Μπέτις-Σεβίλλη: Το «El Gran Derbi» της Ισπανίας

Πέτρος Χαριζακλής28 Απριλίου 2024

Η Σεβίλλη είναι μια εντυπωσιακά όμορφη πόλη. Με χαρακτηριστική μαυριτανική αρχιτεκτονική και με φόντο τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, πολλοί πιστεύουν πως η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας είναι η πιο σαγηνευτική πόλη της Ισπανίας. Οι δρόμοι της έχουν κομψά μπαρ και πολύχρωμα κτίρια, με τη Σεβίλλη να χαρακτηρίζεται ως μια χαρισματική μητρόπολη βουτηγμένη στον ατελείωτο ήλιο της νότιας Ισπανίας.

Αν είσαι τουρίστας στην πόλη, σίγουρα θα προτιμήσεις να δεις το παλάτι Αλκάθαρ και τον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης, με τον υπέροχο πύργο που ονομάζεται Χιράλντα. Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος και βρεθείς στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεις το ντέρμπι της πόλης. Σεβίλλη εναντίον Ρεάλ Μπέτις. Είτε στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», γήπεδο της Μπέτις, είτε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», γήπεδο της Σεβίλλης. 

Η Σεβίλλη ιδρύθηκε το 1890 από μια ομάδα Άγγλων ομογενών, ενώ η Ρεάλ Μπέτις το 1907 από ντόπιους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής. Το γήπεδο της Σεβίλλης, Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν, βρίσκεται στην πολυτελή επιχειρηματική περιοχή της πόλης, Νερβιόν, ενώ το Μπενίτο Βιγιαμαρίν στη νότια πλευρά της Σεβίλλης, στην περιοχή Ελιόπολις, μια αστική περιοχή. Τα δύο γήπεδα απέχουν 4 χλμ. μεταξύ τους.



Το «El Gran Derbi» όπως ονομάζεται στα ισπανικά, είναι το πιο υποτιμημένο ντέρμπι σε σχέση με το «Ελ Κλάσικο» ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, το «Ντέρμπι της Μαδρίτης», ανάμεσα σε Ατλέτικο και Ρεάλ, και το ντέρμπι των Βάσκων ανάμεσα σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ. Το πρώτο ντέρμπι της Σεβίλλης έγινε το 1915, με νικήτρια τη Σεβίλλη με σκορ 4-3.



Το ντέρμπι της Σεβίλλης είναι το πιο έντονο ντέρμπι στην Ισπανία και αυτό έχει φανεί από την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Πολλές φορές υπήρξαν επεισόδια και άσχημες σκηνές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό. Αιτία ο θάνατος ενός τεράστιου ταλέντου της Σεβίλλης, Αντόνιο Πουέρτα, που υπέστη καρδιακή ανακοπή και έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2007.

Τότε, μέχρι και ο εκκεντρικός πρώην πρόεδρος της Μπέτις, Ρουίθ ντε Λοπέρα, δήλωσε πως ο θάνατος του Πουέρτα αποτελεί πλήγμα για ολόκληρη την πόλη. Οι οπαδοί της Μπέτις άφησαν στην άκρη την έχθρα τους οπαδούς της Σεβίλλης, σε ένδειξη σεβασμού. Νωρίτερα το ίδιο έτος τα πράγματα είχαν ξεφύγει με τους οπαδούς της Μπέτις να πετούν γυάλινο μπουκάλι προς τον προπονητή της Σεβίλλης, Χουάντε Ράμος, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Οι αρχηγοί των δύο ομάδων



Τα δύο περιστατικά είχαν απόσταση έξι μηνών και φαίνεται πως ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Ολόκληρη η Μπέτις βρέθηκε στην κηδεία του Πουέρτα και αυτό ηρέμησε τα πράγματα. Η διαμάχη είχε ενταθεί το 1978 όταν υποβιβάστηκε η Μπέτις και υπήρξαν ισχυρισμοί πως η Σεβίλλη ήταν αδιάφορη και αυτό οδήγησε στον υποβιβασμό της Μπέτις.

Ρεάλ Μπέτις και Σεβίλλη έχουν διαφορές κυρίως ταξικές. Η μεν Μπέτις έχει κυρίως οπαδούς που προέρχονται από την εργατική τάξη ενώ η δε Σεβίλλη έχει οπαδούς που προέρχονται από την αστική τάξη. Αυτό ξεκίνησε όταν ιδρύθηκαν οι δύο ομάδες, αλλά την τελευταία 20ετία έχει εξισσοροπηθεί.

Όπως έχει παραδεχθεί ο εμβληματικός αρχηγός της Μπέτις, Χοακίν, το ντέρμπι της πόλης είναι τόσο έντονο εξαιτίας του τρόπου που ζουν την αντιπαλότητα αυτή οι οπαδοί των δύο ομάδων. Είναι κολλητικό και μπορείς να το νιώσεις. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά event όλης της χρονιάς στην πόλη. Υπάρχει τρομερό πάθος που μεταδίδεται από τους οπαδούς στους παίκτες.

Το μότο των οπαδών της Μπέτις: «Μπέτις, ακόμη και αν χάνουμε»


Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 197 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, με 93 νίκες της Σεβίλλης, 46 ισοπαλίες και 58 νίκες της Μπέτις. Τα τέρματα είναι 348-236 υπέρ των «νερβιονένσες». Οι τίτλοι είναι επίσης υπέρ της Σεβίλλης με 32 έναντι 5 των «μπέτικος», με την Σεβίλλη να θεωρείται η πιο πετυχημένη ομάδα της πόλης ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση των 7 Γιουρόπα Λιγκ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.