Μπαρτσελόνα: Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών

Metrosport Team12 Σεπτεμβρίου 2024

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή για τη «Λα Μασία» παρά για τις μεγάλες δαπάνες όσον αφορά τις μεταγραφές, αλλά οι «Καταλανοί» όλα αυτά τα χρόνια έχουν ξοδέψει ιλιγγιώδη ποσά για την ενίσχυσή τους. Ορισμένες από αυτές τις μεταγραφές έγιναν, μάλιστα, με φόντο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, η Μπαρτσελόνα έχει ξοδέψει πολλά για πολλούς παίκτες κατά τη διάρκεια της λαμπρής ιστορίας της, αν και δεν έχουν αποδώσει όλες οι... υπογραφές στο χορτάρι. Το metrosport.gr σας παρουσιάζει τις 10 πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών των «μπλαουγκράνα».

10. Φεράν Τόρες - 55 εκατομμύρια ευρώ

Ο Φεράν Τόρες έγινε η πρώτη σημαντική υπογραφή της... βασιλείας του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα, όταν οι «μπλαουγκράνα» συμφώνησαν να καταβάλουν 55 εκατομμύρια ευρώ. 

Από την πλευρά του, ο Τσάβι ζήτησε συγκεκριμένα τον Φεράν, καθώς προσπαθούσε να ανοικοδομήσει την... αυτοκρατορία της Μπαρτσελόνα, που κόντευε να καταρρεύσει εντελώς σε οικονομικό, αλλά και αγωνιστικό επίπεδο.

Επιμέλεια: Μανδαρής Χριστόφορος

Ο Τόρες είχε περάσει 18 μήνες στη Μάντσεστερ Σίτι μετά την άφιξή του από τη Βαλένθια το καλοκαίρι του 2020, αλλά άδραξε την ευκαιρία να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο Ισπανός έφυγε από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, έχοντας πετύχει 16 γκολ σε 43 αγώνες για τον σύλλογο. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Μπαρτσελόνα μέχρι στιγμής, αν και κέρδισε τη La Liga το 2023.

9. Ραφίνια - 58 εκατομμύρια ευρώ

Η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε την απόκτηση του Ραφίνια από τη Λιντς στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2022.Ο διεθνής Βραζιλιάνος είχε κάνει καταπληκτική χρονιά στην Premier League και οι «μπλαουγκράνα» κέρδισαν την Τσέλσι με την υπογραφή του.

Το μέγεθος της συμφωνίας προκάλεσε έκπληξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι «Καταλανοί» βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση για μήνες πριν από την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Ο Ραφίνια βοήθησε την Μπάρτσα να κερδίσει τη La Liga, στην πρώτη του σεζόν στην Ισπανία, συνεισφέροντας επτά γκολ και επτά ασίστ στο πρωτάθλημα.

8. Μίραλεμ Πιάνιτς - 60 εκατομμύρια ευρώ

Το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα πλήρωσε στη Γιουβέντους 60 εκατομμύρια ευρώ για έναν 30χρονο, που είχε υποχωρήσει πολύ τις δύο προηγούμενες σεζόν, δημιούργησε σοβαρές αμφιβολίες. Στην πραγματικότητα, η απόφαση της Μπάρτσα να υπογράψει τον Πιάνιτς και να πουλήσει τον Άρθουρ στη Γιουβέντους σε εξίσου διογκωμένη τιμή των 80 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ένα λογιστικό κόλπο, που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει και τις δύο ομάδες να ισορροπήσουν τα βιβλία από χρέη. Ο Πιάνιτς δυσκολεύτηκε φρικτά την πρώτη του σεζόν στην Μπαρτσελόνα, κάνοντας μόλις έξι συμμετοχές στη La Liga. 

7. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς - 69,5 εκατ. ευρώ

Οικονομικά, η υπογραφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς από την Μπαρτσελόνα ήταν μια από τις χειρότερες συμφωνίες όλων των εποχών. Η Μπάρτσα, όχι μόνο πλήρωσε 69,5 εκατομμύρια ευρώ για τον σταρ της Ίντερ, αλλά έδωσε επίσης έναν επιθετικό παγκόσμιας κλάσης τον Σαμουέλ Ετό.

Αν και το ρεκόρ τερμάτων του Ζλάταν, ήταν καλό, με 21 γκολ σε 45 αγώνες στον δρόμο για την κατάκτηση της La Liga και πέντε τρόπαια σε ένα χρόνο, ο χρόνος του στην «Καταλονία» σύντομα έγινε... μικρός.

Ήρθε σε ρήξη με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, έχασε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα καθώς ο Λιονέλ Μέσι μετατράπηκε σε «ψεύτικο εννιάρι». Μετά από μόλις ένα χρόνο στο Καμπ Νόου, επέστρεψε στο Σαν Σίρο με τη Μίλαν έναντι 24 εκατ. ευρώ.

6. Λουίς Σουάρες - 82 εκατομμύρια ευρώ

Αφού ονειρευόταν τη Μπαρτσελόνα για πολλά χρόνια, ο Λουίς Σουάρες έκανε τελικά την κίνηση που ήθελε όταν έφυγε από τη Λίβερπουλ για το Καμπ Νου το 2014. Παρά το γεγονός ότι υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο για το τότε ρεκόρ του συλλόγου 81,7 εκατομμυρίων ευρώ, ο Σουάρες απαγορεύτηκε αμέσως να παίξει ή ακόμα και να προπονηθεί με τη νέα του ομάδα μέχρι τον Οκτώβριο, αφού δάγκωσε τον Τζόρτζιο Κιελίνι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των έξι σεζόν στον καταλανικό σύλλογο, ο Σουάρες σημείωσε 195 γκολ και επιπλέον 113 ασίστ, σε 283 αγώνες, κατακτώντας τουλάχιστον τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα τρόπαια Copa del Rey, αλλά και το Champions League του 2015. 

Με το υπέροχο ατομικό του ταλέντο, ο Σουάρες αποτέλεσε το ένα τρίτο της φοβερής επιθετικής τρίαινας του «MSN» της Μπάρτσα, με τον Λιονέλ Μέσι, αλλά και τον Νεϊμάρ. Αγαπημένοι φίλοι, ακόμη και τώρα...

5. Φράνκι ντε Γιονγκ - 86 εκατομμύρια ευρώ

Αφού βοήθησε τον Άγιαξ να κερδίσει ένα εγχώριο νταμπλ και να πάει στα ημιτελικά του Champions League, ο Φρέντι ντε Γιονγκ  ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 2019.

Αφού απέρριψε προτάσεις από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί και Μάντσεστερ Σίτι, ο Ολλανδός μέσος μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα για μια συμφωνία αξίας 86 εκατομμυρίων ευρώ, με μεγάλες ελπίδες να ανεβάσει την παγκόσμια κατάστασή του στο επόμενο επίπεδο.

4. Νεϊμάρ - 88 εκατ. ευρώ

Αν και ο τρόπος μετακίνησης του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα από τη Σάντος οδήγησε τελικά τον σύλλογο και τον αντιπρόεδρο, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, να κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή, είναι ασφαλές να πούμε ότι η μεταγραφή του ποδοσφαιριστή ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ αποπληρώθηκε άνετα από τις εμφανίσεις του Βραζιλιάνου στο γήπεδο.

Ο Νεϊμάρ χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην πρώτη του σεζόν, αλλά ήταν στα καλύτερά του τη σεζόν 2014-15 καθώς σημείωσε 39 γκολ σε 51 αγώνες καθώς η Μπάρτσα διεκδίκησε ένα ηπειρωτικό τρεμπλ.

Συνολικά, ο Βραζιλιάνος πέτυχε 105 γκολ και έδωσε 76 ασίστ σε μόλις 186 παιχνίδια, κερδίζοντας οκτώ τίτλους. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πουλήθηκε τον Αύγουστο του 2017 στην Παρί για το αστρονομικό ποσό τον 222 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Αντουάν Γκριεζμάν - 120 εκατομμύρια ευρώ

Με τον Νεϊμάρ να αποτελεί πλέον μια μακρινή ανάμνηση, η Μπαρτσελόνα έκανε μεγάλη προσπάθεια για την απόκτηση του φαντεζί μέσου, το 2019 και αποφάσισε ότι το αστέρι της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αντουάν Γκριεζμάν,  ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης, ξοδεύοντας 120 εκατομμύρια ευρώ για τον Γάλλο το 2019. 

Ωστόσο, μετά από μέτριες εμφανίσεις στο Καμπ Νόου, ο Γκριεζμάν επέστρεψε στην Ατλέτικο ως δανεικός δύο ετών το 2021, ο οποίος μονιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

2. Ουσμάν Ντεμπελέ - 135 εκατομμύρια ευρώ

Η Μπαρτσελόνα είδε τον Ουσμάν Ντεμπελέ να κάνει πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό τον 135 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά η περίοδος του Ντεμπελέ στη Μπαρτσελόνα κυριαρχούνταν από προβλήματα τραυματισμών και παρά κάποιες στιγμές λαμπρότητας, ήταν τελικά μια απογοήτευση. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός άφησε την Μπάρτσα για να πάει στην Παρί για 50 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2023.

1. Φιλίπε Κουτίνιο -135 εκατομμύρια ευρώ 

Αφού ο Ντεμπελέ δυσκολεύτηκε να αντικαταστήσει τον Νεϊμάρ στους πρώτους έξι μήνες του στη Μπαρτσελόνα, κυρίως λόγω τραυματισμού, οι Μπλαουγκράνα έριξαν χρήματα στο πρόβλημα για άλλη μια φορά αγοράζοντας τον Φιλίπε Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ.

Ο Βραζιλιάνος είχε συνδεθεί έντονα με μια μεταγραφή στο Camp Nou μόλις έξι μήνες νωρίτερα και τελικά έκανε τη μετακόμιση έναντι εξωφρενικής αμοιβής 135 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αποδείχτηκε καταστροφή για όλα τα μέρη, καθώς ο Κουτίνιο απέτυχε να επηρεάσει την ομάδα και μάλιστα την βοήθησε να αποκλείσει το Champions League το 2020, ενώ ήταν δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου.

Το καλοκαίρι του 2022, έκανε μόνιμο δανεισμό στην Άστον Βίλα για 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.