Να γιατί καίγονται οι Τούρκοι για την απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Metrosport Team13 Ιανουαρίου 2023

Ο στόλος των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και μετά τις αναβαθμίσεις που επιχειρούν οι Τούρκοι και ως εκ τούτου, η Άγκυρα ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα της πουλήσει 40 νέα F-16 Block 70/72

Είναι γεγονός ότι η Τουρκική πολεμική αεροπορία "γερνάει" μέρα με τη μέρα και η ψαλίδα με την Ελληνική Αεροπορία η οποία ανανεώνει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, αναβαθμίζοντας τα F-16 της σε Viper και αποκτώντας τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE 4+ ,διαρκώς διευρύνεται.

Γνωρίζοντας οι Τούρκοι ότι η διασφάλιση αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο είναι καταλυτική για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των νησιών μας και μπροστά στην άρνηση των ΗΠΑ για πώληση 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κιτ αναβάθμισης ισάριθμων F-16 της πολεμικής της αεροπορίας, η Άγκυρα προβαίνει σε εξ ιδίων μέσων και τρόπων αναβαθμίσεις των παρωχημένων μαχητικών της F-16 Block 30.

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο αναφέρεται Βουλγαρικό ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Αναβαθμίσεις F-16 Block 30 με νέο τουρκικό υπολογιστή μάχης MGB.Ο MGB είναι ένας υπολογιστής που θα ενσωματωθεί στο F-16 Block 30. Αλλά μόνο τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα τον αποκτήσουν. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 Block 30 στο επίπεδο Block 70. Η Tουρκία θα λάβει τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 φέτος, ανακοίνωσε ο καθηγητής Ismail Demir, Πρόεδρος του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB).

Ο νέος υπολογιστής αποστολής θα επεκτείνει τις δυνατότητες του πιλότου. Ο MGB είναι μέρος του σχεδίου της Άγκυρας να κάνει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πιο ανεξάρτητες από ξένους κατασκευαστές και προμηθευτές. Μαζί με τον υπολογιστή της αποστολής, τα τουρκικά F-16 θα λάβουν μια νέα κονσόλα με έγχρωμη οθόνη πολλαπλών λειτουργιών.

Η Tουρκία θα αναβαθμίσει όχι μόνο τον υπολογιστή της αποστολής αλλά και το σύστημα «φίλου-εχθρού». Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το ιθαγενές σύστημα «φίλου-εχθρού» είναι το αντίστοιχο των KY58 και KY100 του ΝΑΤΟ. Το τουρκικό ονομάζεται IFF Mod 5/S και όπως τα συστήματα του ΝΑΤΟ, παρέχει κρυπτογραφημένη επικοινωνία και σύνδεση.

Το τρίτο κρίσιμο εξάρτημα που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και θα αντικατασταθεί είναι το ραντάρ. Τα απαρχαιωμένα τουρκικά ραντάρ F-16 Block 30 θα λάβουν ραντάρ MURAD AESA. Σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Aselsan.

Στην Τουρκία λένε ότι το MURAD έχει καλύτερη ανίχνευση και στόχευση από τον Αμερικανικό ανταγωνιστή του APG-83.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα τουρκικά F-16 Block 30 που θα παραλάβουν τα τοπικής παραγωγής ανταλλακτικά.

Τα μέσα ενημέρωσης του Βοσπόρου αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος των απαραίτητων πρέπει να παραδοθεί από τις ΗΠΑ.

Συνολικά 79 μαχητικά F-16 Block 30 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος Ozgur.

Ωστόσο, ο στόλος των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, η Άγκυρα ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα πουλήσει 40 νέα F-16 Block 70/72.

Οι ελπίδες σχετίζονται με το έτος 2023.

Στα τέλη του περασμένου έτους, επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην αμερικανική νομοθεσία σχετικά με την πώληση F-16 στην Tουρκία.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022, στη νέα έκδοση του NDAA, που περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2023, αφαιρέθηκαν τα άρθρα που ορίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον περιορισμό της αγοράς F-16 από την Τουρκία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία , αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση των μαχητικών της F-16 BLOCK-30 , δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εντούτοις ακόμη και αυτή η αναβάθμιση θα χρειαστεί η μερική συνδρομή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο αποκαλύπτουν τουρκικά ΜΜΕ.

Το εσπευσμένο ταξίδι Τσαβούσογλου στα μέσα Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, έχει ως κύριο στόχο την πώληση των Αμερικανικών 40 F-16 BLOCK-70.

Ωστόσο οι επαναλαμβανόμενη τουρκική πολεμική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας από τους Ερντογάν , Ακάρ, Τσαβούσογλου, Μπαχτελί, Οκτάϊ και άλλους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις καθημερινές παραβιάσεις του Ελληνικού ΕΕΧ, υπερπτήσεις σε νησιά μας και τις σκληρές αερομαχίες που γίνονται στο Αιγαίο, εκτιμούμε ότι δεν αφήνουν περιθώρια στην Ουάσιγκτον για πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ακόμη όμως και αν τελικά πέραν πάσης λογικής οι ΗΠΑ πουλήσουν τα F-16 στους Τούρκους, αφού έτσι θα δώσουν δεκανίκι στον Ερντογάν για να επανεκλεγεί , αυξάνοντας παράλληλα την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, αυτά υπολογίζεται να ενταχθούν στην Τουρκική πολεμική αεροπορία από το 2028 και μετά, τουλάχιστον από ότι είναι γνωστό μέχρι στιγμής.

Συνεπώς ακόμη και στην ποιό ανεπιθύμητη για εμάς εξέλιξη, της πώλησης των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με την αναβάθμιση των 83 F-16 της σε VIPER, την προσθήκη των RAFALE, και μιας μοίρας τουλάχιστον F-35 να κυριαρχεί της τουρκικής έως το 2030 τουλάχιστον.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.