Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Το πρώιμο σημάδι «καμπανάκι» που πρέπει να δώσετε προσοχή

Metrosport Team23 Οκτωβρίου 2022

Ορισμένες μορφές της πάθησης, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή και συσσώρευση λίπους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ.

Σύμφωνα με το NHS, ένα από τα κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι η αδυναμία η οποία είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι κάποιος αντιμετωπίζει μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Άλλα πρώιμα σημάδια NAFLD περιλαμβάνουν:

• Πόνο στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς
• Έντονη κούραση
• Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ενώ η NAFLD μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, το NHS προειδοποιεί: «Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα της NAFLD στα αρχικά στάδια. Πιθανότατα δεν θα ξέρετε ότι πάσχετε από τη συγκεκριμένη πάθηση αν δεν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν για άλλη αιτία».

Αν και η ηπατική νόσος μπορεί να ανιχνευθεί όταν ένας ασθενής ελέγχεται για άλλη πάθηση, εάν δεν γίνει αντιληπτή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές.

Η κίρρωση του ήπατος

Οι συνέπειες της βαριάς ηπατικής νόσου περιλαμβάνουν την κίρρωση του ήπατος. Τα σημάδια είναι ο ίκτερος, η φαγούρα στο δέρμα, το πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, την κοιλιά και τα πόδια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η NAFLD συχνά διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος γνωστή ως έλεγχος ηπατικής λειτουργίας. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό ο θεράπων γιατρός σας θα διερευνήσει εάν πάσχετε από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως είναι η ηπατίτιδα.

Η ηπατική νόσος μπορεί επίσης να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου κοιλίας.

Άλλοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να προβούν σε βιοψία του ήπατος για να προσδιοριστεί σε ποιο στάδιο της πάθησης βρίσκονται και τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Πώς αντιμετωπίζεται η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Το NHS αναφέρει: «Δεν υπάρχει επί του παρόντος συγκεκριμένο φάρμακο για τη NAFLD, αλλά η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και για άλλες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η χοληστερόλη».

Να επισκέπτεστε συχνά τον θεράποντα γιατρό σας για να ελέγξετε τη λειτουργία του ήπατός σας και να αναζητήσετε σημάδια τυχόν νέων προβλημάτων.

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ίδια τη NAFLD, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη θεραπεύσιμη. Συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλα φάρμακα για την ανακούφιση προβλημάτων που σχετίζονται με την πάθηση, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Αν η πάθηση εξελιχθεί ενδέχεται να χρειαστεί πλήρης ή μερική μεταμόσχευση ήπατος.

Πώς να αποφύγετε την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της NAFLD. Ένας από τους κύριους τρόπους είναι να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) σε υγιές επίπεδο. Το NHS λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει «να στοχεύουν σε ΔΜΣ από 18,5 έως 24».

Οι δύο κύριοι τρόποι για να χάσετε βάρος είναι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση. Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ελαχιστοποίηση του αλατιού και της ζάχαρης.

Όσον αφορά την άσκηση, το NHS συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Προτείνει για παράδειγμα περπάτημα, ποδήλατο και τρέξιμο.

Παράλληλα με την απώλεια βάρους, συνιστάται επίσης η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ. Τόσο το κάπνισμα όσο και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας.

Onmed.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.