Μία φράση που συμπυκνώνει την στρατηγική Λουτσέσκου για τον τελικό με Άιντραχτ

Κώστας Πετρωτός30 Νοεμβρίου 2023

Αν υπάρχουν παιχνίδια που θεωρούνται ξεχωριστά για κάθε οπαδό του ΠΑΟΚ είναι όπως το αποψινό με την Άιντραχτ. Κακά τα ψέματα, ο Δικέφαλος έχει διαχρονικά την δυναμική (που αντλεί από τον κόσμο του) να είναι ανταγωνιστικός παίζοντας με ομάδες του μεγέθους της Άιντραχτ, ακόμη κι αν στην τρέχουσα περίοδο ο γερμανικός σύλλογος διανύει φάση μετάβασης. Δεν είναι ψέμα να πούμε ότι οι «αετοί» της Γερμανίας είναι το φαβορί, καθώς προέρχονται από ένα ανώτερο επίπεδο ποδοσφαίρου όπως είναι η Μπουντεσλίγκα. 

Το είδαμε και στο πρώτο ματς στην Τούμπα όιτ υπήρχαν διαστήματα που οι παίκτες του Ντίνο Τοπμέλερ έδειχναν ένα επίπεδο πάνω σε ταχυδύναμη, παράλληλα όμως διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό να τους δώσει τη νίκη, ούτε καν την ισοπαλία. Αρα αν υπάρχει ένα δίδαγμα από το πρώτο παιχνίδι είναι πώς η Άιντραχτ δεν είναι αχτύπητη και άρα ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει αποτέλεσμα.

Το ότι η ομάδα του Λουτσέσκου πάει για δύο αποτελέσματα (της αρκεί και η ισοπαλία) για να αγκαλιάσει την πρωτιά στον όμιλο, προφανώς είναι ένα ατού γι’΄αυτήν, καθώς ο Ρουμάνος τεχνικός και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι όσο περνά η ώρα και δεν δέχονται γκολ, το άγχος των αντιπάλων τους θα αυξάνεται και είναι κρίσιμο πώς θα διαχειριστούν αυτή την παράμετρο.

Η ατάκα του προπονητή του ΠΑΟΚ («είναι σημαντικό το πώς θα αρχίσουμε το παιχνίδι, μα σημαντικότερο το πώς θα το τελειώσουμε»), συμπυκνώνει την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο ματς. Προφανώς, γνωρίζει ότι οι γηπεδούχοι θα θέλουν να μπούνε με μεγάλη ορμή στο γήπεδό τους και είναι σημαντικό ο ΠΑΟΚ να αντιδράσει σε αυτό με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Γι’ αυτό και η αρχική επιλογή ενδεκάδας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δείχνει ότι το μυαλό του 54χρονου τεχνικού είναι σε μία συνταγή α λα Καραϊσκάκη. Να βάλει τον Κεντζιόρα δίπλα στον Κουλιεράκη που εμφανίζεται πιο σταθερός από τον Εκόνγκ, να προτιμήσει το δίδυμο Μεϊτέ-Οζντόεφ στα χαφ και μπροστά τους τον Μουργκ που μπορεί να παίξει τον ρόλο του τρίτου μέσου και να βάλει από την αρχή τον Σαμάτα που είχε πολύ καλή εικόνα στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στην Τούμπα.

Εχει πάγκο πλέον και αυτό μπορεί να είναι ατού για rlan b αν χρειαστεί

Αν ο ΠΑΟΚ βγει αλώβητος από την πίεση που θα βάλει η Άιντραχτ στην εκκίνηση του ματς και καταφέρει να κοντρολάρει τον ρυθμό, μπορεί στην συνέχεια να δει κινήσεις φρεσκαρίσματος της επίθεσης από τον πάγκο που μπορεί να αλλάξουν τον ρου του παιχνιδιού. Ο Κωνσταντέλιας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν και η αλήθεια είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι ένα ταλέντο σαν τον νεαρό Βολιώτη θα έπρεπε να πάρει από την αρχή χρόνο συμμετοχής σε αυτό το ματς. Η αλήθεια είναι ότι το βάθος που έχει το ρόστερ του ΠΑΟΚ φέτος σε επιθετικές λύσεις δημιουργεί την πεποίθηση ότι ακόμη κι αν δεν βγει το αρχικό πλάνο του Λουτσέσκου υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η κατάσταση με διορθωτικές κινήσεις.

Ωστόσο, η βασικότερη συνθήκη για να ισχύσει αυτό στη πράξη είναι να κρατήσει η άμυνα του ΠΑΟΚ, γιατί εκεί από τη μία υπάρχουν απουσίες (η απώλεια του Μπάμπα δεν είναι ένα στοιχείο που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα και το αποψινό παιχνίδι είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία του Ράφα Σοάρες να ενισχύσει αισθητά τον ρόλο του στην ομάδα) και από την άλλη οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι του ίδιου επιπέδου με τους βασικούς. Γι’ αυτό και, προφανώς, είναι πολύ κομβικό το πώς θα σταθεί ο Κοτάρσκι, καθώς είναι δεδομένο ότι θα έχει αρκετή δουλειά. Κάνοντας λόγο για την άμυνα, εκτιμώ πώς ένα μεγάλοι στοίχημα είναι το πώς θα ανταποκριθεί ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι από αέρος, καθώς απόντων των Εκόνγκ και Μπάμπα χαμηλώνει ο μέσος όρους ύψους.

Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ατού για τους παίκτες του Λουτσέσκου, αφού θα έχουν υποστήριξη που δεν είχαν ξαναζήσει στην θητεία τους στον ΠΑΟΚ.

Ζώντας εδώ και δύο μέρες από πολύ κοντά την τρέλα του «ασπρόμαυρου» κόσμου να βρει εισιτήρια του ματς, εκτιμώ ότι θα ζήσουμε ατμόσφαιρα που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια και αυτή η δίψα των ΠΑΟΚτσήδων από Ελλάδα και ομογένεια να ζήσουν μία μεγάλη βραδιά, να μετατραπεί σε ένα ποτάμι θετικής ενέργειας που θα παρασύρει ακόμη πιο έντονα τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου σε ένα αποτέλεσμα πρωτιάς.


Υ.Γ. Προσοχή σε όλους όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν εισιτήριο την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν πολλοί που θα θελήσουν να βγάλουν εύκολο χρήμα πατώντας στο «ασπρόμαυρο» πάθος του κόσμου για την ομάδα του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.