Μητσοτάκης: «Εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής οι αθλιότητες Βερναρδάκη για Κεραμέως»

Metrosport Team13 Ιουλίου 2022

Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τα ΑΕΙ και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής για της δηλώσεις του Βερναρδάκη πέρι «Πισπιρίγκου της Παιδείας»

Με αναφορά στην επίθεση που δέχτηκε το πρωί ο όμιλος Real Group, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες», είπε.

Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία

«Ο στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο, που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχησή τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια», ενώ επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4, συμφωνούν με το ελληνικό ''Εράσμους'', 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρακτικά, οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», συμπλήρωσε.

«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολίτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής θα έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα, για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα» είπε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες

«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο, επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα».

«Όλα αλλάζουν αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από την μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ. «Τμήματα από το τίποτε για το τίποτε, χωρίς κανέναν σκοπό» τόνισε, για να συμπληρώσει: «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική».

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία

Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον πρύτανη και το συμβούλιο, ένα συμμετοχικό μοντέλο, που λειτουργεί σε πολλά κράτη του κόσμου. Τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, συμπληρώνουν, όμως, και ζητούμενα άλλων βαθμίδων όπως και η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου έως τις 5:30 το απόγευμα».

«Η βασική στόχευση είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά βαρίδια και κρατική χειραγώγηση, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναγίνει ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης, με βάση ρεαλιστικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άβουλοι καταναλωτές υποσχέσεων, αλλά ολοκληρωμένοι άνθρωποι που ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ απευθυνόμενος προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Τα πανεπιστήμια κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν για να τυπώνουν απλώς πτυχία για αυτό και πρέπει οι σπουδές να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Η πολιτική αυτή αποδεικνύει κατά πόσον οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται στην όχθη της καθήλωσης ή του εκσυγχρονισμού».

Πού είναι ο κ. Τσίπρας; Θα έρθει να ζητήσει συγγνώμη από την κυρία Κεραμέως;

«Εδώ κρίνεται ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός. Απέναντι σε αυτές τις αλήθειες αντιπαρατίθενται κραυγές και σιωπές. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε ή όχι με το ελληνικό ''Εράσμους'', τα διπλά πτυχία; Την πρακτική άσκηση;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και επιτέθηκε στον απόντα από την αίθουσα Αλέξη Τσίπρα:

«Ήμουν βέβαιος πως την απάντηση θα έδινε ο αρχηγός σας. Πού είναι ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν είναι εδώ; Θα σας πω... Δεν είναι εδώ γιατί θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη. Είμαι περίεργος εάν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μία προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας. Αυτό που είδαμε χθες δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτός ο βερναρδακισμός είναι πολακισμός, είναι ο συριζαϊκός φαρισαϊσμός, είναι αυτό που έχει αποκληθεί ως εκτσογλανισμός της κοινωνίας. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας, το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον βουλευτή και τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη:

«Εσείς δεν μας λέγατε, κ. Φίλη, ότι τα δύο παιδιά της υπουργού θα θυμούνται πως κατέσφαξε 20.000 παιδιά. Τα τρία μέτρα κάτω από τη γη του κ. Πολάκη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ελευθεροτυπία σε μία ημέρα που μπήκαν βόμβες σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, που χθες κατέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Φέρτε τον αρχηγό σας, εάν τολμά, να αντιπαρατεθούμε, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και να πει πως καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις χυδαιότητες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λέγοντας «κάνω έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ, σκεφθείτε ότι σήμερα ψηφίζουμε για την προκοπή των νέων και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

-Εκφράζω την οργή μου για την επίθεση στον Real FM.

-Θα κάνουμε τα πάντα για να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

-Η ελευθερία στην πατρίδα μας ούτε φιμώνεται ούτε περιορίζεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες

-Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω

-Νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει τους χαϊδεύω τα αυτιά για να τους στρέψω σε σχολές με ανύπαρκτο αύριο

-Νοιάζομαι τους νέους σημαίνει να τους βοηθήσω για το μέλλον

-Οι ψεύτικες υποσχέσεις, υπόσχονται ψεύτικες ζωές

-Ο τίτλος Νέοι Ορίζοντες σηματοδοτεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

-4 στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης

-Το Δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει σε μία παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά

-Οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τις σπουδές τους σαν μία 4ετή παράταση του σχολείου

-Το νομοσχέδιο αλλάζει εκ βάθρων τα μεταπτυχιακά.

-Τα πανεπιστήμια θα είναι αυτά που θα ορίσουν ελεύθερα τα τυχόν δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης. Οπως και τους διδάσκοντες και τις συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.

-Εισάγεται ο θεσμός των βιομηχανικών μεταπτυχιακών συνδέοντας στην πράξη την γνώση με την παραγωγή.

-Οι ελληνικές επιχειρήσεις η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα με φόντο την εφαρμοσμένη έρευνα.

-Αυτό σημαίνει εθνική παιδεία στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας. 

-Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθείτε όλοι στην κατ' άρθρον ψηφοφορία.  Για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτή την αίθουσα.

-Το νομοσχέδιο απενεχοποιεί τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την εργασία. Αντί να φύγουν στο εξωτερικό θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Η αμοιβή τους θα γίνεται διαβατήριο για την ένταξή τους στην εργασία.

-Ο μεγάλος απών το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρεφει 

-Ολα αλλάζουν στο πανεπιστήμιο των νέων οριζόντων. Με πρώτο τον τρόπο εκλογής των διδασκόντων. Για αυτό τον σκοπό εισάγονται φίλτρα αξιοπιστίας που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

-Το ίδιο θα ισχύει και για το μητρώο εκλεκτόρων του ιδρύματος. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται και ηλεκτρονικά. Κάθε ίδρυμα θα εκπονεί χάρτη αναγκών.

-Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα εκμαυλισμού της Παιδείας από τη μαζική ίδρυση τμημάτων που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν φύγει. Τμήματα που φτιάχτηκαν στα χαρτιά χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πόρους και χωρίς βιωσιμότητα. 

-Δεν ήταν τυχαίο που από την αρχή της διακυβέρνησης αναστείλαμε τη λειτουργία  37 τμημάτων και ακυρώσαμε τη δημιουργία 4ης νομικής σχολής.

-Η πολιτική μας αυτή αποκτά κανόνες καθώς το σχέδιο νόμου ορίζει με σαφήνειας πώς θα δημιουργούνται, πώς θα ονομάζονται και πώς θα καταργούνται τα νέα τμήματα. 

-Θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και της παιδείας και της οικονομίας. Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να ιδρύουν τμήματα και πέρα από την έδρα τους. το ίδι πνεύμα που διατρέχει το πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει και την διοίκηση, εδώ είναι το 11μελές συμβούλιο. 

-Δεν είναι εδώ ο κ.Τσίπρας γιατί θα έπρεπε να τοποθετηθεί για τις απίστευτες αθλιότητες του κ.Βερναρδάκη

-Θα έρθει όμως, δεν μπορεί να μην έρθει.

-Και είμαι περίεργος αν θα ζητήσει ο ίδιος μία προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας

-Ο βερναρδακισμός είναι ένας πολακισμός, ένας συριζαϊκός φαρισαϊσμός

-Είναι η τοξικότητα που είχα πει ότι

-Είναι το διαβόητο ηθικό πλεονέκτημα

-Πριν τις αθλιότητες Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες αθλιότητες

-Εσείς κ. Φίλη δεν είπατε ότι τα παιδιά της κ. Κεραμέως θα την θυμούνται ως Ηρώδη που κατέσφαξε εισακτέους στα πανεπιστήμια;

-Ολα αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ

-Τρία μέτρα κάτω από τη γη του κ. Πολάκη

-Τα μαχαίρια του κ. Φίλη

-Χυδαιότητα χωρίς σύνορα

-Να μην κρύβεται ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή, να έρθει εδώ να αντιπαρατεθούμε

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.