Νέα σελίδα στις τουρκογερμανικές σχέσεις - Τι θα συζητήσουν Ερντογάν και Σολτς

Metrosport Team19 Οκτωβρίου 2024

Με αεροσκάφη Eurofighter και μεταναστευτικό προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων Τουρκία και Γερμανία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Όλαφ Σολτς να συναντιούνται σήμερα (19/10) στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Τετραμερούς.

Κατά πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα αγοράς των Eurofighter, αλλά και παροχή της βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος θα αναφερθεί στην επιστροφή των  Τούρκων αιτούντων για πολιτικό άσυλο και στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

Μεταξύ άλλων, οι δυο ηγέτης θα μιλήσουν για:

  • τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο
  • την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση
  • το Κυπριακό 

Όπως αποκάλυψε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι  «είναι σωστό και λογικό η ΕΕ και η Τουρκία να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα. Πάντα το υποστηρίξαμε και καλούσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τις σχετικές συμφωνίες», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα πώλησης των Eurofighter αφορά και τη Νρετανία, που είναι η ηγέτιδα χώρα στο έργο.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, η Δύση μεριμνά για την ίδρυση μιας ομάδας επαφής για την Ουκρανία για ένα διάστημα, προκειμένου να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. 

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, με τον Όλαφ Σολτς να υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να μεταφέρει ένα μήνυμα διαλόγου στον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Προέδρου Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.