Μουντομπάσκετ 2023: Αυτή είναι η Λιθουανία

Metrosport Team01 Σεπτεμβρίου 2023

Η Εθνική μας ομάδα δίνει σήμερα (1/9, 15:40, ΕΡΤ1, Novasports Start) τελικό πρόκρισης στους «8» του Μουντομπάσκετ κόντρα στη Λιθουανία. Η «Λιέτουβα» είχε εύκολο έργο στην πρώτη φάση στον όμιλο με Αίγυπτο, Μεξικό και Μαυροβούνιο παίρνοντας τρεις άνετες νίκες.

Η Λιθουανία είναι μία επικίνδυνη ομάδα. Παραδοσιακά, τρέχει πολύ και σουτάρει αρκετά τρίποντα (25 αγώνα). Το σύνολο του Κάζις Μαγκσβίτις εκμεταλλεύεται το μέγεθός του αφού μόνο οι Γιοκουμπάιτις, Νορμάντας (και οι δύο 1,94 μ.) και ο Ντίμσα (1.96 μ) είναι κάτω από τα 2 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να καλύψει το μεγαλύτερο πρόβλημά της, την έλλειψη αναπληρωματικού καθαρού πόιντ γκαρντ.

Ο Γιοκουμπάιτις που αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα είναι ο ιθύνων νους της Λιθουανίας αφού και σκοράρει και δημιουργεί (12 πόντοι και 5.3 ασίστ μέσο όρο). Ο πόιντ γκαρντ των «μπλαουγκράνα» είναι και αυτός που εκτελεί πλειοψηφία των Pick and Roll της ομάδας του με αποδέκτες κυρίως τους Βαλαντσιούνας, Μοτιεγιούνας και δευτερευόντως τον Μπραζντέικις. Μόλις ο Γιοκουμπάιτις πάει στον πάγκο, τον ρόλο του δημιουργού αναλαμβάνουν οι Ντίμσα, Καρινιάουσκας. Ο δεύτερος είναι αυτός που αναλαμβάνει περισσότερο το κατέβασμα της μπάλας ώστε να είναι πιο «φρέσκος» ο πρώτος. Στη δημιουργία ενδεχομένως να βάλει κι ένα «χεράκι» και ο Μπραζντέικις.

Η Ελλάδα αναμένεται να πιέσει τους Λιθουανούς γκαρντ ώστε να τους οδηγήσει σε λάθη.

Έτερος «πυλώνας» της Λιθουανίας είναι ο Γιόνας Βαλαντσιούνας με 13.7 πόντους και 10 ριμπάουντ μέσο όρο. Ο σέντερ των Πέλικανς είναι μόνιμη απειλή κάτω από το καλάθι, σκρινάρει στα Pick and Roll αλλά έχει τα προβλήματά του στην πάσα.

Εξαιρετική παρουσία έχει και ο έμπειρος Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ερχόμενος από τον πάγκο, ο φόργουορντ της ΑΕΚ έχει 12.7 πόντους και 5.3 ριμπάουντ μέσο όρο με 50% στα τρίποντα.

Ο Μοτιεγίουνας παίρνει τον ρόλο του Βαλαντσιούνας όταν πατάει στο παρκέ καθώς δύσκολα ο Μαγκσβίτις να επιλέξει σχήμα με δύο «πύργους».

Ο προπονητής της Λιθουανίας προσπαθεί να «κρύψει» στην άμυνα τόσο τον Γιοκουμπάιτις βάζοντάς τον να μαρκάρει τον πιο “ακίνδυνο” αντίπαλο περιφερειακό όσο και τους Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας για να μην εμπλακούν σε καταστάσεις Pick and Roll και εκτεθούν από τα αργά τους πόδια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.