Μητσοτάκης: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Metrosport Team08 Σεπτεμβρίου 2024

Ενίσχυση του εισοδήματος για τους πολίτες αλλά και επιβαρύνσεις για ορισμένους κλάδους της οικονομίας όπως, για παράδειγμα, αυτός του Tουρισμού, περιλάμβανε το «πακέτο» των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στον αντίποδα, στους χαμένους από τα νέα μέτρα συγκαταλέγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν φέτος το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και οι ιδιοκτήτες Airbnb που θα δουν το τέλος κλιματικής αλλαγής να απογειώνεται στα 8 ευρώ από 1,5 ευρώ.

Επίσης οι χαμηλόμισθες οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ δεν θα λάβουν φέτος ενάμιση επίδομα έξτρα τα Χριστούγεννα, αλλά ένα επιπλέον ως εφάπαξ ενίσχυση τα Χριστούγεννα.

«Στήριξη εισοδήματος η άμυνα απέναντι στην ακρίβεια»

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί δίκαια του πολίτες. Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των μέτρων που εξήγγειλε.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για την ενίσχυση εισοδήματος περιλαμβάνουν:

  •  Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα
  • Νέα αύξηση συντάξεων από 2,2 – 2,5%
  • Επίδομα έως 200 € για 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
  • 200 ευρώ θα λάβουν 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων
  • Οι οικογένειες με παιδιά θα λάβουν διπλή δόση επιδόματος τέκνων τον Δεκέμβριο
  • 205.000 θα πάρουν αυξημένο επίδομα κατά 50%

Από τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ σταδιακή αύξηση που θα φθάσει και τα 100 € θα δουν από την άνοιξη και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 €.

Τι κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελευθέρους επαγγελματίες και το νέο τρόπο φορολόγησης η κυβέρνηση προχωρά τελικά μόνο σε σημειακές αλλαγές.

Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, που ίσχυε μέχρι και σήμερα.

Επιπλέον μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος. Το όφελος είναι 325€ ετησίως ενώ για τους αγρότες καταργείται μόνιμα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος το οποίο έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα 700.000 κλειστά ακίνητα και θεσπίζει κίνητρα για τους ιδιοκτήτες για να τα βγάλουν στην αγορά.

Μηδενίζει ο φόρος για τα ενοίκια για 3 χρόνια

Για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια από βραχυχρόνια μίσθωση.

Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Ενώ, για τις επιχειρήσεις διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τις εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.