Μια ανάσα από την υπογραφή της LOA η Ελλάδα – Απόφαση για ακόμη 20 F-35

Metrosport Team18 Ιουνίου 2024

Για τον διπλασιασμό των υπερσύγχρονων μαχητικών που θα αποκτήσει η Ελλάδα κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ επίκειται η έγκριση από τη Βουλή κι εν συνεχεία η αποστολή της υπογεγραμμένης LOA, που θα σημάνει και την εκκίνηση του προγράμματος.

Αποφασισμένο να ενεργοποιήσει την option αγοράς για επιπλέον 20 F-35 φέρεται να είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του ΓΕΑ, όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής. Ο στόχος είναι να φτάσει η Πολεμική Αεροπορία να επιχειρεί με συνολικά δύο μοίρες μαχητικών 5ης γενιάς, έως το 2035.

Η απόκτηση των επιπλέων υπερσύγχρονων αεροσκαφών αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα της νέας στρατηγικής που έχει η Πολεμική Αεροπορία, οι επιτελείς της οποίας θέλουν να γυρίσουν σελίδα και να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Η νέα στρατηγική κινείται προς τρεις παράλληλες κι αλληλένδετες κατευθύνσεις. 

Η πρώτη έχει να κάνει με την προμήθεια μαχητικών νέας γενιάς, δημιουργώντας έτσι έναν συμπαγή στόλο 3 τύπων, δηλαδή F-16 Viper, Rafale και F-35. Κατά δεύτερον, έχει αποφασιστεί να γίνεται τακτική αναβάθμιση των ιπτάμενων μέσων κάθε 15 έτη, ενώ τέλος προγραμματίζεται η συνεχής συντήρηση και υποστήριξη με σταθερή ροή ανταλλακτικών ώστε να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών και να μην οδηγηθούν πανάκριβες μονάδες στην απαξία.

Έτσι, στο πλαίσιο της πρώτης κατεύθυνσης, ο κύβος ερρίφθη ώστε όταν το 2030 θα αρχίσουν να εντάσσονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης τα πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς, η Ελλάδα να ενεργοποιήσει την προαίρεση από την αμερικανική πλευρά για την παραγγελία επιπλέον 20 μαχητικών. Έχει υπολογιστεί ότι όταν αρχίσει η καταβολή δόσεων της νέας παραγγελίας θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της πρώτης, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός άλλων προγραμμάτων.

Έτσι, με την απόκτηση των επιπλέον είκοσι F-35, η ΠΑ θα έχει ως το 2035 συνολικά 40 μαχητικά 5ης γενιάς, 40 αεροπλάνα Rafale και 121 Viper. Σημειώνεται ότι Rafale και Viper χαρακτηρίζονται ως μαχητικά «γενιάς 4,5». Αυτό που θα δημιουργηθεί είναι ένας συνολικός στόλος τουλάχιστον 200 μαχητικών, που θα καθιστούν την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.