Μέταλλο ΠΑΟΚ, ψυχρό του Κοτάρσκι και θερμό του Μπράντον

Κώστας Πετρωτός04 Μαΐου 2023

Πολλά μπορεί να πει κανείς για το τι σημαίνει αξιόλογη ομάδα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα καταλήξουμε σε έναν απλό ορισμό: Καλή είναι μία ομάδα, όταν οι παίκτες που την αποτελούν βγάζουν τα θετικά τους στοιχεία σε μέγιστο βαθμό. Κάτι τέτοιο συνέβη χθες με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς παρά τις σοβαρές απουσίες του (ειδικά των Ινγκασον, Τάισον και Ντόουγκλας δεν αναπληρώνονται), κατάφερε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός και θα μπορούσε να είχε φύγει ακόμη και με το διπλό.

Που στηρίχθηκε η ομάδα του Λουτσέσκου;

-Στο κρύο αίμα του Κοτάρσκι, στην ικανότητα, ακόμη και μετά από τις πιο δύσκολες στιγμές, ατομικές και ομαδικές, να επανακάμπτει και να συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτα. Το εξήγησε και ο ίδιος χθες μιλώντας στην κάμερα της Cosmote για την φάση του 1-0. Κάνει λάθος πάσα, Σπόραρ και Μαντσίνι το εκμεταλλεύονται, μαζι και την αδράνεια του Νάσμπεργκ που για τον γράφοντα έχει την μεγαλύτερη ευθύνη στην συγκεκριμένη φάση και βλέπει την ομάδα του πίσω στο σκορ. Δεν επηρεάζεται, δεν χάνει την συγκέντρωσή του, συνεχίζει και γίνεται καθοριστικός, ειδικά με τις επεμβάσεις του στα τετ-α-τετ με τον Μπερνάρ και το φάουλ του Βραζιλιάνου που τον ανάγκασε να αλλάξει απότομα την κίνηση του κορμιού του και να δείξει τρομερά αντανακλαστικά.

-Στο ότι βρήκε, επίσης, έναν εκφραστή των επιθετικών προσπαθειών του στο πρόσωπο του Μπράντον Τόμας. Ο Ισπανός είναι γεμάτος ενέργεια. Κυνήγησε κάθε μπάλα που ήταν στο πεδίο δράσης του (καμιά φορά και έξω από αυτό), προσπάθησε να είναι πάντα σε θέση βολής και έριξε και την προειδοποιητική λίγο πριν το δινάλε του πρώτου ημιχρόνου, στην σέντρα του Ράφα. Ήταν ζεστός ανά πάσα στιγμή να απειλήσει και έβαλε και μπόλικη αυτοθυσία στο παιχνίδι του. Μπορεί να μην είναι ο καθαρόαιμος φορ περιοχής, μπορεί να μην υπερτερεί των αντιπάλων στις μονομαχίες, αλλά αν του δοθεί λίγος χώρος για να «τρέξει» με την μπάλα στα πόδια ή άλλες φορές να έρθει με φόρα από πίσω και να εκτελέσει απευθείας, θα την κάνει την ζημιά, Εχει φτάσει τα έντεκα γκολ, έξι στο Πρωτάθλημα και πέντε στο Κύπελλο και σίγουρα τιμά τα χτήματα που παίρνει με το παραπάνω.

-Στους επιδραστικούς παίκτες του χθεσινού ΠΑΟΚ μπορούμε να βάλουμε και τον Ράφα Σοάρες που ανέβηκε πολλές φορές στην επίθεση, πάτησε και την περιοχή του Μπρινιόλι και μοίρασε πάσες και σέντρες, που ήταν ο κύριος τρόπος για να διασπά ο ΠΑΟΚ την αντίπαλη άμυνα. Το αριστερό του πόδι είναι από τα πιο ποιοτικά, γλυκά όπως θα λέγαμε στην ποδοσφαιρική αργκό, στο εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

-Στους παίκτες αθλητές που είχε η ομάδα στην σύνθεσή της. Και ο Λύρατζης και ο Κεντζιόρα και το δίδυμο Ντάντας και Φιλίπε Σοάρες και φυσικά ο Αντρια Ζίβκοβιτς είναι παίκτες που τρέχουν διαρκώς και καταναλώνουν αρκετές δυνάμεις σε κάθε παιχνίδι. Ο Φιλίπε μάλιστα, έβγαλε, για πρώτη φορά ένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο με τον ΠΑΟΚ που δείχνει και μία ικανοποίηση που είχε ο Λουτσέσκου από την παρουσία του. Οχι ότι και οι υπόλοιποι που αγωνίστηκαν δεν προσέφεραν θετικά στοιχεία. Ο Ελ Καντουρί με την εμπειρία του, ο Ντάντας με την ποιότητά του με την μπάλα στα πόδια και τις παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο και ο Νάσμπεργκ στα ψηλά, γιατί στα χαμηλά τα μαρκαρίσματά του δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά, προσέφεραν. Βοήθησαν ακόμη οι παίκτες με εμπειρία που ήρθαν από τον πάγκο.

Εχει ανάγκη παίκτες που θα απορροφήσουν την πίεση

Ο Λουτσέσκου, λοιπόν, καταφέρνει τις περισσότερες φορές να παίρνει από τον καθένα ό,τι καλό έχει να δώσει και το ίδιο έπραξε και χθες αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι έχει βάλει τις βάσεις για έναν κορμό που πάνω του μπορείς να χτίσει, ομάδα τίτλων.

Τι χρειάζεται από εδώ και πέρα; Εμμεσα το απάντησε ο ίδιος ο Ρουμάνος τεχνικός, όταν ρωτήθηκε για το αν το κέρδος της χθεσινής νίκης είναι το γεγονός ότι πλέον η τρίτη θέση περνά από τα πόδια των παικτών του αποκλειστικά. «Με μία απλή σκέψη θα πω ναι, αλλά δεν θέλω να μιλάω έτσι γιατί η ομάδα μας είναι νεανική και δεν αντέχει την πίεση, πάμε παιχνίδι-παιχνίδι», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να έρθουν ορισμένοι παίκτες με προσωπικότητα και εμπειρία που να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους να σηκώσουν το βάρος του πρωταθλητισμού.

Κατά τα άλλα, σωστά ο Ρουμάνος τεχνικός δεν ρίσκαρε με κανένα από τους παίκτες που έχουν πρόβλημα (το αν έχει προστεθεί σε αυτούς και ο Ολιβέιρα θα το μάθουμε μέχρι αύριο) γιατί ο τελικός είναι το μεγάλο διακύβευμα για τον ΠΑΟΚ και αυτός απαιτεί πλήρη ομάδα.

Μιας και αναφερόμαστε στον τελικό του Κυπέλλου, να καταθέσω και μία προσωπική άποψη: θα είναι μεγάλο λάθος ο ΠΑΟΚ να δεχθεί την λύση του διπλού τελικού και είναι θετικό το ότι μαθαίνω ότι και στην Τούμπα έχουν την ίδια άποψη.

Υ,Γ, Ηταν πραγματικά πολύ καλός ο Αγγλος Πόουσον χθες στην Λεωφόρο. Σε τέτοιο σημείο που μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν ήταν ο ίδιος διαιτητής με εκείνον που αδίκησε κατάφωρα τον ΠΑΟΚ και τον Μπίσεσβαρ στο ματς με τον Αγιαξ πριν 3,5 χρόνια.

Υ. Γ. Βιάστηκαν πολλοί να ξεγράψουν τον ΠΑΟΚ για το υπόλοιπο της σεζόν μετά την δύσκολη βραδιά στην OPAP Arena. Αν μη τι άλλο, ο ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου μας έχει δώσει πολλές αποδείξεις ότι βρίσκει τον τρόπο να ξεγλιστράει όταν είναι στριμωγμένος στο καναβάτσο.   

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.