Ρέτσα: «Έπρεπε να έχω κάνει ρεκόρ νωρίτερα - Χάρη στη Στεφανίδη είμαι στις ΗΠΑ»

Παναγιώτα Χαλκιά15 Φεβρουαρίου 2024

Όταν μιλάς μαζί της, φτιάχνει αβίαστα και η δική σου διάθεση. Πεισματάρα, χαμογελαστή και σίγουρη για τις ικανότητες της, παίρνει το κοντάρι στα χέρια και κυνηγά το καλύτερο δυνατό. 

Η Αναστασία Ρέτσα βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στους πρόσφατους αγώνες στο Πανεπιστήμιο της και μίλησε στο Metrosport.gr για τους στόχους της τη φετινή αγωνιστική περίοδο και το ρεκόρ που έπρεπε να έρθει νωρίτερα. 

Αναφέρθηκε στην απόφαση της να μετακομίσει στην Αμερική και τη συμβολή της Κατερίνας Στεφανίδη, τα πλεονεκτήματα της αθλητικής ζωής εκεί και την «πίεση» των βαθμών. Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο των δυο προπονητών της, εξήγησε τη στάση των γονιών της και αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να αντισταθεί στην πίτσα της μαμάς της και στα ψυχολογικά θρίλερ.

«Έπρεπε να κάνω το ατομικό πριν τρεις εβδομάδες» 

Βελτίωσες το ατομικό σου ρεκόρ. Ήταν στόχος σου;

«Έπρεπε να κάνω το ατομικό πριν τρεις εβδομάδες (γέλια). Έχω δώσει φέτος τέσσερις αγώνες και παρουσιάστηκα βελτιωμένη στα άλματα. Δεν θα έλεγα ότι ήταν στόχος μου αλλά κάτι που περίμενα. Με βοήθησε και το γεγονός ότι ο αγώνας έγινε το απόγευμα και όχι το πρωί όπως οι υπόλοιποι».

Σε επηρεάζει;

«Ναι, λίγο. Το απόγευμα, το σώμα έχει το χρόνο να ξυπνήσει. Το πρωί οι αγώνες ήταν στις 10, οπότε έπρεπε να ξυπνήσουμε κατά τις έξι για να πάμε στο γήπεδο. Υπήρχε μια κούραση».

Θα κυνηγήσεις τα 4.35μ;

«Είναι κοντά πιστεύω. Πρέπει να διορθώσω κάποια πράγματα και να βρω σταθερότητα στα άλματα που κάνω στον αγώνα. Δεν θα βάλω στόχο τα 4.35μ αλλά να πηδάω όσο το δυνατόν καλύτερα μπορώ σε κάθε αγώνα. Πιστεύω ότι αν ακολουθήσω αυτή τη λογική, θα σταθεροποιηθώ και πάνω από τα 4.20μ και θα φτάσω και τα 4.35μ».

Ποιοι είναι οι φετινοί σου στόχοι;

«Στον κλειστό θα ήθελα να περάσω στον τελικό. Συμμετέχουν οι 16 καλύτερες επιδόσεις και έχω ακόμη εβδομάδες για να το πετύχω. Τον ανοιχτό δεν τον σκέφτομαι ακόμη, δεν μου αρέσει να βάζω μακροπρόθεσμους στόχους».

«Η Στεφανίδη μου έβαλε την ιδέα για την Αμερική, το έψαξα και πήγα»

Πώς προέκυψε η υποτροφία στην Αμερική;

«Δεν είχα σκεφτεί να πάω στην Αμερική μέχρι τη Β΄Λυκείου. Εκείνη τη χρονιά είχα κάνει 4.07μ και συναντήθηκα με την Κατερίνα Στεφανίδη στο ΟΑΚΑ και μου πρότεινε να ψάξω να βρω υποτροφία στην Αμερική. Οπότε μου έβαλε την ιδέα, το έψαξα και βρέθηκα στην Αμερική. Είναι ένας καλός τρόπος για να συνδυάσω σπουδές και αθλητισμό».

Δυσκολεύτηκες στην προσαρμογή; Πώς είναι η καθημερινότητα σου;

«Η ζωή εδώ μου αρέσει πολύ. Είναι γεμάτο το πρόγραμμα μου καθημερινά. Το πρωί κάνουμε μαθήματα και το απόγευμα προπονήσεις. Σε αγωνιστική περίοδο, κάθε Σάββατο έχουμε αγώνες, ταξιδεύουμε και μου αρέσει πολύ. Δεν με δυσκόλεψε κάτι στην προσαρμογή. Στην αρχή είχα πρόβλημα να συντονιστώ με τα μαθήματα αλλά πλέον, έχω βρει την ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και την προπόνηση».

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου στο άκουσμα της Αμερικής;

«Το συζητήσαμε αρκετά. Κάνει μαζί όλη τη διαδικασία, με βοήθησαν με τα πάντα και με στήριξαν. Εξάλλου, πάντα με στηρίζουν σε κάθε βήμα».

Συναντήθηκες ξανά με τη Στεφανίδη;

«Την Στεφανίδη την είδα στο δεύτερο έτος όταν ήρθε για αγώνα στη Βοστώνη. Ήταν και τα γενέθλια της και χάρηκα πολύ που την είδα».

Τι πλεονεκτήματα έχει η Αμερική;

«Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα εδώ. Το πανεπιστήμιο δαπανά αρκετά χρήματα για το αθλητικό του τμήμα. Οι εγκαταστάσεις είναι φανταστικές, έχουμε κοντάρια, κάνουμε ταξίδια για τους αγώνες. Έχουμε ένα μοναδικό κλειστό γήπεδο, ίσως το καλύτερο που έχω πάει. Επιπλέον, μπορώ να οργανώσω το πρόγραμμα μου όπως θέλω ενώ στην Ελλάδα δεν μπορείς να διαλέξεις πότε θα είναι τα μαθήματα. Επίσης, υπάρχουν πολλά άτομα στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν πολλά κορίτσια ανάμεσα στο 4 και στο 4.40. Αυτό δημιουργεί έναν καλό συναγωνισμό και σε βοηθά να βελτιωθείς».

Τι σπουδάζεις;

«Σπουδάζω ψυχολογία και νευροεπιστήμη. Αρχικά ήθελα να κάνω βιοιατρική μηχανική αλλά δεν μου άρεσε. Έπειτα, σκέφτηκα τι με ενδιαφέρει πραγματικά και κατέληξα στην ψυχολογία. Είναι δυο ενδιαφέροντα πεδία και χαίρομαι που πήρα την απόφαση να τα ακολουθήσω».


«Συνεννοούμαστε με τα μάτια με τον προπονητή μου»

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή σου στην εξέλιξη σου;

«Είναι τεράστια η συμβολή και των δυο προπονητών μου. Ο Συμεών Αναστασιάδης με ξέρει από μικρό παιδί. Κάνουμε προπονήσεις εδώ και 10 χρόνια, με ξέρει πολύ καλά και συνεννοούμαστε με τα μάτια πλέον. Με βοήθησε να έχω αυτοπεποίθηση, να έχω εμπιστοσύνη στον προπονητή μου και τον εαυτό μου. Όσο βρίσκομαι στην Αμερική έχει ρόλο υποστηρικτικό ενώ όταν επιστρέφω είναι κανονικά ο βασικός μου προπονητής. Ο ρόλος του προπονητή μου στην Αμερική, Μπρένερ Άμποτ, είναι δύσκολος γιατί μέσα σε τέσσερα χρόνια πρέπει να με καταλάβει σε τέτοιο βαθμό όσο ένας άνθρωπος που με έχει δει να μεγαλώνω. Δυσκολευτήκαμε να βρούμε τα πατήματα μας αλλά πλέον, έχουμε βρει το ρυθμό μας και αυτό φαίνεται και στην εξέλιξη μου».

Γιατί επέλεξες το επί κοντώ;

«Στην αρχή έκανα ρυθμική αλλά κάποια στιγμή δεν έβρισκα ενδιαφέρον και ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θέλω να κάνω στίβο. Με πήγαν στην Παλλήνη, όπου έκανα δοκιμές σε όλα τα αγωνίσματα όντας μόλις στην Πέμπτη δημοτικού, και τον επόμενο χρόνο ο κ. Συμεών μου είπε να δοκιμάσω επί κοντώ. Πήγα σε μια προπόνηση, μου άρεσε πολύ και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ».

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου;

«Έχω την καλή τύχη να μην έχω κακούς τραυματισμούς. Δεν είναι δύσκολες στιγμές, όμως, θα μπορούσα να πω ότι ήταν η πρώτη μου χρονιά εδώ. Έγιναν πολλές αλλαγές μαζί και ήταν η πιο ασταθής στο επί κοντώ».

Ποια είναι η καλύτερη σου στιγμή;

«Δεν μπορώ να επιλέξω μια. Το Παγκόσμιο Κ20 στο Ναϊρόμπι το 2021, όπου βγήκα τέταρτη και ήταν μια ωραία κατάληξη της χρονιάς. Την περσινή χρονιά, όλοι οι αγώνες που έδωσα ήταν σημαντικοί και έκανα και ρεκόρ, σταθεροποιήθηκα στα 4.15μ και φέτος, ο αγώνας μου πριν λίγες μέρες όπου έκανα τα 4.25μ».


«Θέλω να κάνω μια επίδοση που θα με ικανοποιεί και δεν θα μου αφήνει ερωτηματικά»

Υπάρχει η πίεση της επιτυχίας από το Πανεπιστήμιο;

«Η υποτροφία μου δεν εξαρτάται από το πόσο ψηλά θα πηδήξω. Δεν υπάρχει άγχος για την οικονομική στήριξη. Υπάρχει πίεση για τους βαθμούς από το περιβάλλον. Όλοι προσπαθούν να είναι άριστοι και να καταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Θέλουν τους καλύτερους βαθμούς, την καλύτερη πρακτική, το καλύτερο γενικά. Στο πρώτο έτος πίστευα ότι πρέπει να περάσω απλά τα μαθήματα αλλά εδώ δεν μπορείς να μην περάσεις ένα μάθημα. Σημαντικό είναι το πώς θα περάσει ένα μάθημα, οπότε αυτό σου προσθέτει μια πίεση για τους βαθμούς. Δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και είμαι χαρούμενη για ό,τι πετύχω».

Πόσο επηρεάζεσαι τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως;

«Νομίζω είμαι από τις τυχερές κοπέλες που δεν έχουν δυνατούς πόνους. Δεν με επηρεάζει τόσο πολύ. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μήνα και έτσι το αντιμετωπίζω. Αυτό νομίζω είναι και το λογικό».

Πώς νιώθεις πριν την αρχίσεις την προσπάθεια;

«Ενθουσιασμό. Όταν αγωνίζομαι, νιώθω σαν να έχω υπερδυνάμεις. Κρατάω το κοντάρι στα χέρια μου και λέω πάμε τώρα».

Ποιο το μεγαλύτερο σου όνειρο;

«Θέλω να κάνω μια επίδοση που θα με ικανοποιεί με βάση τις δυνατότητες μου, να μην έχω ερωτηματικά. Δεν θέλω να σκέφτομαι, θα μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο. Θέλω να καταφέρω αυτό που μπορώ με βάση τις δυνατότητες μου».

Γνωρίζοντας καλύτερα την Αναστασία

Πρότυπο: «Μα φυσικά, η Κατερίνα Στεφανίδη. Είναι ο λόγος που βρίσκομαι στην Αμερική. Έχει καταφέρει τα πάντα, είναι μεγάλη έμπνευση για πολλούς αθλητές. Θα ήθελα να έχω το πείσμα της γιατί τη βοηθάει να είναι σταθερή και να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει ακόμη και αν οι «αντίπαλοι» της έχουν κάνει καλύτερες επιδόσεις»

Αγαπημένο φαγητό: «Η σπιτική πίτσα της μαμάς»

Αγαπημένο τραγούδι: «Αλλάζω συνέχεια. Μου αρέσει να ακούω ποπ, ροκ, Metallica και κλασική μουσική»

Αγαπημένη σειρά/ταινία: «Μου αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ. Θα έλεγα το Shutter Ιsland»

Αγαπημένο χρώμα: «Μπλε»

Γούρι: «Όχι»

Ελεύθερος χρόνος: «Βλέπω σειρές και διαβάζω βιβλία μυστηρίου»

Κατοικίδιο: «Όχι, δεν είχα ποτέ»

Ταξίδι που σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση: «Έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη είτε για αγώνες είτε με τους γονείς μου. Στη Νέα Υόρκη ήταν πολύ ωραία»

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με μια λέξη/φράση: «Αισιόδοξη, πεισματάρα και κοινωνική. Μου αρέσει να γνωρίζω νέους ανθρώπους και να μαθαίνω νέα πράγματα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.