Μητσοτάκης: «Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός το 2027»

Παναγιώτα Απέργη08 Σεπτεμβρίου 2024

Για μια Ελλάδα με στέρεες βάσεις και σαφές κοινωνικό πρόσημο έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα.

Ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι μεγάλο μέρος των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής, ωστόσο, απέρριψε τα περί «κακού» αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη κατώτερη των προσδοκιών.

«Αποτέλεσμα τάσεων η ακρίβεια»

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, η οποία μαστίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για συνισταμένη πολλών παραγόντων, καθώς οφείλεται εν μέρει στην αύξηση τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού.

«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες και είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η αντικειμενική αλήθεια για την ακρίβεια είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε από το 2019 με χαμηλότερα εισοδήματα. 

Ήταν επίμονη η ακρίβεια των τελευταίων τριών ετών. Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι αποτέλεσμα τάσεων», είπε και παρέθεσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. […] Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά οι τιμές είναι ψηλότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Όλα τα μέτρα τείνουν στην στήριξη του εισοδήματος. Ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος», ανέφερε.

«Κερδίσαμε τη μάχη με το ΕΣΥ»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Δημόσια Υγεία μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, κερδίζοντας, μάλιστα, τη μάχη παρά τις δυσκολίες.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν λύσης, όπως η αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, θέματα που θα επιλυθούν μελλοντικά με προσλήψεις και λοιπά κίνητρα που θα δοθούν.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύο χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας. Ήταν μάχη που παρά τις δυσκολίες την κερδίσαμε. Αλλά η αντιμετώπιση του Covid έφερε άλλα πράγματα πίσω. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Ανακοίνωσα της αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους. 

Υλοποιούμε ένα πλαίσιο ένα ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων για τις ελλείψεις σε παραμεθόρια νοσοκομεία. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ένα συμπληρωματικό έργο. Έχουμε κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα όπως το κομμάτι των επειγόντων περιστατικών, αλλά τους επόμενους μήνες θα δείτε αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη»

Απαντώντας σε ερώτηση αν ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του στην εγχώρια πολιτική σκηνή και να μεταβεί στην ευρωπαϊκή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι και θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ, καθώς δεν θέλει να βγει στη σύνταξη.

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη. Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023, θα φάνταζε αυτοανααφορικό να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει το 2027. Δεν έχω σχέδιο μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν θέλω να βγω στη σύνταξη», σημείωσε.

«Στοίχημα οι καλοπληρωμένες δουλειές»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027, αναφέροντας ότι στόχος της κυβέρνησης είανι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που οδήγησε στην πληρωμή των υπερωριών.

«Το 2019 το πρώτο ζήτημα ήταν η ανεργία, είχαμε 17% τώρα έχουμε 9%. Είναι όλες καλοπληρωμένες; Όχι, αλλά είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται παρά να μη εργάζεται καθόλου. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. [...]

Η επόμενη πρόκληση είναι καλύτερες δουλειές και πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Να μην είναι εγκλωβισμένοι σε εισοδηματική πολιτική οι πολίτες», είπε.

«Δείχνουν ασέβεια στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου»

Δίνοντας απάντηση στα σενάρια που θέλουν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να ανέρχεται στον θώκο της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανακύκλωση» αυτής της συζήτησης, που καταλήγει σε ασέβεια στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλλά είναι άδικο που ανακυκλώνεται μια συζήτηση για τον επόμενη ή την επόμενη. Ζητώ σεβασμό από όλους. Θα γίνει η συζήτηση όταν έρθει η ώρα. Πρόθεση του προτείνοντος θα πρέπει να είναι να σεβαστεί το Σύνταγμα», τόνισε.

«Πριν τις εκλογές του 2027 τα εγκαίνια του FlyOver»

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη και στα έργα που «τρέχουν», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μετρό θα ανοίξει κανονικά τις «πύλες» του στις 30 Νοεμβρίου, ενώ κατά τη δεύτερη τετραετία έρχονται πολύ σημαντικά έργα για την πόλη, όπως η χρήση των ηλεκτρικών λεωφορείων, αλλά και η ολοκλήρωση των εργασιών του Fly Over.

«Θα ξεκινήσουμε στις 30 Νοεμβρίου με τα εγκαίνια του μετρό. Κι επειδή έχουμε δει πολλά εγκαίνια, στις 30 Νοεμβρίου κόβουμε το πρώτο εισιτήριο.

Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη και νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς θα το δουν και τους ευχαριστώ για την υπομονή τους που θα δικαιωθεί», σχολίασε.

«Δεν έχει αλλάξει ο τουρκικός αναθεωρητισμός»

Φυσικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά και στις διαρκείς προκλήσεις της γείτονος χώρας, επισημαίνοντας ότι κρατά τα θετικά, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στην προσέγγιση σειράς ζητημάτων.

«Θα το πω για όσους πολίτες επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη», είπε και αναφέρθηκε για τις φρεγάτες, τα Rafale, τα F-35. […] Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. Έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της. Λυπάμαι για όσους κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά.

[…] Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης μας με την Τουρκία, αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια αποκατάστασης με ρεαλισμό. Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει , η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει. Αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα ποσά που επενδύουμε στην αποτροπ», εξήγησε.

«Ψάξτε αλλού για εσωκομματικά προβλήματα»

Σε ό,τι αφορά τις πολυσυζητημένες σχέσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι διατηρεί άριστες σχέσεις και με τους δυο, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ είναι ισχυρή και ενωμένη.

Ακόμη, σχολίασε ότι πάντα ακούει τις απόψεις και των δυο, ακόμη κι αν δεν συμφωνεί πάντοτε μαζί τους, ζητώντας με νόημα να κοιτάξει κανείς σε άλλα κόμματα για εσωκομματικές έριδες.

«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης. Δεν χρειάζεται να συμφωνώ πάντα με αυτή, είμαστε κόμμα πολυφωνικό, αλλά και κόμμα συντεταγμένο. Η ΝΔ είναι μια χαρά», είπε.


«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα τιμήσει τη χώρα»

Αναφερόμενος στην πρότασή του για εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Έλληνα επιτρόπου, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται η απόλυτη εμπιστοσύνη που του έχει.

«Είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι μπορεί να είναι πολύ καλός επίτροπος. Δεν θα μιλήσω για τα χαρτοφυλάκια. Θα τα ανακοινώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μυστικό ότι ακούγονται κάποια. Η χώρα θα έχει σημαντικό. 

Στο πρόσωπό του τιμώ τη Μακεδονία και στέλνω μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί κατ ανάγκη να είναι όλοι οι επίτροποι τεχνοκράτες. Η χώρα έκανε αυτή την επιλογή στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Απόστολος θα τιμήσει τη χώρα, θα εργαστεί για την Ευρώπη και θα βοηθήσει την πατρίδα μας», σημείωσε.



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.