Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου υπογράμμισε πως η Πανδημία του Κορωνοϊού υποχωρεί στην Ελλάδα, ότι ως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 2.000.000 πολίτες, ενώ ξέκοψε κάθε ενδεχόμενο συζήτησης για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση των νήσων για τα ελληνοτουρκικά.
«Καμία εισήγηση κλεισίματος της Θεσσαλονίκης»
Αρχικά και για την διαχείριση της Πανδημίας δήλωσε: «Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας». Για τη Θεσσαλονίκη και τον διπλό εορτασμό 26ης και 28ης Οκτωβρίου: «Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα».
«Έχουμε το διπλάσιο των δόσεων από αυτό που χρειαζόμαστε»
Για τα διαθέσιμα εμβόλια της χώρας για τους πολίτες: «Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό .Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4.000.000 δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2.000.000 συμπολιτών μας. Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
«Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση»
Για τη στάση της αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε: «Στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις παντέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση. Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή;» διερωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
«Αισιόδοξος για τον τουρισμό»
Για τους εμβολιασμούς και τον τουρισμό: «Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι. Έως τον Ιούνιο θα υπάρξει μία σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte».
«Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης»
Για το ταμείο Ανάκαμψης και την εκταμίευση πόρων: «Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».
«Με ενδιαφέρει να λειτουργήσει το click away»
Για τη διαδικασία click away: «Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα. Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων». Όσον αφορά στα δάνεια: «Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».
«Διαφωνία ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Εκκλησία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως: «Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα». Για τους ανθρώπους του πολιτισμού είπε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία», ενώ για την κατανομή της διαφήμισης είπε: «Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης».
«Καμία συζήτηση για γκρίζες ζώνες ή αποστρατικοποίηση νήσων»
Για την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε. Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Πηγή: Parapolitika.gr