Μπιτς χάντμπολ- Κώστας Γκαντής: «Έκαναν αίσθηση οι αγώνες στην πλατεία Αριστοτέλους» (pics)

Χρήστος Νάσκας26 Ιουνίου 2024

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

Τα φώτα έσβησαν, οι νικήτριες ομάδες (Απόλλων Σταυρούπολης στους άνδρες και Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης στις γυναίκες) πήραν τα κύπελλα, αλλά όλοι το χάρηκαν. Μικροί και μεγάλοι αθλητές, οι θεατές και φυσικά οι άνθρωποι του μπιτς χάντμπολ. 

Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να παρακολουθήσουν το 11o Loux Cup 2024- 25o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Handball Λουξ θα έχουν στο μυαλό τους μια ξεχωριστή εμπειρία αφού για πρώτη φορά η πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε αγώνες μπιτς χάντμπολ. 

Πολλές πόλεις, όπως η Ζυρίχη, το Ζάγκρεμπ, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας το μπιτς χάντμπολ έχει την τιμητική του. 

Απλά…δεν έχουν πλατεία Αριστοτέλους και φυσικό φόντο τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας (ΟΧΕ), κύριος Κώστας Γκαντής, μίλησε στο metrosport.gr για τους αγώνες, τις εμπειρίες που αποκόμισε ο ίδιος αλλά και οι άνθρωποι της ΟΧΕ.

Μας μίλησε όμως και το μέλλον και για επόμενα βήματα που θέλει να ακολουθήσει η ΟΧΕ προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του μπιτς χάντμπολ στην Ελλάδα.

-Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από τους αγώνες μπιτς χάντμπολ στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά; Εσείς σαν πρόεδρος, αλλά και η ΟΧΕ.

«Ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο κεντρικά της χώρας, όπως είναι η πλατεία Αριστοτέλους.

Η διοργάνωση έκανε αίσθηση σε όλους τους συμμετέχοντες, αθλητές και αθλήτριες, αλλά και στην οικογένεια του χάντμπολ στην Ελλάδα. Είχαμε όμως και πάρα πολλές θετικές εντυπώσεις για αυτή τη διοργάνωση, και από την Ευρωπαϊκή, αλλά και την Παγκόσμια ομοσπονδία.

Μας ρώτησαν πως το κάναμε. Τους εξηγήσαμε πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, έχει ένα πρόγραμμα για τον αθλητισμό στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αρχίζει να εφαρμόζει και σε αυτό έχει δεσπόζουσα θέση και το μπιτς χάντμπολ λόγω και των διακρίσεων που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή είναι η αρχή μια σειράς διεθνών events που θα γίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης».


«Έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο»

-Μπορεί να γίνει θεσμός αυτό το τουρνουά και να καθιερωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους;

«Νομίζω πρέπει να γίνει θεσμός και να συνοδευτεί και από σχολική δράση. Δηλαδή, η άμμος θα πρέπει να είναι στην πλατεία Αριστοτέλους και να συνοδεύεται από event που αφορούν σχολικές μονάδες. 

Ο δήμαρχος πρέπει να πειστεί ότι αυτή η διοργάνωση δεν αφορά μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά αφορά όλη τη χώρα, είναι κεντρικό σημείο της χώρας, είναι τουριστικό σημείο. Γίνεται διαφήμιση για το ίδιο το σπορ και επί της ουσίας γίνεται το πρώτο βήμα για να το κάνεις θεσμό.

Η δράση αυτή έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για το ίδιο το σπορ».


-Μιλάμε για μια χώρα που έχει άμμο αν μη τι άλλο.

«Όλα τα αθλήματα της άμμου, μπιτς χάντμπολ, μπιτς βόλεϊ, μπιτς soccer μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλο. Μην ξεχνάτε τις εγκαταστάσεις στο Καρτερό Ηρακλείου, Ή τα αθλήματα του στίβου, όπως είδαμε πρόσφατα τον Τεντόγλου ή τους αθλητές του επί κοντώ.

Το κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρωτεύουσες ή μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Κάνουν event σε κεντρικά σημεία, στον ιστό της ΄πόλης για να πετύχουν ακριβώς αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν η Θεσσαλονίκη μπήκε στον κατάλογο αυτών των μεγάλων πόλεων».

-Οπότε μια επόμενη κίνηση θα είναι και οι δράσεις μέσα από τα σχολεία;

«Εμείς πολύ θα θέλαμε αυτό να γίνει και κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, αν είναι δυνατόν. Δεν το ξέρω όμως, είναι θέμα προγραμματισμού και θέμα του δημάρχου. Έχουμε κάνει events στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά έχουμε κάνει street handball. Η άμμος είναι κάτι άλλο, είναι πιο δαπανηρή παραγωγή. Νομίζω πως αν γίνει ένας συντονισμός με πολλά αθλήματα θα γεμίσουμε όλες τις μέρες με αθλητές σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και να προωθήσουμε το άθλημα μας και σε πιο νέες ηλικίες».


-Η ΟΧΕ από ότι καταλαβαίνω θέλει και μπορεί να υποστηρίξει δράσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

«Αυτό που ξεκίνησε ο Στέλιος Αγγελούδης, που έβαλε τρία διαφορετικά αθλήματα να παίξουν στην πλατεία Αριστοτέλους, χάντμπολ, βόλεϊ και πάλη σε μικρό χρονικό διάστημα, νομίζω πως πρέπει να επεκταθεί και με τα άλλα σπορ που ασχολούνται με την άμμο και είναι διαδεδομένα. Δεν είναι ανάγκη να πάνε στην παραλία, η παραλία έχει και άλλα προβλήματα.

Σε κεντρικά σημεία των πόλεων λοιπόν έχω την εντύπωση ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία, όπως αυτό που κάνει ο Στέλιος Αγγελούδης. Επιτυχία τόσο για την πόλη, όσο και για τα αθλήματα που συμμετέχουν».


«Δύσκολο διήμερο, αλλά οι κερκίδες ήταν γεμάτες»

-Μείνατε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου;

«Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά οι κερκίδες ήταν γεμάτες. Ο κόσμος σταματούσε και έβλεπε με προσοχή. Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο, αλλά εμείς πετύχαμε. Είναι τρομερό το σημείο, είσαι σε πλατεία και βλέπεις θάλασσα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξέρει πως να το κάνει και να το κάνει καλά. Χωρίς τη στήριξή του δεν θα μπορούσε να είχε γίνει.

Προκάλεσε έκπληξη αυτή η διοργάνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Θεσσαλονίκη είναι πλέον εφάμιλλη με άλλες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη που κάνουν τέτοια event. Η ιδιαιτερότητα της πλατείας Αριστοτέλους είναι ότι είναι δίπλα το λιμάνι και βλέπει θάλασσα».

-Είναι στις σκέψεις σας να διεθνοποιηθεί το τουρνουά;

«Βεβαίως, αυτό θα γίνει τη νέα χρονιά, αλλά θέλει έναν συντονισμό με τον δήμαρχο και έναν προγραμματισμό».

* Το τουρνουά μπιτς χάντμπολ στην πλατεία Αριστοτέλους ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΑΕΣΧ Πυλαίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.