Νέα γεωμαγνητική καταιγίδα πλήττει τις επικοινωνίες - Πότε θα κορυφωθεί

Metrosport Team23 Ιουλίου 2024

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2 κρούει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη NASA, η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, αυξάνει την πιθανότητα να παρατηρηθεί το Βόρειο Σέλας σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων περιοχών, θα διαταράξει τις ραδιοεπικοινωνίες, την αεροπορία και τους δορυφόρους σήμερα και αύριο.

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου, θα κορυφωθεί 24 Ιουλίου, ενώ το 2025 η Γη θα αντιμετωπίσει όλο και πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες.

Τι είναι η γεωμαγνητικές καταιγίδες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ηλιακές καταιγίδες είναι κύματα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (κοσμικών ακτίνων), τα οποία όπως βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου εξερράγησαν και επιταχύνθηκαν λόγω μίας ή περισσότερων ηλιακών εκλάμψεων.

Όταν το κύμα από τις εκρήξεις έρθει κοντά στη Γη, η σχέση με την οποία αλληλοεπιδρούν τα μαγνητικά πεδία (magnetic fields) τους με αυτά της Γης, καθορίζει τι θα συμβεί ανάλογα με το μέγεθος της ισχύς τους και από το κατά πόσο είναι ευθυγραμμισμένα με τα γήινα. 

Στο ηλιακό μέγιστο ή απλά προς το τέλος του κύκλου, συμβαίνει έξαρση των ηλιακών κηλίδων, των περιοχών που εξαπολύονται οι ηλιακές εκλάμψεις και έτσι πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες ηλιακών καταιγίδων.

Με την προσθήκη του ηλιακού ανέμου, του διαπλανητικού κενού του διαστήματος που βρίσκεται διάσπαρτος στο διάστημα, γίνεται λόγος για την ηλιακή δραστηριότητα στην οποία περιλαμβάνονται. Όλες οι δραστηριότητες καθοδηγούνται από το ηλιακό μαγνητικό πεδίο, αρχικά συγκεντρωμένο στην ορατή επιφάνεια που ονομάζουμε φωτόσφαιρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.