Μίλαν, Λάτσιο, Μαρσέιγ και Γιουβέντους έπεσαν, ο Ολυμπιακός;

Metrosport Team27 Απριλίου 2020

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός κινδυνεύουν με βαριές καμπάνες. Για τις ομάδες είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Αθώωση ή υποβιβασμός. Είναι ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των φιλάθλων κρατά μικρό καλάθι. Γιατί θεωρεί πως ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να υποβιβαστεί εφόσον αυτό κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ στην οποία έχει παραπεμφθεί όπως και ο πρόεδρος του. Στο εξωτερικό όμως; Η "Μ" σας θυμίζει την ιστορία τριών συλλόγων. Ανάμεσα τους η Γιουβέντους και Μίλαν. Μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πού όμως ΕΠΕΣΑΝ. Οπως και η Μαρσέιγ. Ας θυμηθούμε τις ιστορίες τους.

Το Totonero και ο υποβιβασμός της Μίλαν και της Λάτσιο

Στο μακρινό 1982, σημειώθηκε το πρώτο, μεγάλο και οργανωμένο σκάνδαλο που αφορούσε παράνομο στοιχηματισμό και διαμόρφωση αποτελεσμάτων σε αγώνες της Serie A και της Serie B της Ιταλίας. Ο Τύπος το ονόμασε Totonero. "Εγκέφαλοι" στο κύκλωμα δύο Ρωμαίοι μικροεπιχειρηματίες, ο Άλβαρο Τρίνκα και ο Μάσιμο Κρουτσιάνι. Στο εστιατόριο του Τρίνκα συγκεντρώνονταν αρκετοί ποδοσφαιριστές της Λάτσιο και αναπτύσσοντας σχέσεις, αποφάσισαν να "στήνουν" παιχνίδια, κερδίζοντας εκατομμύρια λιρέτες από τον παράνομο στοιχηματισμό. Το κύκλωμα επεκτάθηκε σε πολλές ομάδες και παίκτες, ωστόσο είχε και τις αποτυχίες του, με συνέπεια οι δύο "εγκέφαλοι" να χάνουν περιουσίες σε παιχνίδια που δεν έρχονταν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν ξέσπασαν διαμάχες με τους παίκτες και αντίπαλα στοιχηματικά συνδικάτα, ο Τρίνκα πήγε στην αστυνομία και ομολόγησε τα πάντα. Στις 23 Μαρτίου του 1980 στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση σύλληψης των συνεργών και αμέσως μετά το τέλος ορισμένων αγώνων, οι αστυνομικοί περίμεναν τους εμπλεκόμενους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο για να τους συλλάβουν. 

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 33 ποδοσφαιριστές και ακόμα 5 άτομα. Στους παίκτες επιβλήθηκε συνολική ποινή 50 ετών αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο, μεταξύ των οποίων και 3 χρόνια στον Πάολο Ρόσι, που -ελέω Μουντιάλ 1982- μειώθηκε σε 2 χρόνια. Ο πρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο, αποβλήθηκε δια παντός και ο ομόλογός του της Μπολόνια, Τομάσο Φαμπρέτι, αποκλείστηκε για ένα έτος, για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα. Η πρωταθλήτρια του 1979, Μίλαν, μαζί με τη Λάτσιο υποβιβάστηκαν στη Serie B, οι Αβελίνο, Μπολόνια, Περούτζια (Serie A), Παλέρμο, Τάραντο (Serie B) έχασαν 5 βαθμούς από το πρωτάθλημα της σεζόν 1980-1981.

Εμεινε... ταπί η Μαρσέιγ του Ταπί

Το 1994, η Γαλλία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο που αφορούσε τη Μαρσέιγ του πανίσχυρου Ταπί. Εχοντας κατακτήσει ήδη τέσσερα σερί Πρωταθλήματα, ετοιμαζόταν για το 5ο αλλά και για τον τελικό του Champions League. H Μαρσέιγ χρειαζόταν τη νίκη επί της Βαλενσιέν για να τον εξασφαλίσει μαθηματικά μία ώρα αρχύτερα, με τον τελικό του "παρθενικού" Champions League κόντρα στη Μίλαν να πλησιάζει. Ο Μπερναρ Ταπί, πρόεδρος των Μασσαλών και πανίσχυρη φιγούρα στο γαλλικό ποδόσφαιρο (πρώην υπουργός επί Φρανσούα Μιτεράν) φρόντισε γι' αυτό. Ο Ζαν Ζακ Εϊντελί έπιασε τον πρώην συμπαίκτη του στην Τουρ και τότε αμυντικό της Βαλενσιέν, Ζακ Γκλασμάν, και έταξε χρήματα σε αυτόν και στους Χόρχε Μπουρουτσάγα και Κριστόφ Ρομπέρ, εάν έπαιζαν ήρεμα στο παιχνίδι και δεν τραυμάτιζαν κανέναν συμπαίκτη του. Όπερ και εγένετο, με τους Μασσαλούς να παίρνουν τη νίκη 1-0 και συνάμα τον τίτλο. 

Λίγες ημέρες αργότερα, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, επικράτησαν 1-0 των "ροσονέρι" και έγιναν ο μοναδικός γαλλικός σύλλογος μέχρι σήμερα που έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Γκλασμάν, όμως, δεν κράτησε το στόμα του κλειστό. Ομολόγησε στον τεχνικό του, Μπόρο Πρίμορατς, τι είχε συμβεί και ο Βόσνιος προπονητής απευθύνθηκε στις αρχές. Το σκάνδαλο ξεσκεπάστηκε, εντοπίστηκαν ακόμα και τα 38.000 ευρώ που έλαβε ο Ρομπέρ και άρχισε το "γαϊτανάκι" της δίκης. Οι αθλητικές ποινές επιβλήθηκαν νωρίτερα από τις ποινικές, με την UEFA να αποβάλλει τη Μαρσέιγ από το Σούπερ Καπ Ευρώπης, το Διηπειρωτικό και το επόμενο Champions League. Στις 22 Σεπτεμβρίου, η γαλλική ομοσπονδία αφαιρεί τον τίτλο από τη Μαρσέιγ και τιμωρεί με αποβολή από το χώρο τον Ταπί, τον διευθυντή του συλλόγου, Ζαν Πιερ Μπερνέ που ενορχήστρωσε τη δωροδοκία και τους Εϊντελί, Μπουρουτσάγα και Ρομπέρ. Τον Φεβρουάριο του 1994, οι Εϊντελί και Πρίμορατς γίνονται μάρτυρες κατηγορίας για διαφθορά και δωροδοκία εναντίον του Ταπί. Στις 22 Απριλίου του ίδιου έτους, η Μαρσέιγ υποβιβάζεται στη Ligue 2 (αν και τερματίζει 2η στη σεζόν).

Η «Μεγάλη Κυρία» υποβιβάστηκε και της αφαιρέθηκαν και οι τίτλοι!

Λίγο πριν από το τέλος της σεζόν 2005-2006 ήρθε στην επιφάνεια το σκάνδαλο Calciopoli, που αφορούσε στην επικοινωνία παραγόντων πολλών ομάδων με διαιτητές και στην επιρροή που ασκούσαν για ευνοϊκά σφυρίγματα σε αγώνες. Εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες υποκλάπηκαν, η εισαγγελία της Νάπολης πέρασε ολόκληρες εβδομάδες αναλύοντας τα στοιχεία και έβγαλε λαβράκια. Επικεφαλής του κυκλώματος, ο γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι. 

Η αθλητική ιταλική δικαιοσύνη δεν κατάφερε να εξετάσει όλα τα δεδομένα και ελλείψει χρόνου πήρε βιαστικές αποφάσεις, ώστε να αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα της χώρας που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το καλοκαίρι, στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Μία από αυτές, η πιο σημαντική, ήταν ο υποβιβασμός της Γιουβέντους στη Serie B και η αφαίρεση των τελευταίων 2 τίτλων που κατέκτησε. Οι αντιδράσεις πολλές, με τους "μπιανκονέρι" να ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες που τους βαραίνουν δεν επισύρουν ποινή υποβιβασμού (δεν στοιχειοθετήθηκε "στήσιμο" αγώνα με υπαιτιότητα της Γιουβέντους) και πως έγιναν ο "αποδιοπομπαίος τράγος" ενός σάπιου συστήματος. Η πιο μαύρη στιγμή της ιστορίας τους γράφτηκε εκείνο το καλοκαίρι. Οι αντιδράσεις και οι εφέσεις δεν έπιασαν τόπο. Η "γηραιά κυρία" άρχισε την επιχείρηση ανάκαμψη με μείον 9 πόντους και με αστέρια όπως ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ο Φάμπιο Καναβάρο, ο Λιλιάν Τιράμ και ο Πατρίκ Βιεϊρά να εγκαταλείπουν το "βυθισμένο πλοίο". Άλλοι, όπως οι Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Πάβελ Νέντβεντ, παρέμειναν στο Τορίνο και παρακολούθησαν από κοντά όλη τη διαδικασία ανασυγκρότησης, η οποία "καρποφόρησε" άμεσα, αφού ο σύλλογος επέστρεψε στα "μεγάλα σαλόνια" την επόμενη χρονιά. Οι τίτλοι απείχαν ακόμα από τις αγωνιστικές δυνατότητες του συλλόγου, που στο πλαίσιο αναμόρφωσής του, υλοποίησε το πλάνο που εκπονήθηκε το 2006 και έγινε ο πρώτος που απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο στη χώρα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.