Ο Τούρκος καθηγητής, Naci Görür, μετά τις δηλώσεις του για ισχυρό σεισμό μεταξύ 7,2 και 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινοπούπολη, επανήλθε με νέες αναφορές αυτή τη φορά για τη Σμύρνη.
«Η Σμύρνη είναι πόλη σεισμογενής. Σεισμοί 6-7 Ρίχτερ σημειώθηκαν μεταξύ 175-1864 μ.Χ. Υπάρχουν πολλές πηγές σεισμών στη Σμύρνη και ιδιαίτερα πολλά ρήγματα στη χερσόνησο της Σμύρνης. Υπάρχουν ρήγματα γύρω από τη Μανίσα και το Αϊδίνιο.
Κάθε ρήγμα που παρατηρείται εδώ μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ ή περισσότερο και να παραλύσει τη Σμύρνη», είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης με τίτλο «Σεισμοί και ανθεκτικές πόλεις» στο Κέντρο Τέχνης Ahmet Adnan Saygun.
«Αφού προσδιορίσουμε την ανάλυση ρηγμάτων, πρέπει να δούμε την τοπογραφία της Σμύρνης. Κάποια μέρη στη Σμύρνη είναι ψηλά, κάποια μέρη είναι πεδιάδες ή λάκκοι. Επισημαίνεται ότι τα ψηλότερα σημεία είναι πιο ανθεκτικά στους σεισμούς.
Διάφορα πανεπιστήμια έχουν μελετήσει τη γεωλογία της Σμύρνης. Τα αποθέματα νερού κάτω από τη Σμύρνη, που ονομάζονται “υδρογεωλογία”, είναι αυτά που μας δημιουργούν προβλήματα. Εάν υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος, υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Δρόμοι, κτίρια και υπερκατασκευές χτισμένα σε αργιλώδη, υδαρή εδάφη είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν σε σεισμό», είπε ο Δρ. Görür αναλύοντας την απειλή για τη Σμύρνη.