Ναι, είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα, όμως, είμαστε και (μονίμως) παντελώς απροετοίμαστοι

Δημήτρης Κανελλάκης09 Ιουλίου 2022

Έτυχε χθες το μεσημέρι, την ώρα που ξέσπασε η καταιγίδα με την πολύ έντονη βροχόπτωση, να βρίσκομαι με το αυτοκίνητο στο δρόμο. Να κινούμαι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μεταξύ Τούμπας και Πυλαίας.

Σκέφτηκα, όπως κάθε φορά που έχουμε παρόμοιες εκδηλώσεις καιρικών φαινομένων, πόσο δίκιο έχουν όσοι συμπολίτες μας δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι είμαστε τόσο πίσω από πλευράς οργάνωσης για την αντιμετώπισή τους, ώστε να νομιμοποιείται ο καθένας να δηλώσει πως οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι τριτοκοσμικές.

Όση καλή διάθεση και να έχει κάποιος για να δικαιολογήσει τον κρατικό μηχανισμό, να δεχτεί πως όσο καλά προετοιμασμένη κι αν είναι η Πολιτική Προστασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πολεμιούνται, θα τις κάνουν τις ζημιές τους, δεν γίνεται να μην εκνευριστεί βλέποντας τις εικόνες.

Τα φρεάτια δεν είναι ποτέ καθαρισμένα -χώρια που είναι ελάχιστα για να απορροφήσουν τις τεράστιες ποσότητες νερού και να μην γίνονται οι δρόμοι... ποτάμια-, για κλίσεις στους δρόμους ας μην το συζητήσουμε καλύτερα αφού δεν υπάρχουν με συνέπεια τα νερά να συγκεντρώνονται και μάλιστα σε μεγάλα ύψη τα οποία φτάνουν, όπως χθες, μέχρι το παράθυρο ενός αυτοκινήτου, τα ρέματα έχουν μπαζωθεί, τα έργα στους δρόμους όπου ανοίγουν... τρύπες και τις κλείνουν, όπως-όπως. με μπαλώματα, κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ναι, δεν... παλεύονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προκαλούν προβλήματα και σοβαρές ζημίες ακόμη και σε χώρες που είναι οργανωμένες, με σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και την αναγκαία φροντίδα ώστε τα αυτονόητα, τουλάχιστον, να υπάρχουν.

Όμως, στη χώρα μας μιλάμε για πραγματικό... χάλι. Για... χάλι χωρίς προηγούμενο. Το οποίο το επισημαίνουμε, το αναδεικνύουμε, το θέτουμε ως ζήτημα υψίστης σημασίας σε κάθε ευκαιρία, αλλά, τίποτε δεν αλλάζει. Τίποτε δεν διορθώνεται.

Αυτή την περίοδο, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Πραγματικά, δεν ξέρω αν θα πιάσουν τόπο ή αν θα πάνε χαμένα, αν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνουν κάποιες απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις στη χώρα μας θα πεταχτεί στα σκουπίδια....

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.