Μιχαΐν Λόπες Νούνιες: Ποιος είναι ο πρώτος αθλητής με 5 σερί Ολυμπιακά χρυσά!

Metrosport Team08 Αυγούστου 2024

Στα πρόσωπα της ημέρας, ο Κουβανός παλαιστής, Μιχαΐν Λόπεζ, με το 5ο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ιστορία έγραψε ο Μιχαΐν Λόπες. Ο Κουβανός παλαιστής πήρε το χρυσό στα 130 κιλά της ελληνορωμαϊκής και έγινε ο πρώτος, που κατακτά πέντε σερί χρυσά σε ολυμπιακούς αγώνες. Ο 41χρονος Λόπες έγινε λαϊκός ήρωας στην Κούβα και αφιέρωσε την επιτυχία του στην κουβανέζικη επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο. Tον συνεχάρη, μέσω βιντεοκλήσης, ακόμη και ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

  • «Συγχαρητήρια! Το άξιζες. Σε περιμένουμε στην Κούβα...»
  • «Ευχαριστώ, πρόεδρε».
  • «Ζήτω η Κούβα! Venceremos! Θα νικήσουμε!».

Ο 41χρονος, ο οποίος υπήρξε κυρίαρχη φιγούρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στο άθλημα για σχεδόν δύο δεκαετίες, φίλησε το ταπί, μετά από τον αγώνα, προτού αφήσει τα παπούτσια του πίσω, για να δηλώσει ότι η θρυλική του καριέρα μπορεί να έφθασε στο τέλος της. «Ένιωσα λίγο λυπημένος», υποστήριξε ο Νούνιες για τη στιγμή, που άφησε τα παπούτσια του.

Το μεγάλο ρεκόρ

Για την ιστορία θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο Λόπες Νούνιες νίκησε στον τελικό των 130 κιλών ελληνορωμαϊκής τον Χιλιανό, Γιασμάνι Ακόστα (6-0), αφήνοντας πίσω του τεράστιους αθλητές με τέσσερις σερί Ολυμπιακούς τίτλους και συγκεκριμένα τους Αμερικανούς Καρλ Λιούις (άλμα εις μήκος), Μάικλ Φελπς (κολύμβηση, 200μ. μικτή), Κέιτι Λεντέκι (κολύμβηση, 800μ., ελεύθερο), Άλφρεντ Έρτερ (στίβος, δίσκος), τον Δανό Πολ Έλβστρομ (ιστιοπλοΐα) και την Γιαπωνέζα Καόρι Ίτσο (πάλη).

«Είναι σαν να έχεις αφήσει ένα μέρος της ζωής σου εκεί. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκα με αυτό το άθλημα. Ένα άθλημα, που με έκανε γνωστό παγκοσμίως. Άφησα ένα όνειρο στο ταπί, αλλά ένα όνειρο, που θα εμπνεύσει όλους τους νέους», είπε αρχικά και πρόσθεσε. «Η κληρονομιά που θέλω να αφήσω σε όλους τους νέους που με ακολουθούν είναι να παλεύουν πάντα για αυτό που θέλουν να πετύχουν. Δεν υπάρχουν στόχοι, δεν υπάρχει ηλικία, δεν υπάρχουν σκοποί στη ζωή, που δεν μπορούν να επιτευχθούν».

Ο... ανταγωνισμός έφτασε στο τέλος του, μαζεύοντας τους προπονητές του και πανηγυρίζοντας, αλλά συγκρατώντας τα δάκρυά του, καθώς αντιμετώπιζε την ιστορική στιγμή. Το επίτευγμά του στο Παρίσι είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι ο Κουβανός φέρεται να μην είχε μπει στο ταπί για να αγωνιστεί σε κανένα τουρνουά από τότε, που κέρδισε το χρυσό στο Τόκιο 2021.

Ποιος είναι

Γεννημένος στην πόλη, Pinar Del Rio, στο δυτικό άκρο της Κούβας, ο επιβλητικός Νούνιες, που έχει ύψος 1,98 μέτρα, κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο ελληνορωμαϊκής πάλης στην κατηγορία 120 κιλών στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2003, στον Άγιο Δομίνικο. 

Έκτοτε έχει διατηρήσει τον τίτλο σε τρεις περιπτώσεις, το 2007, το 2011 και το 2015. Ο πρώτος του μεγάλος αντίπαλος στην παγκόσμια σκηνή ήταν ο Ρώσος, Χασάν Μπαρόγιεφ, ο οποίος τον νίκησε στους προημιτελικούς των 120 κιλών στην Αθήνα το 2004 καθ' οδόν για την κατάκτηση του χρυσού. 

Στη συνέχεια, ο Ρώσος ήταν ο Λόπες στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2006 στο Γκουανγκζού, αν και ο Κουβανός θα είχε την... εκδίκησή του, την επόμενη χρονιά στο Μπακού, νικώντας τον Μπαρόγιεφ για να προσθέσει έναν δεύτερο παγκόσμιο τίτλο.

Σημαιοφόρος της χώρας του σε κάθε μία από τις τελευταίες τέσσερις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι επίσης πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ένας από τους μεγαλύτερους παλαιστές όλων των εποχών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.