ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΣ

Μόντο Ντουπλάντις: Η σχέση του παγκόσμιου ρέκορντμαν με τον Καραλή

Metrosport Team07 Αυγούστου 2024

Επιμέλεια: Περδίκης Χρήστος

Τι και αν είναι μόλις 24 ετών(;). Ο Μόντο Ντουμπλάντις έχει καταφέρει να καταρρίψει, με το χθεσινό, όχι μια αλλά...εννιά φορές το Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ ανδρών. 

Ο Ντουμπλάντις πέρασε τα 6,25μ. πλέον και αυτό σημαίνει ότι έχει κάνει εννιά παγκόσμια ρεκόρ την τελευταία τετραετία, με τους πάντες να περιμένουν πλέον την επόμενη εμφάνισή του για να ανεβάσει κι άλλο την επίδοσή του. Πλέον μετράει χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο παίδων, νέων, εφήβων αλλά και ανδρών.

Η ενασχόληση του με τον αθλητισμό

Γεννήθηκε στις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα στο Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα. Ήταν μόλις 3 ετών, αλλά οι εικόνες του πατέρα του Γκρεγκ ο οποίος ήταν αθλητής του επί κοντώ. Στην Αμερική γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Εκεί προπονείται και τον περισσότερο χρόνο του έτους. Παράλληλα, έκανε τα πρώτα του βήματα στο επί κοντώ.

Κι εκεί ανάμεσα στο όνομα και το επίθετο προστέθηκε το ‘Mondo’. Με πατέρα Αμερικάνο, μητέρα Σουηδέζα (Έλενα Χέντλουντ, πρώην επταθλήτρια και βολεϊμπολίστρια). Το «Μόντο» σημαίνει στα Σουηδικά μπροστά.

Γιατί αγωνίζεται με τα χρώματα της Σουηδίας

 Το 2009 ο μεγάλος του αδερφός Αντρέας (καυτός επικοντιστής) συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων αποδεχόμενος την πρόταση του Γιόνας Άνσχελμ. Ο εθνικός προπονητής στίβου της Σουηδίας, ο οποίος πέντε χρόνια αργότερα έστειλε μήνυμα (στο facebook!) στον Αρμάντ ρωτώντας τον αν ενδιαφέρεται να αγωνιστεί κι αυτός με τα χρώματα της πατρίδας της μητέρας του.

Ο 14χρονος, τότε, Ντουμπλάντις δεν απάντησε άμεσα, αλλά όταν οι Σουηδοί πήραν στο προπονητικό τιμ τον πατέρα και τον αδερφό του όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Από το 2015 αγωνίζεται έκτοτε με τα χρώματα της Σουηδίας.


Η προσωπική του ζωή

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε σχέση με μία ξανθιά καλλονή, η οποία ονομάζεται Desiré Inglander και εργάζεται ως μοντέλο. Πολύ συχνά δημοσιεύουν κοινές τους φωτογραφίες στα social media τους όπου εκδηλώνουν τον έρωτά τους. Η πρώτη τους ανάρτηση έγινε τον Ιούνιο του 2021, ενώ είναι μαζί από το 2020.

Η σχέση του με τον Καραλή

Είναι συνομήλικοι έχοντας γεννηθεί αμφότεροι το 1999. Η μοίρα τούς έφερε, πριν από περίπου μια δεκαετία, από πολύ μικρή ηλικία αντίπαλους στους αγώνες των juniors.Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει ξανά viral η φωτογραφία του Καραλή με τον Ντουμπλάντις απ’ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Κάλι της Κολομβίας τον Ιούλιο του 2015.

Παρίσι, Ολυμπιακοί 2024

Τα Παγκόσμια ρεκόρ:

Έχει σημειώσει απανωτά παγκόσμια ρεκόρ στο αγώνισμα: με 6,23 μ., στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 στο All Star Perche, προηγούμενα με 6,21 μ. Στο Όρεγκον στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022. Παγκόσμια ρεκόρ σημείωσε και στον κλειστό στίβο, όπως αυτό από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι με 6,20 μ. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 στο Golden Gala στη Ρώμη είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ανοικτού στίβου με 6,15 μ., που κατείχε ο φημισμένος Ουκρανός Ολυμπιονίκης Σεργκέι Μπούμπκα από το 1994 με 6,14 μ.

Ο ίδιος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ στα 6 μ. και 18 εκ. (μίτινγκ στίβου στη Γλασκόβη, 15 Φεβρουαρίου 2020), ενώ το πρώτο του το πέτυχε λίγες ημέρες νωρίτερα, σε συνάντηση κλειστού στίβου στο Τορούν, στην Πολωνία. 

Έχει στην κατοχή του ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 20 ετών. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 6,05 μ, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κάτω των 20. 

Το Απρίλιο του 2024 στην Κίνα, έκανε εκ νέου Παγκόσμιο ρεκόρ με 6:24 και φτάσαμε στο Παρίσι να το καταρρίψει με 6:25. Μετράει ισάριθμες νίκες σε Παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού και ανοιχτού στίβου, έκτος του 2019 της Ντόχα που κατετάγη δεύτερος. Μετράει τρία χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. 

Δεν έχει αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου, ωστόσο ήταν πρώτος στα Παγκόσμια κλειστού το 2022 στο Βελιγράδι και το 2024 στη Γλασκόβη. Έχει ανακηρυχθεί αθλητής τής χρονιάς στη Σουηδία 4 φορές. Προφανώς, και μετράει μόνο πρώτες θέσεις στα Παγκόσμια πρωταθλήματα, όσο και στα Ευρωπαϊκά. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.