Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι θα διαμορφωθεί κοντά στα 780 ευρώ μεικτά. Μία τέτοια αύξηση, βέβαια., θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους, κάτι που έχουν επισημάνει και εργοδοτικοί φορείς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μελετά συνάμα και μια νέα μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου με θέμα την οικονομία συνδύασε τα δύο αυτά θέματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το κόστος των νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών», θα καλυφθεί από μόνιμες και όχι προσωρινές πηγές χρηματοδότησης.
Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών σε παλαιότερη ομιλία του στο τέλος του 2022 είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και την επόμενη τετραετία, να ενισχύει το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα.
Το «υπόλοιπο» της προεκλογικής δέσμευσης
Για το 2023, έως τώρα, η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές κινείται σε 2 άξονες. Πρώτος άξονας ήταν η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, κάτι άλλωστε που έγινε. Πλέον το συνολικό ασφάλιστρο από τον Ιανουάριο διαμορφώνεται μόνιμα 36,16%.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε σωρευτικά η ελάφρυνση να φτάσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, κατανεμημένο τόσο στις επιχειρήσεις κατά 2,38 μονάδες, όσο και στους εργαζόμενους κατά 2,62 μονάδες, οπότε υπολείπονται 0,6 μονάδες ώστε να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της πρώτης τετραετίας της ΝΔ, κάτι που δεν είναι δύσκολο να παρθεί ως απόφαση λίγο πριν τις εκλογές.
Αυτή η μείωση θα οδηγούσε το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στο 35,56% με το δημοσιονομικό κόστος να υπολογίζεται κοντά στα 150-200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, άλλωστε, ποσό για που θα μπορούσε να καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει αρχίσει και δημιουργείται, όπως αναφέρουν καθημερινά πλέον τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσφατα είπε πως θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 700 εκατ. ευρώ για φέτος, ο οποίος βέβαια ακολουθείται από σύννεφα αβεβαιότητας.
Τα σενάρια για νέα μόνιμη μείωση
Πάντως ο πρωθυπουργός – κατά τη συνέντευξη τύπου – επιβεβαίωσε ότι είναι στις κυβερνητικές προθέσεις την νέα τετραετία και οι νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες βέβαια η όποια μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας αλλά και των αντοχών του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr