Moderna: Πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις

Metrosport Team08 Απριλίου 2023

Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από ένα πρωτοποριακό σύνολο νέων εμβολίων για μια σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna που δημιούργησε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν διαφορετικούς τύπους όγκων.

Όπως εκτιμά ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, Δρ Πολ Μπάρτον, η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «ασθένειες όλων των τύπων» σε μόλις πέντε χρόνια.

«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον μιλώντας στον Guardian.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα.

Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «μαθαίνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην ασθένεια.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες στο mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εκτιμώ ότι σε 10 χρόνια θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείς πραγματικά να αναγνωρίζεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να “επιδιορθώνεις” το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, θα χαθεί εάν δεν διατηρηθεί υψηλό επίπεδο χρηματοδότησης της έρευνας.

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, με βάση την τεχνολογία mRNA, θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, δίχως να βλάψει υγιή κύτταρα.

Πρώτα, οι γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο του ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό, προκειμένου να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα.

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης προσδιορίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια τμήματα των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Μετά, κατασκευάζεται το mRNA των πιο πολλά υποσχόμενα αντιγόνων και μπαίνει σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.

«Τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι το mRNA δεν ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για τον Covid», είπε ο Μπάρτον και πρόσθεσε ότι πλέον «μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένειες, καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνια νόσο. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν τεράστιες προοπτικές».

Ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.