Άρειος Πάγος: Γιατί απέλυσε οχτώ δικαστές

Metrosport Team24 Μαρτίου 2025

Στην απόλυση συνολικά 8 δικαστών προχώρησε η  Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα.

Επί της ουσίας, επρόκειτο για περιπτώσεις ανάρμοστης υβριστικής συμπεριφοράς, μεγάλων καθυστερήσεων και για λόγους υγείας, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις μιας αντεισαγγελέα Εφετών, ενός Εφέτη, δυο Προέδρων Πρωτοδικών και τεσσάρων Πρωτοδίκων. 

  • Η αντεισαγγελέας Εφετών, η οποία διέμενε στην περιοχή της Κυψέλης, απολύθηκε για «κατ΄ εξακολούθηση αναξιοπρεπούς εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά που είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμά της και θίγει το κύρος της ίδιας και της Δικαιοσύνης». Η αντεισαγγελέας και στο παρελθόν είχε πειθαρχικές ποινές για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και για αναξιοπρεπή συμπεριφορά. Η Πειθαρχική Ολομέλεια επικεντρώθηκε στο υβρεολόγιο της και στους τσακωμούς που δημιουργούσε στην πολυκατοικία στην οποία διέμενε και ειδικά για τις θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο χώρο της πολυκατοικίας. 
  • Η πρόεδρος Πρωτοδικών απολύθηκε λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας η οποία συνίσταται στην διάπραξη επανειλημμένων πειθαρχικών παραπτωμάτων και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων της. Σύμφωνα με την αρεοπαγίτη Ελένη Θεοδωρακοπούλου, η πρόεδρος Πρωτοδικών, αγνοούσε ακόμη και «τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου, αφού παρά τις προειδοποιήσεις τους για περιορισμό της εκκρεμότητας της, επιδεικνύει αδιαφορία ως προς την εκτέλεση των υπηρεσιακών της καθηκόντων, εμφανίζοντας έτσι πρόδηλη και διαρκή υπηρεσιακή ανεπάρκεια, με συνέπεια να καθίσταται αναπόφευκτη η απόλυσή της από το δικαστικό σώμα».
  • Δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών απολύθηκε λόγω μεγάλου αριθμού καθυστερήσεων. Μάλιστα, η διευθύνουσα το Πρωτοδικείο που υπηρετούσε είχε αποστείλει έγγραφο προς την προϊσταμένη επιθεώρησης του Αρείου Πάγου με την οποία ζητούσε να επιληφθεί του θέματος, καθώς «η συμπεριφορά της προκαλεί ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου». 
  • Πρωτοδίκης απολύθηκε καθώς από το 2013 έως το 2024 διέπραξε επανειλημμένα πειθαρχικά παραπτώματα για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Κουφούδη, «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, παρέχει ελάχιστο δικαστικό έργο, επιβαρύνει επανειλημμένως τους συναδέλφους του, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη, οι οποίοι αναμένουν επί μακρόν την έκδοση αποφάσεων για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι οι υποθέσεις τους πρέπει εκ νέου να εκδικαστούν και μάλιστα σε πρώτο βαθμό, ενώ ταλαιπωρεί διαδίκους και δικηγόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται». 
  • Η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου τάχθηκε υπέρ της απόλυσης Πρωτοδίκη λόγω υπέρμετρων και εξακολουθητικών καθυστερήσεων, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 108 υποθέσεις. Στο ίδιο πνεύμα των μεγάλων καθυστερήσεων κινήθηκαν οι απολύσεις δύο ακόμα Πρωτοδικών.
  • Τέλος, Εφέτης απολύθηκε για λόγους υγείας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε