Σε αλλαγή του status quo της Αλβανίας φαίνεται πως προχωρά ο Έντι Ράμα, ο οποίος προ ημερών έκανε λόγο για δημιουργία ενός ανεξάρτητου κρατιδίου του Τάγματος Μπεκτάσι.
Επί της ουσίας η είδηση για δημιουργία ενός ανεξάρτητου κρατιδίου, στην αλβανική πρωτεύουσα, οδηγεί σε παραχώρηση μιας γης μόλις... 10 εκταρίων στο εν λόγω τάγμα, που θα μπορεί να προχωρά σε έκδοση διαβατηρίων, ενώ θα έχει διακριτή διοίκηση και σύνορα.
Μάλιστα, το «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί», που θα γίνει το μικρότερο κράτος στον κόσμο, θα επιτρέπει το αλκοόλ, ενώ θα βάζει τέλος σε κάθε θρησκευτικό περιορισμό, με τον Ράμα να προωθεί «μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ για την οποία η Αλβανία είναι υπερήφανη».
- Ποιοι είναι, όμως οι Μπεκτασήδες, που θα επιτρέπουν το αλκοόλ, βάζοντας, παράλληλα, τέλος σε κάθε θρησκευτικό περιορισμό;
Πρόκειται για ένα από τα πολλά τάγματα σούφι, που, τον 16ο αιώνα να υιοθετήσει τα δόγματα του σιιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της λατρείας του Αλί, γαμπρού του προφήτη Μωάμεθ, και των δώδεκα ιμάμηδων.
Όπως και πολλοί σούφι, οι Μπεκτασήδες ήταν αρκετά χαλαροί στην τήρηση των καθημερινών μουσουλμανικών νόμων και οι γυναίκες καθώς και οι άνδρες συμμετείχαν στην τελετουργική κατανάλωση κρασιού, αλλά και στον χορό κατά τη διάρκεια λατρευτικών τελετών, ενώ στα Βαλκάνια προσάρμοσαν ακόμη και χριστιανικές πρακτικές, όπως το τελετουργικό μοίρασμα του ψωμιού και η εξομολόγηση των αμαρτιών.
Ωστόσο, απέκτησαν πολιτική σημασία τον 15ο αιώνα, όταν το τάγμα κυριάρχησε στους Γενίτσαρους, γνωρίζοντας, μάλιστα, σημαντική αναβίωση με την ανοικοδόμηση των μοναστηριών και την άνθηση της λογοτεχνικής δραστηριότητας στην Τουρκία και την Αλβανία.
Μετά το 1925, όταν διαλύθηκαν όλα τα σουφικά τάγματα στην Τουρκία, η ηγεσία τους μεταφέρθηκε στην Αλβανία, όπου παρά τις απαγορεύσεις, λατρείες τους συνεχίστηκαν από κοινότητες στην Τουρκία, στις αλβανικές περιοχές των Βαλκανίων, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αλβανία, μετά την πτώση του κομμουνισμού.