε μια μελέτη σε ποντίκια, δίνοντας σε κάποια μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σε κάποια άλλα μια κανονική διατροφή. Αφού τα ποντίκια που ακολουθούσαν την πλούσια σε λιπαρά διατροφή ανέπτυξαν παχυσαρκία, οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα διατήρησε συνεχή πρόσβαση στο φαγητό, ενώ η άλλη ομάδα είχε περιορισμένη πρόσβαση, κατά τις 12 πιο δραστήριες ώρες, δηλαδή 7 μ.μ. έως 7 π.μ.

Από το πείραμα αυτό προέκυψε ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με την υγεία των νεφρών τους, συγκριτικά με όσα συνέχισαν να έχουν αδιάκοπη πρόσβαση στο φαγητό. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν μειωμένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης, λιγότερη βλάβη σε δύο διαφορετικά μέρη του ιστού, ενώ ανέστρεψαν τη βλάβη στο χώρο μεταξύ των κυττάρων. Παράλληλα, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών παρουσίασαν αύξηση του μεταβολικού συνενζύμου NAD+, ενώ η ενεργοποίηση του βασικού μεταβολικού ενζύμου AMPK ήταν παρόμοια με αυτή των ποντικών που ακολούθησαν κανονική διατροφή.

«Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, περιορίζοντας τον χρόνο πρόσληψης λίπους, μειώνεται η νεφρική βλάβη και αυξάνεται ο νεφρικός αγγειακός μεταβολισμός, πιθανότατα λόγω ενισχυμένης ενεργοποίησης AMPK, που προκαλείται κατά την τεχνητή παχυσαρκία», κατέληξαν οι ερευνητές.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.