Μόνο με νίκη σήμερα, απ' ευθείας πρόκριση και πάλι με προϋποθέσεις

Στέλιος Γρηγοριάδης16 Οκτωβρίου 2023

Hρθε η ώρα να δείξει η Εθνική αν μπορεί και αν αξίζει να προκριθεί στα τελικά του EURO 2024. Kαλές οι νίκες με την Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ, αλλά μ' αυτούς τους αντιπάλους δεν έχασαν ούτε πρόκειται να χάσουν βαθμούς η Γαλλία και η Ολλανδία. Και επειδή για τη Γαλλία δεν έχει νόημα να συζητάμε, όντως ο σημερινός αγώνας με την Ολλανδία είναι ο μεγάλος τελικός για τη δεύτερη θέση στον όμιλο, που δίνει απ' ευθείας πρόκριση στα τελικά.

Είναι ένας ματς που πρέπει πάση θυσία να κερδίσει η Εθνική, όχι μόνο για να πάρει τους τρεις βαθμούς και να αφήσει πίσω την Ολλανδία με έξι, αλλά και γιατί μόνο με νίκη “βγαίνει” ο λογαριασμός τής απ' ευθείας πρόκρισης. Και πάλι με προυποθέσεις.

Σε περίπτωση νίκης, η Εθνική θα έχει συν έξι βαθμούς, αλλά θα της μένει μόνο ένας αγώνας. Και τι αγώνας. Στις 11 Νοεμβρίου θα αντιμετωπίσει στην Αθήνα τη Γαλλία. Η Ολλανδία θα έχει μείον έξι βαθμούς, αλλά ουσιαστικά θα είναι ισόβαθμη με την Ελλάδα, αφού θα της μένουν δύο παιχνίδια. Και είναι και τα δύο πανεύκολα. Με την Ιρλανδία εντός και το Γιβραλτάρ εκτός. Είναι δυνατόν να μην πάρει τη νίκη και στα δύο; Προφανώς, όχι.

Αρα, οι προυποθέσεις προκύπτουν αυτονόητα. Και είναι δύο. Η πρώτη, να πάρει η Ελλάδα έστω τον βαθμό της ισοπαλίας στο τελευταίο ματς με τη Γαλλία. Η δεύτερη, να νικήσει σήμερα την Ολλανδία με σκορ μεγαλύτερο από το 3-0 με το οποίο έχασε στην Ολλανδία.

Ούτε το ένα είναι εύκολο, ούτε το άλλο. Αλλά επειδή ένα 4-0 ή ένα 5-1 επί της Ολλανδίας ισοδυναμεί με θαύμα, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να περιμένουμε το τελευταίο ματς, ποντάροντας στο... “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” και στο γεγονός ότι οι Γάλλοι θα είναι εντελώς αδιάφοροι βαθμολογικά. Ομως... Γάλλοι είναι. Μιλάμε για τους παγκόσμιους πρωταθλητές το 2018 και τους φιναλίστ του 2022, που, αν δεν έβρισκαν μπροστά τους τον Μέσι στον τελικό, θα είχαν ξανασηκώσει την κούπα.

Ενα ερώτημα μένει: Αν, λέμε αν, κερδίσουμε την Ολλανδία ακριβώς με τρία γκολ διαφορά τι γίνεται; Τότε “μετράει” η καλύτερη επίθεση ανάμεσα στους δύο. Υστερα η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση, οι περισσότερες νίκες και οι περισσότερες εκτός έδρας νίκες. Προφανώς η καλύτερη επίθεση θα κρίνει τα πάντα και δεν θα χρειαστεί να πάμε στα υπόλοιπα κριτήρια. Αλλά και σ' αυτό υπερτερούν θεωρητικά οι Ολλανδοί, οι οποίοι έχουν 9 γκολ ενώ εμείς 12. Αν νικήσουμε με τρία γκολ διαφορά θα είμαστε κατά έξι γκολ καλύτεροι στην επίθεση. Αλλά, ενώ εμείς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη Γαλλία, αυτοί θα έχουν να... φορτώσουν με γκολ την Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Θα έλεγε κανείς ότι μόνο το Γιβραλτάρ τούς φτάνει για να υπερκαλύψουν μια διαφορά έξι ή επτά γκολ...

Για να το μαζέψουμε, το πιο εφικτό σενάριο είναι να νικήσουμε σήμερα τους Ολλανδούς και να πάρουμε έστω την ισοπαλία με τους Γάλλους. Αν δεν κερδίσουμε απόψε... αντίο απ΄ευθείας πρόκριση.

Σ' αυτή την περίπτωση, θα πάμε, μέσω Nations League, στα μπαράζ. Δηλαδή, στη δεύτερη ευκαιρία μας. Και, ενώ υποθέταμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, η Τουρκία δείχνει ότι θα αποφύγει αυτό το ραντεβού. Είναι πρώτη στον όμιλό της και τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί να χάσει την απ' ευθείας πρόκριση. Οπότε, αντίπαλός μας στα μπαράζ, σε ματς που θα γίνει στην Ελλάδα (στις 26 Μαρτίου του 2024) θα είναι κατά 99% το Καζακστάν και κατά 1% η Γεωργία. Εννοείται, βέβαια, ότι αυτός είναι και ο πιο εύκολος δρόμος για να βρεθούμε στα τελικά του ΕURO του 2024. Αλλά, ας περιμένουμε το σημερινό ματς, γιατί πολλές φορές στο ποδόσφαιρο γίνονται και θαύματα...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.