Να πληρώσουν όλοι για τον νεαρό αστυνομικό και να δούμε επιτέλους κανένα σοβαρό μέτρο

Στέλιος Γρηγοριάδης11 Δεκεμβρίου 2023


Αγαπητή Μetrosport

Μόνο ο Θεός και οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τον νεαρό αστυνομικό που δίνει σκληρή μάχη να κρατηθεί στη ζωή, τραυματισμένος από τη ναυτική φωτοβολίδα που έριξε ένας παλιάνθρωπος. Η σύλληψη του παλιάνθρωπου μικρή σημασία έχει γι' αυτόν και για τους δικούς του. Χαροποίησε, ωστόσο, όλη την Ελλάδα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία κι ας πρόκειται για ένα παιδί, ουσιαστικά, ηλικίας 18 μόλις χρόνων. Ενα παιδί που θα μπορούσε να είναι το παιδί του καθενός από όλους εμάς. Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Κι αν θελήσουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες που “γεννούν” αυτού του είδους τις συμπεριφορές θα ανοίξουμε πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα, που δεν είναι της παρούσης.


Της παρούσης είναι να διαλευκανθεί πόσοι και ποιοι βρίσκονται πίσω από τον 18χρονο. Εντολείς, οργανωτές, συνεργάτες, οι πάντες. Μόνο αν συλληφθούν και τιμωρηθούν ΚΑΙ αυτοί θα έχει κλείσει αυτή η υπόθεση και θα έχει δικαιωθεί το θύμα, εν ζωή, βέβαια, όπως ελπίζουμε όλοι.

Αυτό είναι το πρωτεύουν. Οπως είναι φυσικά και το τι είδους μέτρα θα αποφασίσει αυτή τη φορά η πολιτεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Δυστυχώς, οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως προέκυψαν από τα ρεπορτάζ, είναι, αν μη τι άλλο, αστείες. Αναστολή, αγώνες χωρίς φιλάθλους, ή αγώνες με οπαδούς μόνο της φιλοξενούμενης ομάδας, είναι μέτρα που μόνο σε κακόγουστο ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν. Δεν φταίνε ούτε το ποδόσφαιρο ούτε και οι πολλοί καλοί φίλαθλοι για τη δράση των λίγων κακών. Το να κλείσουμε τα γήπεδα, ή να τα αδειάσουμε από κόσμο ισοδυναμεί με ανοησία και ούτε καν να επιχειρηματολογήσουμε χρειάζεται για να δικιαιολογήσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Το φωνάζω χρόνια ολόκληρα. Ας αντιγράψουμε τα μέτρα που εφαρμόζουν άλλες χώρες. Χώρες που, ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έχουν λύσει προ πολλού το πρόβλημα. Χώρες των οποίων η αυστηρότητα και η οργάνωση είναι γνωστές όχι μόνο στους πολίτες τους αλλά και στους πολίτες όλων των υπόλοιπων χωρών σε όλο τον κόσμο. Εξ ου και το γεγονός ότι ούτε διανοείται ο Ελληνας ψευτόμαγκας χουλιγκάνος να “πουλήσει” νταηλίκι στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και όχι μόνο. Ισως δεν ταξιδεύει καν, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι εκεί θα έχει συλληφθεί πέντε λεπτά μετά το “ανδραγάθημά” του και ύστερα από κανένα μισάωρο θα βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα.

Με εξοργίζει το γεγονός ότι ούτε να αντιγράψουμε δεν μπορούμε. Οι δεκαετίες περνούν και με κάθε δυσάρεστη αφορμή εξαντλούμαστε σε λόγια παχιά, ευχολόγια και συσκέψεις επί συσκέψεων, σαν αυτή που έγινε και την περασμένη Παρασκευή.

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στα οποία κατέληξε η κυβέρνηση. Δεν περιμένω καμία ευχάριστη έκπληξη. Μία από τα ίδια θα ακούσουμε, ίσως με κανα-δυο παραλλαγές στο περιτύλιγμα. Κι αν ακόμη προκύψει και κανένα σοβαρό μέτρο, ζητούμενο να είναι να εφαρμοστεί τόσο πιστά ώστε να αποδειχθεί και αποτελεσματικό. Διότι, ως γνωστόν, σε τούτη τη χώρα νομοθετούμε με ευκολία, έχουμε όμως μεγάλη δυσκολία να εφαρμόσουμε τους νόμους που νομοθετούμε, ιδιαίτερα δε όταν είναι εύστοχοι. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο θέμα, ένας μόνο νόμος ήταν εύστοχος. Ο νόμος του Γιώργου Ορφανού. Τον οποίο, μέσα σε λίγους μήνες, ακύρωσε η ίδια η κυβέρνηση στην οποία και ο Θεσσαλονικιός υπουργός ανήκε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.