Να ακούνε τους πολίτες που τους εξέλεξαν οι βουλευτές και να λύνουν προβλήματα

Δημήτρης Κανελλάκης04 Ιουλίου 2023

Καλή θητεία να έχουν οι 300 νέοι βουλευτές που ορκίστηκαν χθες. Γόνιμη να είναι και δημιουργική η περίοδος κατά την οποία θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Οι πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαϊου και της 25ης Ιουνίου τους επέλεξαν για να τους εκπροσωπήσουν κι αυτό δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Οι βουλευτές δεν εκλέγονται για να στηρίζουν την κυβέρνηση, αυτοί της συμπολίτευσης, ή τον αρχηγό τους, αυτοί των κομμάτων της -μείζονος και ελάσσονος- αντιπολίτευσης.

Υποχρέωσή τους είναι να ακούνε τις τοπικές κοινωνίες των περιφερειών από τις οποίες εκλέγονται, να γνωρίζουν τα προβλήματα, να ασκούν πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να λύνονται.

Οι πολίτες δεν τους στέλνουν στη Βουλή για να κάνουν... ρουσφέτια. Δεν τους στέλνουν στη Βουλή για να βολέψουν το παιδί τους στο Δημόσιο, ή να κανονίσουν να πάρει μια καλή μετάθεση όταν θα έρθει η ώρα να υπηρετήσει τον Ελληνικό Στρατό.

Η δουλειά των βουλευτών είναι να αποτελούν τη... φωνή των πολιτών, να δίνουν μάχες για τα δίκαια αιτήματα των πολιτών, να φροντίζουν ώστε να μεταφέρονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη δουλειά, όσα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι βουλευτές, δεν τα κάνουν όλοι. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πάρα πολύ δραστήριοι κι αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, από την λύση μεγάλων προβλημάτων στις περιοχές τους, από έργα που ωθούν την αναπτυξιακή διαδικασία στις Περιφέρειες από τις οποίες εκλέγονται.

Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί που... κάθονται πάνω στην εκλογή τους, στον πολύ καλό μισθό, που ασχολούνται μόνο με δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα, εμφανίζονται σπανίως στις περιοχές από τις οποίες εξελέγησαν και τους ξαναβλέπουν οι ψηφοφόροι τους μόνο όταν έρχεται και πάλι η ώρα για εκλογές, να ζητήσουν στήριξη για να επανεκλεγούν.

Είναι ουκ ολίγα αυτά τα παραδείγματα. Κι εδώ, σ' εμάς, στην Α' και την Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχουμε δει τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς. Κάποιοι τιμωρήθηκαν από τους πολίτες, καθώς τους γύρισαν την πλάτη και δεν τους ξαναψήφισαν.

Αυτή είναι η δύναμη των πολιτών και θα πρέπει να την χρησιμοποιούν. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν σε τοπικό επίπεδο κι αν δεν τα προωθήσουν οι βουλευτές, αν δεν πιέσουν τους υπουργούς, μένουν άλυτα και δυσκολεύουν αφάνταστα την καθημερινότητα του κόσμου.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή την τετραετία οι βουλευτές μας, μιλώ περισσότερο γι' αυτούς που εκλέχτηκαν στην Α' και Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θα αποδειχθούν εργατικοί, παραγωγικοί, αποτελεσματικοί. Ώστε να μην χρειάζεται να γκρινιάζουμε, ούτε να τους ασκούμε κριτική, να έχουμε μόνο καλά λόγια να πούμε γι' αυτούς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.