Μερελής: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στραγγαλίζει τους μικροεπαγγελματίες- Είναι η ταφόπλακά τους»

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2023

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή του Δημήτρη Κανελλάκη φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μερελής, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μίλησε για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στον αέρα του Metropolis 95,5: Αναφορικά με τις «κατηγορίες» που θέλουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να φοροδιαφεύγουν και για αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης: «Αυτή η κατηγορία δεν στέκει, και αν αυτή η κατηγορία είναι στην επικαιρότητα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει γιατί δεν την ξεκίνησε πέρυσι. Γιατί είναι μια κυβέρνηση 5 χρόνων, επομένως όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί προκειμένου να περάσει αυτό το άδικο νομοσχέδιο που στραγγαλίζει τους μικροεπαγγελματίες και αν θέλετε χαδεύει τους οικονομικά ισχυρούς, που φοροδιαφεύγουν με διάφορα τερτίπια. Αν ήθελε θα μπορούσε να τα αναφέρει πριν 5 χρόνια, και τον Απρίλη και τον Μάη. Αλλά τότε ήταν προεκλογική περίοδος και ήθελε να κλείσει το μάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχε πει πως δεν θα επιβάλλει κανέναν επιπλέον φόρο και ότι δεν θα αλλάξει τη φορολόγηση στη κατηγορία επαγγελματιών που πλήττονται τα τελευταία 15 χρόνια από όλες τις κρίσεις. 

Το νομοσχέδιο αυτό θέλει να μετασχηματίσει την οικονομία και την παραγωγική τάξη, να καταργήσει τη μικρομεσαία επιχείρηση και να φτιάξει μεγάλα σχήματα».

Αν το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει τους ελεύθερους επιχειρηματίες και θα αυξήσει το κόστος των οικονομικών  υποχρεώσεών τους: «Προφανώς. Την αδυναμία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή όλα αυτά τα χρόνια καλούνται να την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες με αυτό το άδικο φορολογικό νομοσχέδιο που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους, πλουσιότερους. Μήπως πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εισπράξει από τους οικονομικά ισχυρούς και μετά από τους αδύναμους;

Να βγει ο υπουργός και να μας πει πόσο φόρο πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, για να μπορούμε να συγκρίνουμε τους υπόλοιπους, για να δούμε τελικά ποιοι φοροδιαφεύγουν».

Για το αν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και οι πιέσεις επιφέρουν κάποια αλλαγή: «Η κυβέρνηση έχει μια πεισματική και εμμονική στάση, γύρω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα ακούσει ενδεχομένως κάποιες φωνές που ακούστηκαν μέσω των διαδηλώσεων και των φορέων. Εγώ κρατάω μικρό καλάθι και θεωρώ πως είναι μια ειλημμένη απόφαση να εφαρμοσθεί το νομοσχέδιο, απλά προσπαθεί να το φτιάξει για να γίνει πιο εύπεπτο στην ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση δημιουργεί έναν κοινωνικό αυτοματισμό, με τους μισθωτούς, καθώς μιλά για φορολογική δικαιοσύνη όταν υπάρχει αφορολόγητο για τους μισθωτούς, ενώ δεν προβλέπεται για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Έτσι η κυβέρνηση έχει βάλει τη μια κοινωνική τάξη απέναντι στην άλλη. Η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να πέσει σε αυτή τη παγίδα. 

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να βγει και να μας πει τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τη πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Εκεί γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για φορολογική δικαιοσύνη; Γιατί δεν φορολογεί και τις τράπεζες;».

Παράλληλα, συνέχισε, λέγοντας πως: «Δεν γίνεται 4 ολόκληρα χρόνια να αναβάλλεται η λειτουργία του συστήματος myData, που είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έκδοση παραστατικών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι οι κυβέρνηση να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και θα πρέπει να το κάνει πρώτα από τους οικονομικά ισχυρούς και μετά να πάει στα κατώτερα στρώματα.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε οι καταναλωτές να ζητούν απόδειξη για κάθε συναλλαγή τους. Με αυτό τον τρόπο η ελληνική πολιτεία σύμμαχο τον πολίτη στη διαδικασία πάταξης της φοροδιαφυγής Η κυβέρνηση, όμως, δεν μας λέει ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να βάλει στα δημόσια ταμεία της τα 17 δις που απομένουν από τα 600 εκατ. που θα εισπράξει από το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο. 

Για κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο θα είναι η ταφόπλακά τους, θα τους βάλει λουκέτο, γιατί δεν έχουν άλλα αποθέματα. Και μιλάμε για ανθρώπους που είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή έχουν διττό ρόλο. Είναι και εργοδότες και εργαζόμενοι».

Τέλος, έκλεισε, αναφερόμενος στις εκλογές των επαγγελματικών επιμελητηρίων και εξηγώντας τους λόγους που αυτές καθυστέρησαν φέτος: «Οι εκλογές ήταν να γίνουν το 2021. Όλοι μείναμε άναυδοι γιατί πριν τις εκλογές είχαν παρθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για να κινηθούν οι διαδικασίες και να γίνουν οι εκλογές. Τα επιμελητήρια συνεδριάσανε και ορίσανε ημερομηνίες για να γίνουν οι εκλογές.

Η κυβέρνηση, όμως, που επανεκλέχθηκε τον Ιούλιο όρισε μια τροπολογία, με την οποία ανέβαλε για ένα χρόνο ακόμη τις εκλογές. Εμείς κάναμε ειδική συνεδρίαση για να καθορίσουμε τα των εκλογών, που τις είχαμε ορίσει για τις 2-3 και 4 Δεκεμβρίου. Αλλά γίνανε εκλογές η κυβέρνηση πήρε ένα ανέλπιστο και για την ίδια ποσοστό και θεώρησε ότι έχει την δύναμη να χειριστεί τις εκλογές των επιμελητηρίων.

Κατά την άποψή μου αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, μπήκε στο μυαλό της να εφαρμόσει προεκλογικά αυτό το νομοσχέδιο, άρα συγχρόνως με τις εκλογές, θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος. Επίσης, πάλι κατά τη προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κομματική εμπλοκή στα επιμελητήρια, θα πρέπει να υπάρχει αποκομματοποίηση και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους.

Ο άλλος λόγος είναι γιατί θέλησε να διατηρήσει τα στελέχη σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, ώστε να προηγηθούν όλες οι αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά εφόσον  η στάση των στελεχών ήταν αντίστοιχη με αυτή που ήθελαν, μετά να γίνονταν οι επιμελητηριακές εκλογές»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.