Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται πώς διαδραματίζουν 13 γονίδια στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας συμπεριφέρεται όταν γυμναζόμαστε και μάλιστα επηρεάζουν διαφορετικά το αποτέλεσμα ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα που ακολουθούμε σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών από το Κέντρο Ερευνών για τα Σπορ και την Άθληση του Πανεπιστήμιου Anglia Ruskin στην Αγγλία.
Σύμφωνα μάλιστα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE, έως και το 72% της διαφοράς μεταξύ των ατόμων στην απόδοση μετά από μια συγκεκριμένη άσκηση, μπορεί να οφείλεται σε γενετικές διαφορές.
«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εμάς, ωστόσο όλοι βελτιωνόμαστε με διαφορετικούς ρυθμούς, ακόμη και όταν ακολουθούμε πανομοιότυπα προγράμματα εκγύμνασης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο» σύμφωνα και με τον επικεφαλής συγγραφέα Henry Chung, Μεταπτυχιακό Ερευνητή του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU)
Τι διερέυνησαν οι ερευνητές
Το ηλικιακό γκρουπ που εστιάσε η ερευνητική ομάδα ήταν αυτό των 18-55 και ανέλυσαν στοιχεία από 3.012 συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέρος σε κάποιο προπονητικό πρόγραμμα για να καθορίσουν πώς τα γονίδιά μας μπορούν να επηρεάσουν τρεις σημαντικούς τύπους σωματικής άσκησης: ασκήσεις μυϊκής δύναμης, καρδιαγγειακή προπόνηση και αναερόβια άσκηση.
Η μυϊκή δύναμη, η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση και η αναερόβια δύναμη αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της φυσικής κατάστασης, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής ενός ατόμου και όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, όχι όμως στον ίδιο βαθμό, ακόμη και όταν εκτελούσαν ακριβώς την ίδια άσκηση.
Για να φτάσουν όμως σε ασφαλή συμπεράσματα οι ερευνητές, συνδύασαν στοιχεία από 24 ξεχωριστές μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι γενετικές διαφορές ήταν υπεύθυνες για το 72% της διακύμανσης των αποτελεσμάτων για τα άτομα που ακολούθησαν πανομοιότυπες σωματικές ασκήσεις, σχεδιασμένες για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης.
Ειδικότερα, οι γενετικές αυτές διαφορές προκάλεσαν το 44% των διαφορών που παρατηρήθηκαν μετά από καρδιαγγειακή προπόνηση, όπως προέκυψε από τις μετρήσεις μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) και το 10% μετά από αναερόβιες ασκήσεις που αποτελούν το κλειδί για την κίνηση και την ευκινησία. Οι υπόλοιπες αλλαγές επηρεάζονται από άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η ανάρρωση και οι τραυματισμοί.
Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια;
Κάθε γονίδιο μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, που ονομάζονται αλληλόμορφα. Αυτοί οι τύποι μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του γονιδίου. Οι μελετητές πιστεύουν ότι αυτά τα αλληλόμορφα είναι υπεύθυνα για τις διαφορετικές αντιδράσεις ενός οργανισμού απέναντι στην ίδια άσκηση.
Τα 13 αυτά γονίδια που αναγνωρίστηκαν από τους ερευνητές μαζί με τα αντίστοιχα αλληλόμορφα τους θεωρούνται υπεύθυνα για την αντίδραση του οργανισμού στις καρδιαγγειακές ασκήσεις, τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και τις αναερόβιες ασκήσεις.
Επομένως, ο γονιδιακός έλεγχος θα μπορούσε να δώσει τις απαραίτητες ππληροφορίες έτσι ώστε να προσαρμόζονται οι ασκήσεις στο κάθε άτομο ξεχωριστά και να είναι πιο αποτελεσματικές: «Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαίτερα εκείνους που χρειάζονται αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως νοσοκομειακοί ασθενείς ή αθλητές, όπου οι ακόμα και οι μικρότερες βελτιώσεις μποορύν να κάνουν τη διαφορά στις επιδόσεις τους» καταλήγει ο Henry Chung.
Πηγή: ygeiamou.gr