Μπρεϊθγουέιτ: Ένα υποτιμημένο φορ, η ζωή σε αναπηρικό και το είδωλο Ρονάλντο

Παναγιώτα Χαλκιά05 Ιουνίου 2024

Η ζωή και η καριέρα του Μάρτιν Μπρεϊθγουέιτ είναι ένα παράδειγμα σκληρής δουλειάς, ανθεκτικότητας και αφοσίωσης. Από τα πρώτα του βήματα στη Δανία, έως τις μεγάλες σκηνές του ισπανικού πρωταθλήματος και τις διεθνείς διοργανώσεις, ο Δανός έχει δείξει ότι με το σωστό πνεύμα και τη σωστή προσέγγιση, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που συνεχίζει να εμπνέει τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο.

Πρώιμα βήμα και ανάπτυξη 

Άρχισε το ταξίδι του στον κόσμο της στρογγυλής θεάς από τις ακαδημίες της τοπικής ομάδας Σέιντινγκ-Γκούλνταγκερ Ίντρετσφορενίνγκ (SGI) και έπειτα, μετακόμισε στην Έσμπιεργκ. Εκεί, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή του τον ανέδειξαν, και το 2009 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 18 ετών. Δεν άργησε να γίνει βασικό και αναπόσπαστο μέλος της ομάδας βοηθώντας την ομάδα να κερδίσει το Κύπελλο Δανίας τη σεζόν 2012-2013.

Μεταγραφή στη Γαλλία και εξέλιξη

Οι καλές του εμφανίσεις τράβηξαν τα βλέμματα πολλών μάνατζερ και η πρόταση ήρθε. Πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Γαλλία και να υπογράψει στην Τουλούζ, όπου οι ικανότητες του σαν επιθετικός άρχισαν να λάμπουν. Με την ταχύτητά του, την ικανότητά του να ντριμπλάρει και να σκοράρει από διάφορες θέσεις, έγινε αμέσως αγαπητός στους φιλάθλους και ένα από τα βασικά όπλα του προπονητή του. Επίσης, ανέπτυξε μια σημαντική ευελιξία, αποδεικνύοντας ότι μπορούσε να παίξει τόσο ως κεντρικός επιθετικός όσο και ως εξτρέμ.

Η επιλογή της Αγγλίας και οι δανεισμοί

Το 2017 τα βήματα του τον οδήγησαν στην Championship και στην πόρτα της Μίντλεσμπρο. Η μετάβαση του στο αγγλικό πρωτάθλημα ήταν δύσκολη για εκείνον. Αδυνατούσε να προσαρμοστεί τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Κάτι που επηρέασε το παιχνίδι του και δεν απέδωσε αυτό που θα ήθελε. Ο σύλλογος βλέποντας ότι δεν έπαιρνε όσο φανταζόταν από εκείνον, αποφάσισε να τον παραχωρήσει δανεικό στη Μπορντό και αργότερα στη Λεγανές. Στην Ισπανία έμοιαζε σα να βρήκε τον παλιό καλό του εαυτό και η ομάδα προχώρησε στην αγορά του το 2019.

Η μεγάλη ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα

Η εντυπωσιακή του απόδοση στη Λεγανές προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, η οποία τον Φεβρουάριο του 2020 προχώρησε στην απόκτηση του. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα καθώς ο Μπρεϊθγουέιτ ονειρευόταν από μικρός να φορέσει τη φανέλα των Καταλανών και να αγωνισθεί στο «Καμπ Νόου». Κατέγραψε 58 στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα 10 φορές ενώ δημιούργησε άλλα πέντε τέρματα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Εσπανιόλ κινήθηκε και τον απέκτησε. Η επιλογή του αποδείχθηκε καταλυτική για την καριέρα του καθώς εκτοξεύτηκε αφού σημείωσε 32 γκολ και μοίρασε τέσσερις ασίστ σε 74 εμφανίσεις.

Στυλ παιχνιδιού

Ο Μπρεϊθγουέιτ είναι γνωστός για την ταχύτητά του, τις δεξιότητες ντρίμπλας και την ικανότητά του να κάνει έξυπνες κινήσεις πίσω από τις αμυντικές γραμμές. Εκτός από τις αθλητικές του ικανότητες ξεχωρίζει για την εργατικότητά και τον επαγγελματισμό του. Είναι ένας παίκτης που ποτέ δεν τα παρατάει, και αυτό φαίνεται σε κάθε του εμφάνιση στο γήπεδο.

Μικρά tips για τη ζωή του Δανού στράικερ

Η Μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα που ξάφνιασε

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Μπρέθγουεϊτ έζησε μια από τις πιο απρόσμενες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Παίζοντας για την Λεγανές, τράβηξε την προσοχή της Μπαρτσελόνα, που χρειαζόταν να άμεση ενίσχυση λόγω τραυματισμών. Ο σύλλογος ενεργοποίησε τη ρήτρα αποδέσμευσης των 18 εκατομμυρίων, μια κίνηση που άφησε έκπληκτους πολλούς στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η μεταγραφή ήταν ασυνήθιστη όχι μόνο γιατί έγινε εκτός κανονικής μεταγραφικής περιόδου αλλά και γιατί ο Μπρέθγουεϊτ δεν ήταν μια τυπική υψηλού προφίλ υπογραφή για τους Καταλανούς. Η μετακίνησή του σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου ήταν μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και της προσαρμοστικότητάς του, ακόμη και αν συνέβη υπό εξαιρετικές περιστάσεις.

Σκληρός πατέρας

Η σχέση με τον πατέρα του δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο μπαμπάς του στην προσπάθεια του να του μάθει να παλεύει για καθετί που θέλει στη ζωή του και να μην δοκιμάσει ποτέ ποτό ή ναρκωτικές ουσίες, γινόταν συχνά σκληρός μαζί του. Κάτι που δημιουργούσε αμφιβολίες στον Μπρέθγουεϊτ για την αγάπη του. Έχει παραδεχθεί σε συνέντευξη του ότι όντας παιδί δεν ήταν βέβαιος ότι ο πατέρας του τον ήθελε και τον αγαπούσε.

Η ζωή σε αναπηρικό

Λόγω της νόσου Legg-Calve-Perthes για δύο χρόνια, από τα πέντε έως και τα επτά, βρέθηκε καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Τι συνέβαινε; Το οστό περιστροφής στο ισχίο είναι μαλακό και καθώς αναπτύσσεται μπορεί να παραμορφωθεί και υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν δυσκολίες στο περπάτημα. «Ήταν πραγματικά δύσκολο. Ήμουν νέος και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έπρεπε να είμαι σε αναπηρικό καροτσάκι. Πάντα προσπαθούσα να φύγω από αυτό. Ένιωσα ντροπιασμένος. Χρειαζόμουν ανθρώπους γύρω μου όλη την ώρα για να με φροντίζουν, σαν μωρό. Δεν μπορούσα να κάνω τα πράγματα που έκαναν άλλα παιδιά. Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να παίξω ποδόσφαιρο».

Η περιπέτεια αυτή κράτησε μόλις δυο χρόνια και έκτοτε, δεν έχει ξεκολλήσει την μπάλα από το πόδι του. «Όταν ο γιατρός μου είπε ότι θα μπορούσα να παίξω ξανά, ήταν σαν η ζωή μου να ξεκινά ξανά. Έπαιξα με μια ομάδα το ίδιο Σαββατοκύριακο και ήμουν ο άνθρωπος του αγώνα. Ποτέ δεν ξεχνώ ότι αυτό είναι δώρο. Ελπίζω η ιστορία μου να δείξει ότι μπορεί να είστε σε άσχημο μέρος αλλά ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Ποτέ δεν σταμάτησα να πιστεύω στον εαυτό μου».

Επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ

Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Μπρέθγουεϊτ έχει εισέλθει στον κόσμο των επιχειρήσεων με αξιοσημείωτη επιτυχία. Συνεργάζεται με τον θείο του, Φίλιπ Μάικλ, και έχουν ιδρύσει μαζί την εταιρεία ακινήτων NYCE Companies, που εστιάζει στην ανάπτυξη προσιτών κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δραστηριότητά του στα ακίνητα δεν είναι μόνο επιχειρηματική, αλλά και ένα πάθος που συνδυάζει το ενδιαφέρον του για οικονομική ανάπτυξη με την επιθυμία του να συμβάλει στην ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Πρωταγωνιστώντας σε παιδικές σειρές βιβλίων

Σε συνεργασία με τη σύζυγό του έχει συγγράψει μια σειρά παιδικών βιβλίων με τίτλο «Οι Μπρέθγουεϊτς». Τα βιβλία στοχεύουν να εμπνεύσουν τους νέους αναγνώστες μέσω ιστοριών περιπέτειας, οικογένειας και αξιών.

Ο Πολύγλωσσος Ποδοσφαιριστής

Μιλάει πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των δανέζικων, αγγλικών, γαλλικών και ισπανικών. Αυτό το γλωσσικό ταλέντο έχει αναμφίβολα βοηθήσει την προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Φιλανθρωπία και κοινωνική επιρροή

Συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και την εκπαίδευση. Η δέσμευσή του να επιστρέψει στην κοινότητα είναι εμφανής στις διάφορες πρωτοβουλίες του, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των υποανάπτυκτων παιδιών μέσω του ιδρύματός του. Οι φιλανθρωπικές προσπάθειες του Μπρέθγουεϊτ προσθέτουν ένα ακόμη στρώμα στην αξιοσημείωτη ιστορία του, δείχνοντας την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει την επιτυχία του για να κάνει μια διαφορά στις ζωές των άλλων.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι

1. Το ποδόσφαιρο είναι η όαση του. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που σηκώνεται κάθε μέρα από το κρεβάτι και κάνει αυτό που του αρέσει πραγματικά.

2. Ήταν ένας απλός άνθρωπος εκτός γηπέδων. Είναι ειλικρινής, δίνει πάντα το 100% σε ό,τι και αν κάνει και δεν του αρέσει ο εφησυχασμός.

3. Του αρέσει να περνά χρόνο με την οικογένεια του. Φροντίζει να χαίρεται κάθε στιγμή με τα παιδιά του και να τους μαθαίνει ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή μπορεί να ξεπεραστεί, αρκεί να προσπαθήσεις. «Δεν υπάρχουν όρια όταν μιλάμε για το τι μπορείτε και δεν μπορείτε να κάνετε», τους τονίζει καθημερινά.

4. Ο Ρονάλντο είναι το πρώτο του είδωλο. Είχε πάντα αφίσα στο δωμάτιο του, παρακολουθούσε κάθε παιχνίδι του και προσπαθούσε να μάθει από τις κινήσεις του στο γήπεδο.

5. Θα του μείνει αξέχαστη μια παράσταση του Ροναλντίνιο σε ένα παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης «Θυμάμαι απόλυτα τον αγώνα όταν πέρασε πολλούς από τους αντιπάλους του, σκόραρε και ολόκληρο το γήπεδο τον χειροκροτούσε».

6. Λατρεύει τον Μέσι και κάθε φορά που τον ρωτούν για τον Αργεντίνο δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει την αγάπη και το θαυμασμό του. «Αν το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, ο Μέσι μπορεί να είναι Θεός. Ελέγχει τον αγώνα. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης».

7. Θεωρεί τον Λάουντρουπ θρύλο και μάλιστα, θέλει να τον συναντήσει μια μέρα από κοντά για να τον συμβουλέψει τόσο για εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων θέματα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.