Μείωση τιμών σε αμόλυβδη και diesel από το 2024

Metrosport Team09 Οκτωβρίου 2023

Στα ύψη έχει σκαρφαλώσει τους τελευταίους μήνες η τιμή της βενζίνης, με το «ράλι» ανόδου να έχει προκαλέσει πονοκεφάλο στους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους.

Η εκτόξευση της τιμής της αμόλυβδης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δεν αποτελεί ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο, μιας και το κύμα ακρίβειας έχει πλήξει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αναζητούν εναγωνίως τρόπους προκειμένου να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Πότε όμως πρέπει να περιμένουμε μείωση τιμών στην αμόλυβδη και στο diesel κίνησης; 

Την απάντηση δίνει η εταιρεία παροχής ελεγκτικών, οικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μόλις από το επόμενο έτος θα καταγραφεί μια σημαντική πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» λόγω της αύξησης της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και της μείωσης της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μέση τιμή ενός βαρελιού Brent -που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη- θα διαπραγματεύεται περίπου στα 60 δολάρια το 2024, αντιπροσωπεύοντας πτώση της τάξης του 25% συγκριτικά με σήμερα.

Ένα τέτοιο σενάριο, φυσικά, θα είχε ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις όσον αφορά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, προσφέροντας μια σημαντική ανάσα στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Σύμφωνα, βέβαια, με τις εκτιμήσεις της, η πτώση της βενζίνης στα 1,40 ευρώ/λίτρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αργήσει να επέλθει, μιας και θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια από σήμερα. Όσον αφορά το ντίζελ, σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, αυτό σε τρία χρόνια από σήμερα θα κυμαίνεται στα 1,3 ευρώ/λίτρο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.