Μπεκάλι: Ο εκρηκτικός «Μπερλουσκόνι» της Ρουμανίας, οι δικαστικές μάχες και η Στεάουα

Metrosport Team02 Οκτωβρίου 2024

Αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και δημοφιλείς προσωπικότητες στη Ρουμανία. Η πορεία του έχει σημαδευτεί από σκάνδαλα, δικαστικές διαμάχες και ακραίες δηλώσεις. Παρά τη φήμη του, συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στο ρουμανικό ποδόσφαιρο και στην πολιτική ζωή της χώρας ενώ η γενναιοδωρία του και η εμπλοκή του σε κοινωνικά έργα τον καθιστούν αγαπητό σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο Τζωρτζ (Τζίτζι) Μπεκάλι μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στη Ρουμανία, όπου το εισόδημα εξαρτιόταν αποκλειστικά από την εκτροφή προβάτων. Από μικρή ηλικία βοηθούσε στην φύλαξη των ζώων, αναλαμβάνοντας ευθύνες που έμοιαζαν βαριές για ένα παιδί. Ωστόσο, μέσα του ήξερε πως η μοίρα του θα τον οδηγούσε σε κάτι μεγαλύτερο. Πάντα οραματιζόταν ότι μια μέρα θα κατακτήσει όχι μόνο την οικονομική ευημερία αλλά και την αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο.

Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ήρθε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Εκμεταλλευόμενος τις αλλαγές στην αγορά και την απελευθέρωση της οικονομίας, εισήλθε στην αγορά ακινήτων και σύντομα κατάφερε να κερδίσει μια τεράστια περιουσία. Αυτό του επέτρεψε να επενδύσει στις δύο μεγάλες του αγάπες: το ποδόσφαιρο και την πολιτική. Η φήμη του αυξήθηκε ραγδαία και έγινε όχι μόνο ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρουμανίας αλλά και ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς.


Η άνοδος της Στεάουα και οι διαμάχες με τους φιλάθλους

Η σχέση του με τη Στεάουα Βουκουρεστίου είναι αναμφίβολα πολύπλοκη. Από τη μία, έχει οδηγήσει την ομάδα σε μεγάλες επιτυχίες και από την άλλη, έχει εμπλακεί σε πολλές διαμάχες και αντιπαραθέσεις τόσο με τους φιλάθλους όσο και με τις αρχές.

Απέκτησε τον έλεγχο του συλλόγου το 2003 επενδύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Η εξαγορά της ομάδας προκάλεσε αντιδράσεις καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την οικονομική του επιφάνεια αλλά και για το αμφιλεγόμενο προφίλ του ως επιχειρηματίας και πολιτικός. Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο είχε ως αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση της Στεάουα τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά ενώ στα πρώτα χρόνια της θητείας του η ομάδα γνώρισε αρκετές επιτυχίες.

Υπό την ηγεσία του Μπεκάλι, η Στεάουα Βουκουρεστίου επέστρεψε στις κορυφαίες θέσεις του ρουμανικού πρωταθλήματος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της ιδιοκτησίας του, η ομάδα κατέκτησε πολλούς τίτλους και είχε διακρίσεις στην Ευρώπη. Το 2006 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις του συλλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Ο Μπεκάλι φρόντισε να επενδύσει σε μεταγραφές παικτών υψηλού επιπέδου ενισχύοντας το ρόστερ και διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα του συλλόγου. 

Παρά τις επιτυχίες, η πορεία της ομάδας δεν ήταν πάντα ομαλή καθώς υπήρχαν διαστήματα κάμψης με αποτυχίες στο πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενώ και η σχέση του με τους φιλάθλους πέρασε από πολλά φουρτουνιασμένα κύματα. Είναι γνωστός για το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο και τις έντονες δηλώσεις του. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι φίλαθλοι τον κατηγόρησαν για υπερβολική παρέμβαση στις αποφάσεις του προπονητή και για την ανάμειξή του σε θέματα αγωνιστικής τακτικής. Αυτές οι εντάσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2014, όταν άρχισαν δικαστικές διαμάχες που αφορούσαν τα δικαιώματα του ονόματος και του σήματος της Στεάουα.

Η δικαστική απόφαση εκείνου του έτους απαγόρευσε στη Στεάουα να χρησιμοποιεί το όνομα και το σήμα της, καθώς το Υπουργείο Άμυνας, που είχε ιδρύσει τον σύλλογο το 1947, κέρδισε τη σχετική υπόθεση. Ως αποτέλεσμα, ο Μπεκάλι αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της ομάδας σε FCSB (Fotbal Club Steaua București), κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους φιλάθλους, πολλοί εκ των οποίων απομακρύνθηκαν από την ομάδα και στράφηκαν προς τους άλλους συλλόγους. 


Στα βήματα του Μπερλουσκόνι με «όπλο» τη θρησκεία

Η πολιτική του σταδιοδρομία άρχισε από την ακράδαντη πεποίθησή του ότι έχει έναν «θεϊκό» σκοπό. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ένας Απόστολος επιφορτισμένος με το καθήκον να φέρει την αλλαγή στη Ρουμανία. Στη βάση αυτής της ιδέας ίδρυσε το «Κόμμα της Νέας Γενιάς» (PNG), ένα κόμμα που αντικατοπτρίζει την εκκεντρικότητα και τη φιλοδοξία του. Το PNG χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως ένα πολιτικό όχημα που θα αναγεννήσει τη χώρα, όπως ένα παλάτι που ανακαινίζεται για να ανακτήσει τη χαμένη του δόξα.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κόμμα του Μπεκάλι κερδίζει έδαφος εξαιτίας της αποτυχίας του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Η ρητορική του, η οποία συνδυάζει την Ορθόδοξη πίστη και τον λαϊκισμό, βρίσκει απήχηση σε μια χώρα, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το πιο έμπιστο ίδρυμα και το ποδόσφαιρο βρίθει από θρησκευτικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε αγώνες της Στεάουα Βουκουρεστίου, οι οπαδοί τραγουδούν παθιασμένα και κυματίζουν σημαίες, μερικές από τις οποίες φέρουν συμβολισμούς που παραπέμπουν στον σιδηρούν σταυρό.

Ο Μπεκάλι είναι βαθιά θρησκευόμενος Ορθόδοξος Χριστιανός, κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στις πολιτικές του απόψεις όσο και στον τρόπο ζωής του. Το γραφείο του μοιάζει περισσότερο με ένα ιερό παρά με έναν χώρο εργασίας. Είναι γεμάτο με βυζαντινές εικόνες σε κάθε γωνιά ενώ σε κεντρικό σημείο του γραφείου του υπάρχει ένας μεγάλος πίνακας που τον απεικονίζει ως Άγιο Ιωάννη στην έρημο. Όπως δηλώνει ο ίδιος, το όραμά του είναι να «σκοτώσει τον διάβολο στη Ρουμανία» και φυσικά ως διάβολο χαρακτηρίζει τη διαφθορά και την ανεντιμότητα που βλέπει γύρω του. Η σχέση του με το Θεό είναι σημαντική για την πορεία της ζωής του και δεν χάνει ευκαιρία να επισκέπτεται το Άγιο Όρος με το ιδιωτικό του τζετ ενώ πριν από σημαντικούς αγώνες είναι ένα ταξίδι συνήθεια. 


Εκρηκτικό χαρακτήρας με πολλές δικαστικές μάχες

Έχει εμπλακεί σε αρκετά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της καριέρας του τόσο ως επιχειρηματίας όσο και ως πρόεδρος της Στεάουα Βουκουρεστίου. Ο Μπεκάλι, γνωστός για την εκκεντρική του προσωπικότητα και τις έντονες δηλώσεις του, έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης με διάφορες αμφιλεγόμενες ενέργειες και νομικά προβλήματα.

Υπόθεση διαφθοράς και φυλάκιση

Το 2013, ο Μπεκάλι καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για διαφθορά και κακή διαχείριση κρατικών γαιών. Η υπόθεση αφορούσε παράνομες ανταλλαγές εκτάσεων με το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, που φέρονται να είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια οικονομικά οφέλη για τον ίδιο. Αυτή ήταν μία από τις πιο σοβαρές κατηγορίες που τον οδήγησαν στη φυλακή.

Σκάνδαλα με τη Στεάουα Βουκουρεστίου

Ως ιδιοκτήτης της Στεάουα Βουκουρεστίου, ο Μπεκάλι έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις με τις αποφάσεις και τις δηλώσεις του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η σύγκρουση με τον ρουμανικό στρατό, που οδήγησε σε μακροχρόνιες δικαστικές μάχες σχετικά με την ιδιοκτησία του ονόματος και του σήματος της Στεάουα. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του στρατού και η ομάδα υποχρεώθηκε να αλλάξει το όνομά της σε FCSB (Fotbal Club Steaua București).

Αντιπαραθέσεις και αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Οι ακραίες δηλώσεις του Μπεκάλι για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ομοφυλοφιλία, οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο και άλλες ευαίσθητες θεματικές, έχουν προκαλέσει σάλο στη Ρουμανία και στο εξωτερικό. Παρόλο που ο ίδιος δεν φοβάται να εκφράσει τις απόψεις του, συχνά κατηγορείται για ρατσιστική και σεξιστική ρητορική. Αυτές οι δηλώσεις τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ΜΜΕ.

Κατηγορίες για απαγωγή

Το 2009, ο Μπεκάλι κατηγορήθηκε για απαγωγή, όταν υποστηρίχθηκε ότι είχε δώσει εντολή να απαγάγουν τρία άτομα που φέρονται να είχαν κλέψει το αυτοκίνητό του. Οι κατηγορίες εναντίον του οδήγησαν σε δίκη και παρά τη μεγάλη προσοχή που δόθηκε από τα ΜΜΕ, ο Μπεκάλι αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη στην υπόθεση.

Συγκρούσεις με άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου

Ο Μπεκάλι έχει εμπλακεί, επίσης, σε αρκετές λεκτικές συγκρούσεις με άλλους παράγοντες του ρουμανικού ποδοσφαίρου, όπως προπονητές, διαιτητές και παράγοντες άλλων ομάδων. Οι συγκρούσεις αυτές ενίοτε οδηγούν σε σκάνδαλα και έντονες αντιπαραθέσεις, ιδίως όταν αφορούν ζητήματα όπως οι διαιτησίες ή οι μεταγραφές παικτών.


Τips

1. Συγκρίνεται με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς επιδιώκει και αυτός να χρησιμοποιήσει το ποδόσφαιρο και τα πλούτη του για να φτάσει στην κορυφή της πολιτικής. Ως πρόεδρος της Στεάουα Βουκουρεστίου, έχει κερδίσει σημαντική δύναμη και επιρροή. Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του προκαλούν αντιδράσεις, όπως όταν το 2020 απέδωσε την κακή αγωνιστική απόδοση της ομάδας του στην «υπερβολική ερωτική δραστηριότητα» των παικτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάνουν έρωτα πολύ συχνά με τις φίλες τους, γι' αυτό δεν παίζουν καλά».

2. Είναι κάθετα αντίθετος στη δημιουργία γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου. Σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι για γυναίκες και ότι επηρεάζει την ομορφιά τους. Επιμένει ότι τα σώματα των γυναικών δεν είναι φτιαγμένα για επιθετικά αθλήματα, ενώ έχει δηλώσει ότι θα παραιτούνταν αν αναγκαζόταν να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία. «Πώς μπορεί μια γυναίκα να παίξει ποδόσφαιρο; Δεν είναι φτιαγμένη για να παίζει ποδόσφαιρο. Το σώμα της δεν είναι φτιαγμένο για ποδόσφαιρο. Είναι επικίνδυνο για εκείνη. Το θηλυκό δημιουργήθηκε για να είναι όμορφο, να προσελκύει το αντίθετο φύλο. Επηρεάζουμε τις γυναίκες αφήνοντάς τις να παίξουν ποδόσφαιρο ή επιτρέποντάς τους να πυγμαχούν. Θα πρέπει να παίζουν χάντμπολ, βόλεϊ, μπάσκετ, αλλά όχι επιθετικά αθλήματα», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

3. Παρά τις αντιφατικές του δηλώσεις, έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών Ρουμάνων λόγω της γενναιοδωρίας του. Έχει βοηθήσει φτωχούς και άστεγους ενώ στο χωριό Βάντου-Ρόσκα έχτισε 200 σπίτια για τους κατοίκους που είχαν πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες. Η εικόνα του ως φιλάνθρωπος έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά του και πολλοί Ρουμάνοι προσεύχονται για την υγεία του. 

4. Σε περίπτωση αποτυχίας στην πολιτική, ο Μπεκάλι έχει δηλώσει πως δεν θα διστάσει να επιστρέψει στις ρίζες του αγοράζοντας πρόβατα και παράγοντας τυρί, όπως έκανε η οικογένειά του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

5. Δεν είναι κακός άνθρωπος, κάνει πολλά καλά πράγματα αλλά κατά καιρούς σε σοκάρει με τρελές δηλώσεις.

6. Μιλάει πολύ για το ποδόσφαιρο, την πολιτική, τα κοινά. Του αρέσει να γίνονται πρωτοσέλιδα οι συνεντεύξεις του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.