Μίλτος Τεντόγλου, ο βασιλιάς του μήκους: «Tentoglou airlines»

Metrosport Team07 Αυγούστου 2024

Είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο βασιλιάς του μήκους... Χρυσός Ολυμπιονίκης με άλμα στα 8,48 μέτρα. Ο μοναδικός μετά από τον Καρλ Λιούιςπου υπερασπίζεται το χρυσό του μετάλλιο και μόλις ο 11ος άλτης όλων των εποχών με δύο και περισσότερα μετάλλια στην κατοχή του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Σας αρέσει το σασπένς στον αθλητισμό; 
  • Σας αρέσει να υπάρχει άγχος μέχρι το τέλος και… δράμα; 

Δείτε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, δείτε κωπηλασία, όχι, όμως, άλμα εις μήκος. Εκεί δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Τον έχει εξαλείψει ένας Έλληνας. Ο Μίλτος Τεντόγλου με το άλμα του στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Με το τέλειο πάτημα.

Η αγκαλιά με Πομάσκι και Καραλή

Όταν ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του και ο Μίλτος κατέκτησε το χρυσό, έτρεξε στο σκάμμα πανηγυρίζοντας. Μετά και τη δική του τελευταία προσπάθεια, χάθηκε στις αγκαλιά του προπονητή και μέντορά του, Γιώργου Πομάσκι.

Κι ας μην ήταν ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Και ας του έλεγε στο αυτί πως δεν ήταν καλός. Ο Τεντόγλου δεν αγχώθηκε σε κανένα άλμα, ούτε του δεύτερου Πίνοκ, ούτε του τρίτου, Φουρλάνι. 

Αναζητά τον ανταγωνισμό, παριστάνει πως τον έχει κι απλώς κατακτά κορυφές. Τους βάζει από νωρίς τον πήχη ψηλά και τους λέει φτάστε τον όσο εγώ κυνηγάω τα ρεκόρ. Ποιος να τον φτάσει;

Υπόκλιση στον Μίλτο

Με εξαίρεση το τελευταίο, που ήταν άκυρο, όλα τα άλματά του ήταν από 8,24 και πάνω. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ματία Φουρλάνι υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Τεντόγλου.

  • «Για μένα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις μου, ο Μίλτος, τον παρακολουθώ από τότε που άρχισα το μήκος. Θέλω να μεγαλώσω με αυτόν, επειδή είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών και ένα φοβερό άτομο».
  • «Ευχαριστώ. Θα έχουμε πολλές σπουδαίες μάχες στο μέλλον, σίγουρα».
  • «Το ελπίζω, το ελπίζω».

Ο Μίλτος έγινε μόλις ο δεύτερος άλτης στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων με δύο χρυσά μετάλλια back to back.

Μετά τον Καρλ Λιούις

Ο άλλος είναι ο σπουδαίος Καρλ Λιούις. Ταυτόχρονα, μόλις άλλοι δύο Έλληνες, ο Πύρρος Δήμας και ο Κάχι Καχιασβίλι έχουν φέρει στη χώρα μας δύο συνεχόμενα χρυσά. Γράφεται ιστορία, μπροστά στα μάτια μας.

Στο Σταντ Ντε Φρανς για να καμαρώσουν από κοντά τον δικό τους Μίλτο, βρέθηκαν και οι συγγενείς του. Ο πατέρας του, Γιώργος, η αδελφή του Κατερίνα, η μητέρα του, Ιωάννα Παπαδημητρίου, ο παππούς του Μιλτιάδης και η γιαγιά του, Σοφία. Με μπλουζάκια αφιερωμένα στον Μίλτο και ελληνικές σημαίες στα χέρια.

Πυρσοί και πανηγυρισμοί

Κατά την επιστροφή του στο Ολυμπιακό χωριό, η ελληνική αποστολή τον υποδέχθηκε με χειροκροτήματα και αγκαλιές. Και μπορεί η απονομή απονομή να μην έγινε χθες βράδυ, μετά τον τελικό, αλλά μετάλλιο να… μελετήσει βρήκε ο Μίλτος. Του Μανόλο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο μοναδικός αθλητής που γράφει ιστορία τόσο αθόρυβα αλλά ταυτόχρονα και τόσο εκκωφαντικά.

Όσο και αν δεν το πιστεύουν, πολλοί, το χρυσό μετάλλιο το έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Το πρώτο του μέλημα είναι να το απολαύσει, να ξεσπάσει την ώρα που πετάει από τη βαλβίδα προς την άμμο. Θέλει να αφήσει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό με ένα άλμα του και ας βγουν άκυρα όλα τα υπόλοιπα. Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Ανατριχιαστικά στυγνός και… πολύ Χρυσός Ολυμπιονίκης για να πιάσει κανείς την ιδιοσυγκρασία. Ο θρίαμβος του «ιπτάμενου» Μίλτου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με την απονομή του χρυσού μεταλλίου.

«Τρέλα» στα κοινωνικά δίκτυα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πέφτουν» κάθε φορά, που ο Μίλτος Τεντόγλου πει μια έξυπνη φράση, ή κάποια χιουμοριστική ατάκα. Ίσως ο πιο κουλ, ο πιο άνετος και ο πιο ατακαδόρος Χρυσός Ολυμπιονίκης. Μίλτος Τεντόγλου. 

Πώς να μην είναι άλλωστε με αυτές τις δηλώσεις; «Αυτά που λένε ότι είναι 2% καλύτερο, δεν νομίζω να ισχύει. Νομίζω, ότι είναι παπατζιλίκια».

Πάρτι στο «Χ» με τον «χρυσό» Τεντόγλου

Αλλά και… με τις επικές εισόδους. Αγέλαστος, ανέκφραστος χωρίς πολλά πολλά έρχεται να τα σαρώσει όλα! Και φυσικά το στιλ του δεν έμεινε ασχολίαστο στα social media. «Όταν επιστρέφεις στη δουλειά μετά τις διακοπές».

«Εντάξει βαριόμουν λίγο γιατί έπαιζα και καλά παιχνιδάκια στο pc, αλλά αφού ήρθα λέω να το σηκώσω».

  • «Μπαίνουν όλοι οι αθλητές κάνουν show, καρδούλες, με τις φόρμες τους κλπ μπαίνει ο Τεντόγλου “ναι εντάξει άντε να τελειώνουμε”».
  • «Επική είσοδος Τεντόγλου λες και πηγαίνει στη πισίνα του ξενοδοχείου για μπάνιο ασύλληπτος ο τύπος τρομερή ψυχολογία μακάρι χρυσό αγόρι μου η μεγάλη μας ελπίδα».
  • «Μίλτος: ”Εγώ ένα μετάλλιο ήρθα να πάρω και θα φύγω. Δεν θα ενοχλήσω”». Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, βλέπει όλα τα μηνύματα του κόσμου και νιώθει ευγνώμων για την στήριξη. «Βλέπω πολλά σχόλια, βιντεάκια, φωτογραφίες, μηνύματα μ’ αρέσουν αυτά. Χαίρομαι που κατάφερα να ευχαριστήσω τους Έλληνες».

Η είσοδος στο Τόκιο

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά, που η είσοδος του... “φτερωτού” Μίλτου Τεντόγλου προκαλεί αίσθηση. Ήταν 2 Αυγούστου του 2021. Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. O… χαλαρός Μίλτος φορώντας γυαλιά ηλίου, κάνει θεαματική είσοδο και συστήνεται με την πόζα Gear Second του κεντρικού ήρωα Monkey D. Luffy από την ιαπωνική anime σειρά, One Piece.

Και τότε ξεκίνησε το πάρτι στα σόσιαλ μίντια. Λίγο αργότερα πολύ «easy», όπως λέει και ο ίδιος, πήρε το χρυσό. Εννοείται πως χθες δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε το άπιαστο άλμα των 8 μέτρων και 48 εκατοστών που έκανε ο δις χρυσός Ολυμπιονίκης.

«Ο... μπρο σε λίγο θα προσγειώνεται μετά την άμμο». Μπορεί η σκληρή προπόνηση και η στοχοπροσήλωση του 26χρονου άλτη απ’ τα Γρεβενά να του χάρισαν για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο, όμως… λίγο λιβάνισμα για να φύγει το κακό το μάτι, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κάθε μέσο επιστράτευσαν οι Ελληνίδες μάνες, που παρακολούθησαν χθες τον τελικό του Τεντόγλου για να σιγουρέψουν τη νίκη.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο Χάλκινος, Εμμανουήλ Καραλής βλέπει από τις κερκίδες τον κολλητό του Μίλτο να «πηδάει» στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά;

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Έμεινε άφωνος! Και αφού ο ιπτάμενος Μίλτος πήρε το χρυσό, ήρθε η ώρα για τις αγκαλιές και τα συγχαρητήρια από τον Μανόλο. Με τον Τεντόγλου ωστόσο να επιμένει: «δεν ήμουν καλός! Δεν ήμουν καλός!».

Το σίγουρο πάντως για τον Μίλτο Τεντόγλου είναι πως η κορυφή ήταν και είναι δική του. Απέδειξε πως είναι ο «βασιλιάς του μήκους» και ξέρει να κρατά το στέμμα του. Έτσι λοιπόν, με ένα του και μόνο άλμα, τον περιμένουμε όλοι να προσγειωθεί από το Παρίσι στην Ελλάδα για να τον συγχαρούμε!

Σε «ρυθμούς» Τεντόγλου τα Γρεβενά

Όσο και αν οι ασύλληπτες επιδόσεις του Έλληνα άλτη, τους έχουν γίνει πια συνήθεια, η πόλη από νωρίς χθες έβαλε τα γιορτινά της για τον δικό της Μίλτο. Στην κεντρική πλατεία στήθηκε γιγαντοοθόνη για να απολαύσουν από εκεί οι συμπατριώτες του τον τελικό του Γρεβενιώτη Τεντόγλου.

Σε κάθε προσπάθεια του κορυφαίου άλτη τα τύμπανα έδιναν ρυθμό στα άλματα του Μίλτου και μικροί και μεγάλοι φώναζαν το όνομα του.

Στο τρίτο άλμα ο Τεντόγλου πήδηξε στα 8.48 και τα Γρεβενά «πέταξαν» στον έβδομο ουρανό. Ο δικός τους Μίλτος έκανε αυτό που τους υποσχέθηκε. Κέρδισε το χρυσό και στην πόλη στήθηκε ένα ατελείωτο πάρτι. Η πόλη πλέον περιμένει να υποδεχθεί τον «ιπτάμενο» Μίλτο με το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες κρεμασμένο στο λαιμό του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.