Εργασιακά: Ανοίγει ο δρόμος για διαπραγμάτευση εργοδοτών – εργαζομένων

Metrosport Team05 Ιουλίου 2024

Νέα δεδομένα έρχονται στο ζήτημα των εργασιακών, καθώς ανοίγει ο δρόμος διαπραγμάτευση εργοδοτών – εργαζομένων για ζητήματα όπως ο βασικός μισθός.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται να δημιουργήσει προσδοκίες στα εργασιακά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σημειώνει ότι το θέμα της διαιτησίας παραμένει αγκάθι στην προσέγγιση των δυο πλευρών.

«Η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται στην Ελλάδα μόνο από την «επιβολή» συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας. Στην υποχρεωτική διαιτησία προσφεύγει ένα από τα δύο μέρη, χωρίς την συγκατάθεση του άλλου, εάν αποτύχουν, ουσιαστικά ή τεχνητά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Λέμε τεχνητά, γιατί η μία πλευρά μπορεί εσκεμμένα να προκαλέσει ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, όταν γνωρίζει ή διαισθάνεται ότι ο διαιτητής θα της δώσει περισσότερα από τον αντισυμβαλλόμενο», εκτιμά ο ΣΕΒ.

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους παραμένει κορυφαίο ζήτημα οι τριετίες, με μόλις οι 3 στους 10 εργαζόμενους στη χώρα να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν κάτω από 10 άτομα.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.