Μέταλλο είναι ο Βιεϊρίνια να έχει δέκα ευρωγκόλ, κανένα σε ήττα!

Κώστας Πετρωτός27 Οκτωβρίου 2023

Πιάνω να γράψω το άρθρο αργά, αφού έχω αφιερώσει ώρες στο… πάρτι που έγινε στα σόσιαλ μίντια για το απίθανο 3-2 του ΠΑΟΚ στο Αμπερντίν. Τα βίντεο από το ξέσπασμά στην κερκίδα μετά το εύστοχο πέναλτι του Σβαμπ διαδέχονταν το ένα το άλλο. Βίντεο από την κερκίδα των ΠΑΟΚτσήδων, την ακριβώς απέναντι, το πέταλο των φανατικών της Αμπερντίν (αποτύπωναν πιο γλαφυρά το κοντράστ χαράς-λύπης), μέσα από την αγωνιστικό χώρο. 

Μετά ήρθαν βίντεο από τον… ΣΦ ΠΑΟΚ Χέλσινμποργκ, ομογενείς φίλους του Δικεφάλου που ζούσαν την αγωνία τη εκτέλεσης του Αυστριακού στο σπίτι τους στην Σουηδία, αλλά και την Φλώρινα. Εκεί σε ένα καφενείο έγινε κυριολεκτικά χαμός. Διάβασα και άρθρα Σκωτσέζων με ξεφωνητά οπαδών της Αμπερντίν προς τον Μπάρι Ρόμπσον για το κοουτσάρισμά του, κυρίως γιατί απέσυρε τους δύο σκόρερ, Μιόφσκι και Πολβάρα. «Μας λήστεψε ο ίδιος ο προπονητής μας», ήταν η ατάκα ενός οπαδού όπως καταγράφηκε στο ρεπορτάζ, «δεν άντεχαν άλλο, ο Μιόφσκι πάλευε να κρατηθεί, ο Πολβάρα είχε κράμπες», απολογήθηκε ο Σκωτσέζος τεχνικός.

Μετά ήρθε η ώρα της σκέψης για το τι θα είναι χρήσιμο να γράψω στο παρόν κείμενο. «Ναι, ο ΠΑΟΚ έδειξε μέταλλο, πνεύμα νικητή, έχει βαριά φανέλα», σκέφτηκα, «αλλά πώς τα εκφράζεις αυτά με χειροπιαστό τρόπο χωρίς να μπεις στην διαδικασία να χρησιμοποιήσεις φράσεις κλισέ;».

Ψάχνοντας να βρω κάτι απτό, άρχισα να ψάχνω διάφορα στοιχεία: «Ο Βιεϊρίνια έφτασε τα 50 γκολ στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ», είδα και προφανώς ήταν κάτι ενδιαφέρον. Λίγο παραπάνω σκάλισμα και διαπίστωσα ότι από αυτά τα 50 τέρματα, τα 10 είναι ευρωπαϊκά. «Ωραίο στοιχείο για να φτιάξω μία μικρή λίστα», είπα στον εαυτό μου και αρχίζοντας να καταγράφω τα ματς, βρήκα αυτό που έψαχνα εξαρχής: μία απόδειξη για το τι σημαίνει μέταλλο.

Ο κάπτεν του ΠΑΟΚ, λοιπόν, έχει φτιάξει ένα τρομερό στατιστικό. Τα δέκα ευρωγκόλ που σημείωσε έχουν επιτευχθεί ΜΟΝΟ σε ματς που ο Δικέφαλος δεν έχει χάσει. Το πρώτο ήταν στις 4 Αυγούστου του 2010, στο 3-3 με τον Αγιαξ, ακολούθησε δεκαπέντε μέρες μετά η γκολάρα με την Φενέρ στην νίκη με 1-0 στην Τούμπα και στην φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA εκείνης της περιόδου τα τέρματα στο 1-0 επί της Βιγιαρεάλ και το 1-1 επί της Μπριζ. Την επόμενη σεζόν σκόραρε στις δύο νίκες με την Βαλερένγκα και στην φάση των ομίλων στο 2-1 με την Σάμροκ και το 1-1 με την Ρούμπιν Καζάν. Πέρυσι έπιασε το τρομερό σουτ με την Μίντιλαντ, στο 2-1 και χθες ήταν αυτός που ισοφάρισε για να δώσει στον Σβαμπ το δικαίωμα να πετύχει το 2-3.

Κάτι δείχνει αυτό το στατιστικό (και το ίδιο ισχύει και για τα πέντε γκολ που έχει σημειώσει στον θεσμό του Κυπέλλου) για τον χαρακτήρα του Βιεϊρίνια και πώς κατέληξε να είναι ο αρχηγός αυτής της ομάδας. Και ο αρχηγός είναι εκείνος που δίνει το παράδειγμα για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Το μέταλλο, λοιπόν, μίας ομάδας φτιάχνεται με τέτοιους παίκτες. Κι ακόμη, με προπονητή που ενώ όλοι πανηγύριζαν στο 2-2, εκείνος ζητούσε ψυχραιμία και καθαρό μυαλό γιατί ήξερε ότι το ματς είχε ακόμη δρόμο. Στα αποδυτήρια, λοιπόν, κυριαρχούν σκέψεις σαν κι αυτές του Βιεϊρίνια και του Λουτσέσκου που σίγουρα αφήνουν το αποτύπωμά τους σε όλη την ομάδα. Μέταλλο νικητή είναι και η τρομερά γρήγορη σε αντανακλαστικά, απόκρουση με το πόδι του Κοτάρσκι, όταν η μπάλα βρίσκει στο πόδι του Εκόνγκ και παίρνει πορεία προς την εστία. Αν αυτή η φάση γινόταν γκολ για τους γηπεδούχους δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανατροπή για τον ΠΑΟΚ. Όλα αυτά, βέβαια, απορρέουν από την ώθηση που δίνει ο κόσμος. Όταν στην κερκίδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ατελείωτα χιλιόμετρα για να πάνε να δούνε την ομάδα τους στη Σκωτία, αυτό δεν μπορεί να μην δώσει έξτρα κίνητρο στους παίκτες, ακόμη κι αυτούς που έχουν λίγες εβδομάδες στον ΠΑΟΚ να δώσουν ό,τι μπορούν για να έρθει η νίκη.

Το άλλο μήνυμα που χρειάζεται να πάρει ο ΠΑΟΚ

Βέβαια, για να αποδίδουμε απόλυτα την πραγματικότητα, για να κάνει το δρομολόγιο κόλαση-παράδεισος μέσα σε 38 λεπτά ο ΠΑΟΚ (από το 58’ που ο Πολβάρα έκανε το 2-0, μέχρι το 96’ που ο Σβαμπ με ψύχραιμη εκτέλεση ολοκλήρωσε την ανατροπή), έβαλαν το… χεράκι τους και οι ίδιοι οι Σκωτσέζοι. Στην φάση του 2-1 ο Ρούμπεζιτς γλιστρά και δεν ολοκληρώνει το τάκλιν στην μπάλα μπροστά από τα πόδια του Κωνσταντέλια, ενώ στο φινάλε κάνει εντελώς απερίσκεπτο μαρκάρισμα, πεντακάθαρο πέναλτι. Και στο ενδιάμεσο, ο Χάγιες γλιστρά και στρώνει με το κεφάλι στον Βιεϊρίνια, βάζοντας και τα πόδια του στο σουτ του Πορτογάλου όσο πρέπει για να αλλάξει πορεία η μπάλα και να γίνει το 2-2. Θα πει κανείς και στα γκολ των Σκωτσέζων έγιναν λάθη. Λάθος πάσα του Εκόνγκ στην αρχή της φάσης του 1-0 και αποτυχημένη απόπειρα του Κουλιεράκη να κόψει την μπάλα, πριν ο Μιόφσκι την στείλει στα δίχτυα, ενώ οι δύο στόπερ του ΠΑΟΚ είχαν κακή αντίδραση και στην φάση του 2-0.

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών και αν υπάρχει ένα άλλο μήνυμα που πρέπει να πάρει ο ΠΑΟΚ από το ματς είναι ότι αν θέλει να προχωρήσει με επιτυχία και μετά τους ομίλους του Κόνφερενς και να είναι ανταγωνιστικός για την κορυφή στο Πρωτάθλημα θα πρέπει να βελτιώσει άρδην την ανασταλτική λειτουργία του. Και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί ακολουθούν τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό κολλητά που δεν θα βρει τόσο εύκολα την δυνατότητα να διορθώσει τα λάθη του όσο χθες.

Οφείλει να αρχίσει να σκέφτεται και τις μεταγραφικές προσθήκες

Τέλος, εκτιμώ ότι δεν απέχει η μέρα που στην Τούμπα θα πρέπει να ανοίξουν την συζήτηση για τις μεταγραφές.Ήδη αρχίζουν να βγαίνουν συμπεράσματα, τόσο για την χειμερινή περίοδο, όσο και για το επόμενο καλοκαίρι. Για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι ο Μπάμπα έχει διαφορά σε σχέση με τον Ράφα, όσο ποιοτικός και είναι στις σέντρες του ο Πορτογάλος. Ας μην μπούμε σε οριστικά πορίσματα και περιμένουμε και τα επόμενα ματς που είναι πραγματικά crash test. Εκεί θα φανεί και αν έχει βάση ο προβληματισμός που δεν έχει φύγει σε καμία στιγμή ολοκληρωτικά, σχετικά με το αν ο Εκόνγκ είναι ο στόπερ που χρειάζεται δίπλα του ως παρτενέρ ο Κουλιεράκης. Χθες, ο Χανιώτης ήταν και αυτός αρκετά μέτριος ανασταλτικά και κάποιες αδυναμίες του Νιγηριανού υπερτονίστηκαν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.