Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο «ασταμάτητος» Τάισον δείχνουν τον δρόμο προς την… Ευρώπη!

Metrosport Team03 Οκτωβρίου 2024

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαθανασίου


Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει απόψε στις 22:00 την Στεάουα Βουκουρεστίου στο γήπεδο της Τούμπας για την 2η αγωνιστική του Europa League. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου καλείται να οδηγήσει τον Δικέφαλο στην πρώτη του νίκη στο θεσμό, έπειτα από την εντός έδρας επικράτηση με 4-1 επί της Αϊντχόφεν τον Νοέμβριο του 2020, εκεί όπου μέσα σε 19 λεπτά οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 0-1 που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ημίχρονο με εκτέλεση πέναλτι του Ζάχαβι.

Άπαντες θα χρειαστεί να δώσουν κάτι παραπάνω από το 100% προκειμένου οι ασπρόμαυροι να κερδίσουν τους πρώτους τρεις βαθμούς στο League Stage του θεσμού, με το βάρος να πέφτει κυρίως στους… πιο έμπειρους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τάισον και Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζουν καλά από αναμετρήσεις τέτοιου χαρακτήρα, μίας και αμφότεροι έχουν κληθεί ουκ ολίγες φορές να αγωνιστούν σε διοργανώσεις εκτός των συνόρων.

Νο1 σε συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Ο προπονητής που κατάφερε την περσινή σεζόν να κερδίσει για 2η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Δικέφαλο, εντός της τρέχουσας σεζόν θα συμπληρώσει 100 συμμετοχές σε Conference, Europa αλλά και Champions League, με τρεις διαφορετικές ομάδες στην προπονητική του καριέρα (ΠΑΟΚ, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Πετρόλουλ Πλοέστι).

Μετράει 47 νίκες, 22 ισοπαλίες και 11 ήττες, ενώ είναι ο νούμερο ένα προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, όσον αφορά τις συμμετοχές στην Ευρώπη. Ξεπέρασε τον Άγγελο Αναστασιάδη προ διετίας, αφήνοντας τον δεύτερο στη σχετική λίστα με 27 συμμετοχές και σήμερα κόντρα στην Στεάουα Βουκουρεστίου θα κάτσει στο πάγκο της ομάδας για 56η φορά σε αγώνα διοργάνωσης εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ανάμεσα στα επιτεύγματά του με τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης είναι οι δυο πορείες μέχρι τους «8» του Conference και η είσοδος στον θεσμό του Europa League για δεύτερη φορά. Επίσης μετράει συνολικά 27 νίκες, 10 ισοπαλίες και 18 ήττες με 94 γκολ υπέρ και 71 κατά.

Επιπλέον οδήγησε την Ραπίντ Βουκουρεστίου μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Ουέφα την σεζον 06/07, όπου και αποκλείστηκε από την αποψινή αντίπαλο του ΠΑΟΚ, εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ που είχε δεχτεί η ομάδα του στον πρώτο αγώνα.


Ο «ασταμάτητος», αν και στα 36 του... Τάισον Φρέντα

Εκ των ποδοσφαιριστών που είναι στην ευρωπαϊκή λίστα του ΠΑΟΚ, η περίπτωση του Τάισον είναι αυτή που ξεχωρίζει όσον αφορά τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, μίας και έχει φάει με το… «κουτάλι» αναμετρήσεις τέτοιου επιπέδου. 

Ο 36χρονος εξτρεμ που αγωνίζεται με τα ασπρόμαυρα από τον Ιανουάριο του 23, έχει καταγράψει στη μεγάλη και επιτυχημένη του καριέρα 128 παιχνίδια στις διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρώπης, αγωνιζόμενος με τις φανέλες των Σαχτάρ, Μέταλιστ αλλά και ΠΑΟΚ.

 Έχει σκοράρει 17 φορές (έξι από αυτές με την φανέλα του ΠΑΟΚ), με αποκορύφωμα το γκολ «ποίημα» που σημείωσε κόντρα στην Ρόσενμπουργκ το 2012 για τους ομίλους του Champions League, ενώ παράλληλα έχει μοιράσει και 28 ασίστ. 

Πέτυχε γκολ και ασίστ κόντρα στη Σάμροκ Ρόβερς για τα play of του Europa League, σκόραρε και στα δυο ματς απέναντι στην Μάλμε για τα προκριματικά του Champions League, σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης με αντίπαλο την Αμπερντίν στο 2-2 της Τούμπας και σφράγισε την πρόκριση στους ομίλους του Conference League της περασμένης σεζον με δυο τέρματα στον επαναληπτικό, για τα play of της διοργάνωσης.

Η φετινή, είναι η 9η σεζόν που θα αγωνιστεί στο θεσμό του Europa League. Επίσης έχει καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Champions League με την Σαχτάρ Ντόνετσκ 8 φορές, τις 4 με προπονητή τον Μιρτσέα Λουτσέσκου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.