Μπάμπα: «Απίστευτο, αυτό που πετύχαμε με το Πρωτάθλημα»-«Πιστεύω ότι ο Μεϊτέ θα επιστρέψει»

Metrosport Team14 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη: Γιώργος Καστάνης – Γιώργος Ζαϊρης

Φωτογραφίες: Σπύρος Μακρίδης

Την πιο παραγωγική σεζόν της ποδοσφαιρικής του καριέρας, πραγματοποίησε φορώντας την φανέλα του ΠΑΟΚ, ο Ραχμάν Μπάμπα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Πέτυχε έξι γκολ που αποτελεί ρεκόρ καριέρας. Και με την ανεπανάληπτη επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική.

Ο Γκανέζος αμυντικός που έχει «κλέψει» την παράσταση, σε αυτό το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, μίλησε στη Metrosport και στους απεσταλμένους του ομίλου Metromedia. Και ήταν ευθύς. Ξεκάθαρος. Όπως παίζει μέσα στο γήπεδο με πάθος, έτσι μιλάει. Αποκαλύπτει την συνομιλία που είχε με τον Μειτέ. Όλα αυτά σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Αρχικά ρωτήσαμε τον Μπάμπα:

  • Ραχμάν ευχαριστούμε που αποδέχτηκες την πρόσκληση για να μιλήσεις μαζί μας. Αλήθεια, αισθάνεσαι περισσότερο ΠΑΟΚ μέσα σου, σε σύγκριση με άλλους παίκτες, ακόμη και Έλληνες που βρίσκονται στην ομάδα. Είναι αυτό αλήθεια;

«Ναι είναι αλήθεια όπως ακριβώς το λέτε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την συμπεριφορά με τους οπαδούς, την συναναστροφή μαζί τους. Με έκαναν να παθιαστώ με την ομάδα αυτή. Και συνεχώς με ωθούν, με πιέζουν. Έχουμε αυτή την αγάπη και το πάθος για αυτό το φανταστικό σωματείο όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Και οι φίλαθλοι με κάνουν να νιώθω πως είμαι σαν αυτούς. Ένας από αυτούς».

  • Σε ρωτήσαμε γιατί έπαιξες σε μεγάλα κλαμπ στην Ευρώπη όπως για παράδειγμα η Τσέλσι. Δεν δέθηκες όμως με την Αγγλική ομάδα; Μήπως τελικά ο ΠΑΟΚ είναι το ποδοσφαιρικό πεπρωμένο σου;

«Δεν ξέρω αλήθεια. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Πηγαίνεις σε κάποιες ομάδες, δεν σου…. βγαίνει. Πηγαίνεις σε άλλες και εκεί προσαρμόζεσαι και αποδίδεις καλύτερα. Ναι, η αγάπη που έχω για αυτό το σωματείο είναι αξεπέραστη. Δεν συγκρίνεται. Και θα είμαι για πάντα, σε όλη μου την ζωή, παθιασμένος φίλαθλος του ΠΑΟΚ».

  • Είδαμε την ταινία για το πρωτάθλημα, αν ήθελες να σταθείς στα σημεία – κλειδιά για τα οποία ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο, σε ποια αλήθεια θα ήθελες να σταθείς;

«Νομίζω ότι τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια όπου ήταν τα ντέρμπι που δώσαμε. Πετύχαμε κάτι που ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει. Κερδίσαμε τέσσερα ντέρμπι στην σειρά με αντιπάλους τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και τον Άρη στο γήπεδό του. Απέναντι σε όλες τις ανταγωνίστριες ομάδες. Τα καταφέραμε. Για εμένα αυτό ήταν το κλειδί. Τα πήγαμε περίφημα, αλλά ειδικά στα τελευταία ματς, πετύχαμε κάτι το οποίο, πριν από την έναρξη των αναμετρήσεων, δεν μπορούσα καν, να φανταστώ ότι θα μπορούσε να συμβεί. Όλα τα παιχνίδια και τα τέσσερα ήταν σκληρά και φανταστικά».

  • Όμως τα καταφέρατε. Είναι γεγονός. Πως λοιπόν πετύχατε αυτό το θαύμα;


«Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο. Αν κοιτάξεις και τα τρία παιχνίδια στην Τούμπα, οι φίλαθλοι ήταν εξαιρετικοί στην συμπεριφορά τους. Ακόμη κι όταν χάναμε από την ΑΕΚ στο 78ο λεπτό, μας ώθησαν για να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα. Κερδίσαμε. Μετά με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, πραγματικά πιέσαμε τους εαυτούς μας. Και οι φίλαθλοι ήταν φανταστικοί».

  • Και εσύ είχες μία εξαιρετική σεζόν με έξι γκολ στο ενεργητικό σου. Δεν το είχες πετύχει στο παρελθόν, σε καμία άλλη ομάδα…

«Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να πετύχω τόσα γκολ σε μία σεζόν. Αλλά σκόραρα τρία γκολ σε τρία καθοριστικά παιχνίδια. Και είμαι χαρούμενος που συνέβη αυτό. Θέλω να συνεχίσω και αυτή τη σεζόν».

  • Στην περσινή καλοκαιρινή προετοιμασία, εσύ, ο Σαμάτα, ο Οζντόεφ, ο Εκόνγκ, ο Ντεσπόντοφ, δεν ήσασταν εδώ. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, ότι δηλαδή τώρα είστε όλοι εδώ;

«Πριν έρθω εδώ πέρυσι το καλοκαίρι, είχε προηγηθεί η προετοιμασία μου με την Τσέλσι. Ήμουν ήδη, τότε, σε καλή φυσική κατάσταση και αυτό έπαιξε τον ρόλο του. Ήταν κάπως πιο εύκολα να μπω με την ομάδα και να ενσωματωθώ. Τώρα όμως όλοι σχεδόν ήμαστε εδώ. Δεν ξέρω ειλικρινά, ποιοι παίκτες θα αποκτηθούν από την ομάδα. Τώρα είναι πιο εύκολο για τον προπονητή, προκειμένου να προετοιμάσει την ομάδα κατάλληλα. Είναι θετικό το γεγονός ότι όλοι δουλεύουμε πολύ, για να αποκτήσουμε αυτή την ομοιογένεια σαν ομάδα. Την οποία βεβαίως είχαμε την σεζόν που ολοκληρώθηκε. Αλλά πρέπει να την βρούμε ξανά».

«Δύσκολος ο στόχος για το League stage, αλλά….»

Ο Γκανέζος άσος του ΠΑΟΚ μίλησε και για την προοπτική που έχει το κλαμπ, για να διεκδικήσει την είσοδό του, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μάλιστα τον ρωτήσαμε σχετικά:

  • Ο μεγάλος στόχος είναι οι νέοι όμιλοι του Champions League. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος κατά την άποψή σου;

«Είναι ένας δύσκολος στόχος. Κάθε παιχνίδι είναι και δύσκολο, αυτή είναι η αλήθεια. Επιβάλει να έχει ο κάθε παίκτης το 100 τοις εκατό της προσοχής του στην προετοιμασία. Να δίνει το μάξιμουμ της ενέργειας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να το πετύχουμε. Θα αντιμετωπίσουμε κάποιες ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων θα επιχειρήσουν να αμυνθούν και να μας δυσκολέψουν στην προσπάθεια. Όμως εμείς πρέπει να προχωρήσουμε. Να προκριθούμε επί κάθε αντιπάλου και στο τέλος να πανηγυρίσουμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία».


*Με τους απεσταλμένους του ομίλου Metromedia Γ. Ζαΐρη και Γ. Καστάνη


«Δεν βαριέμαι ποτέ στην Τούμπα, οι φίλαθλοι μου δίνουν ενέργεια»

Ξεχωριστές ατάκες από τον Μπάμπα. Για τους φιλάθλους, την Τούμπα και όχι μόνο. Τον ρωτήσαμε:

  • Δεν έχει ειπωθεί και θέλουμε να το μάθουμε, εφόσον επιθυμείς να μας το αναφέρεις. Ποιος ή ποιοι σε έπεισαν να επιστρέψεις στον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι;


«Είχα πολλές επιλογές και προσφορές από διαφορετικά κλαμπ πέρυσι το καλοκαίρι. Αλλά ήρθα στον ΠΑΟΚ γιατί γνώριζα το κλαμπ, ήμουν εδώ και το 2021, στο δεύτερο μισό της σεζόν όταν κατακτήσαμε το Κύπελλο. Και από τότε που έφυγα, πάντα ο ΠΑΟΚ μου ζητούσε με τον τρόπο του, να επιστρέψω. Όλα αυτά τα χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2021. Κάθε σεζόν, υπήρχε και μία κλήση. Μου τηλεφωνούσε συνέχεια ο Χρήστος Καρυπίδης, είναι ο άνθρωπός μου. Μου είχε από τότε μεγάλη εμπιστοσύνη. Ήρθα γιατί ήθελα να είμαι μέρος του ΠΑΟΚ. Δεν ήθελα να πάω κάπου αλλού και να κάνω άλλο ξεκίνημα».

  • Τις προάλλες συμμετείχες στους πανηγυρισμούς με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ;

«Με έχουν κάνει να νιώσω ότι είμαι ένας από αυτούς, όπως σας προανέφερα. Δίνω το 100 τοις εκατό με την ομάδα. Παίζοντας στην Τούμπα, πάντα παίρνω ενέργεια. Ποτέ δεν βαριέμαι στην Τούμπα. Αυτό το γήπεδο, και οι φίλαθλοι του, πάντα μου δίνουν ενέργεια για να προχωρήσω».

«Οι οπαδοί προσπάθησαν να μας ξυπνήσουν μετά τον Άρη»

Ο Γκανέζος δεν μασάει τα λόγια του. Αυτά που θέλει να πει, τα αναφέρει, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Μίλησε στη Metrosport για τις συζητήσεις που είχαν οι παίκτες με τους οπαδούς της ομάδας.

Κυρίως για όσα ειπώθηκαν μεταξύ των παικτών και των οπαδών, μετά από την ήττα από τον Άρη για την πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ.

Μάλιστα τον ρωτήσαμε σχετικά:

  • Ο προπονητής σου, μας είπε ότι μετά το πρώτο παιχνίδι με τον Άρη στα πλέι οφ, κάποιοι φίλαθλοι ήρθαν και σας μίλησαν. Θέλεις να θυμηθείς τι συζητήσατε; Ήταν κάτι σημαντικό;


«Πάντα μας δίνουν ενέργεια. Μερικές φορές έρχονται για να μας δώσουν το κάτι παραπάνω Αυτό όμως είναι το ξεχωριστό. Μετά το παιχνίδι με τον Άρη και την ήττα από την Ντιναμό, ήρθαν για να μας πουν ότι πιστεύουν σε εμάς. Ήθελαν να μας ωθήσουν προς την επιτυχία. Πίστευαν ότι θα κερδίζαμε την Ντιναμό στην Τούμπα και θα την αποκλείαμε, όπως και έγινε. Ήταν μία καλή συζήτηση με τους οπαδούς. Προσπάθησαν να μας ξυπνήσουν. Γιατί πιστεύουν σε αυτή την ομάδα».

  • Αγωνίζεσαι στην αριστερή πλευρά. Δίπλα σου είναι οι Μιχαηλίδης και Κουλιεράκης ως αριστεροί στόπερ. Ποια είναι η άποψή σου, για τους νέους Έλληνες παίκτες;

«Όλοι τους έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Χρησιμοποιούν το αριστερό πόδι και δίνουν πάσες ακριβείας με ευκολία, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο για έναν αμυντικό. Μου δίνουν την μπάλα, πάντα στο σημείο που θέλω να την υποδεχθώ. Και οι δύο. Και αυτό διευκολύνει περισσότερο την προσπάθειά μου. Όλοι αυτοί έχουν τρομερό αριστερό πόδι και είναι ευχαρίστησή μου, το γεγονός ότι παίζω μαζί τους».

  • Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είπε ότι είναι ευγνώμων για εσένα και τους υπόλοιπους παίκτες. Τον στηρίξατε ψυχολογικά σε μία πολύ δύσκολη στιγμή…

  • «Δεν ξέρω πως το κατάφερε, αλλά πρόκειται για ένα παιδί που διαθέτει πολύ ισχυρό χαρακτήρα και για αυτό τον λόγο, τον θαυμάζω. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε ανάλογα περιστατικά, οι άνθρωποι καταρρέουν. Και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αγώνων. Δεν τον άφησε να πέσει κάτω. Αγαπούσε πολύ τον πατέρα του. Και αυτό το βλέπαμε και στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Με αντίπαλο την Λαμία στην Τούμπα, πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας και το αφιέρωσε στον πατέρα του, που είχε φύγει από την ζωή. Είναι ένας πολύ ισχυρός χαρακτήρας και ένας παίκτης που τα δίνει όλα για την ομάδα. Και είναι άκρως απαραίτητος μέσα στα αποδυτήρια».


 «Το πιο καθοριστικό γκολ, ήταν εναντίον της ΑΕΚ στην Αθήνα»

Ο Μπάμπα μίλησε στη Metrosport και για τα κρίσιμα γκολ που σημείωσε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Και ρωτήθηκε:

  • Θυμάσαι ένα προς ένα και τα έξι γκολ που πέτυχες με τον ΠΑΟΚ την σεζόν που ολοκληρώθηκε; Και τα οποία συνιστούν ρεκόρ καριέρας; Ποιο από αυτά, ήταν το πιο καθοριστικό;

«Τα θυμάμαι όλα, ένα προς ένα και τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Όμως το πλέον καθοριστικό γκολ που πέτυχα, ήταν αυτό με αντίπαλο την ΑΕΚ στην Αθήνα, όταν μειώσαμε σε 2-1. Σούταρα ανάμεσα σε τέσσερις παίκτες της αντιπάλου ομάδας και έβαλα ένα πολύ καθοριστικό γκολ που μας βοήθησε στην προσπάθεια που κάναμε για το Πρωτάθλημα. Έπρεπε να σουτάρω πολύ γρήγορα την μπάλα για να σκοράρω και αυτό έκανα. Ήταν ένα καθοριστικό γκολ».

«Συναισθηματικός τύπος ο Ραζβάν, τον αποκαλώ με μία λέξη: Boss»

Ο Γκανέζος αμυντικός που πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν που ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μίλησε στη Metrosport και για τον Λουτσέσκου. Και επίσης προχώρησε σε μία αποκάλυψη για τον Μειτέ.

Τον ρωτήσαμε σχετικά:

  • Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας σου με τον κ. Λουτσέσκου; Συνεργάστηκες και με τον Γκαρσία το 2021…

«Τον Λουτσέσκου τον αποκαλώ με μία λέξη: BOSS. Είναι ένας συναισθηματικός τύπος, μερικές φορές μας φωνάζει πολύ έντονα. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής, και μου αρέσει πάρα πολύ με αυτά που κάνει. Για κάθε παιχνίδι, μας παρουσιάζει και ένα διαφορετικό πλάνο για να είμαστε κατάλληλα έτοιμοι. Ξέρουμε δηλαδή με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την άλλη ομάδα. Είναι ένας καλός προπονητής και ειλικρινά μου αρέσει πολύ αυτό που κάνει. Με τον Γκαρσία ήμουν μόνο για λίγους μήνες, με τον Ραζβαν πολύ περισσότερο».

  • Πόσα γκολ πιστεύεις ότι θα σκοράρεις την νέα σεζόν;

«Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει, δεν είναι πόσα γκολ θα καταφέρω να σκοράρω. Κυρίως θέλω να περιορίσω την δράση του οποιαδήποτε αντιπάλου μου. Δεν θέλω να αφήνω τον παίκτη της άλλης ομάδας να με προσπεράσει και να δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα μου. Αυτός είναι ο βασικός μου στόχος. Τώρα, εάν καταφέρω να σκοράρω ή να δώσω ασίστ, αυτό θα είναι κάτι το έξτρα. Όμως ο κύριος στόχος είναι να μην με περάσει κανείς αντίπαλος».

  • Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο στην Λεωφόρο, συγκρούστηκες με τον Βαγιαννίδη και έχασες τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές για εσένα;

«Ήταν πολύ δύσκολο, και αισθάνομαι άσχημα για την ομάδα και τους συμπαίκτες μου. Δεν ήμουν εκεί για να τους βοηθήσω στην προσπάθεια που έκαναν. Για να κερδίσουν. Ηταν όμως μία κατάσταση, ζωής και θανάτου. Και ήταν πολύ δύσκολο για όλους όσους έβλεπαν το παιχνίδι, για την οικογένειά μου επίσης. Έπαιρναν τηλέφωνο λογικά και ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Αν δείτε το παιχνίδι σε όλη την διάρκειά του, ήμασταν καλύτεροι. Αλλά ήμασταν άτυχοι. Επιπλέον τους βοηθούσαν πολύ και οι οπαδοί τους. Δεν ήταν δικό μου λάθος. Ευχαριστώ για την συμπαράσταση που πήρα από τους φιλάθλους μας και τους φίλους του Παναθηναϊκού».



 «Πολύ καλοί φίλο μου, Σαμάτα και Μειτέ»

Τον ρωτήσαμε ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του μέσα στην ομάδα, ποιος ή ποιοι τον έχουν βοηθήσει στην ομάδα. Και απάντησε με τον εξής τρόπο: «Εχω πολλούς συμπαίκτες που είναι καλοί μου φίλοι. Την περσινή σεζόν ήταν ο Μειτέ με τον οποίο κάναμε πολύ καλή παρέα. Όπως βεβαίως και με τον Αλί Σαμάτα με τον οποίο ήμαστε πολύ καλοί φίλοι. Γενικά θα έλεγα πως πιστεύω στα νέα παιδιά, όπως είναι για τον ΠΑΟΚ, οι Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Μιχαηλίδης. Μου αρέσει πολύ να βοηθώ τους νέους ανθρώπους και να τους συμπαραστέκομαι σε εύκολες και κυρίως δύσκολες στιγμές».

«Ο Μειτέ θα επιστρέψει, ο Ταλιχμανίδης είναι για Νο 1»


Ο Μπάμπα μίλησε και για τον Μειτέ πιο αναλυτικά. Γιατί αποτελεί θέμα, εάν τελικά θα έρθει ο Γάλλος ή όχι στην ομάδα. Κακά τα ψέματα, αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο στρατόπεδο του Δικεφάλου.

Ο Μπάμπα είπε: «Μιλάω μαζί του, θα δούμε τι θα γίνει. Όλα είναι ανοιχτά, δεν ξέρω ειλικρινά. Εάν θα έρθει τελικά ή όχι. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι θα επιστρέψει πίσω στον ΠΑΟΚ. Αυτό πιστεύω. Μιλάω μαζί του. Είναι ακόμη σε διακοπές. Δεν έχει κάποια δουλειά να κάνει αυτή την στιγμή. Ασχολείται τον ελεύθερο χρόνο του και με την οικογένειά του. Όμως πιστεύω ότι θα έρθει».

Για τον Κωνσταντέλια και την ποιότητά του, για τον Τσιγγάρα, αλλά και τους νέους γκολκίπερ, τόνισε: «Θα ξεκινήσω με τους τερματοφύλακες. Πιστεύω πολύ στον Ταλιχμανίδη. Μπορεί να γίνει ο Νο 1 τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ. Και ο Μπαλωμένος είναι πιο νέος και χρειάζεται να δείξει επιμονή για την πρώτη ομάδα. Μου αρέσει. Έχω καλές σχέσεις μαζί του. Ο Μονα (εννοεί τον Μοναστηρλή) τα πάει καλά, ανεβαίνει συνεχώς, είναι γρήγορος, κάνει ορισμένες επεμβάσεις που δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτοί οι γκολκίπερ είναι πολύ καλοί. Όσο για τον Κωνσταντέλια, όλοι τον ξέρουν. Είναι ο μικρός μας μάγος. Κάνει πράγματα ξεχωριστά για την ομάδα. Ο Τσιγγάρας είναι επίσης ένας παίκτης με επιμονή και εργατικότητα που ξεχωρίζει».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.